Bekijk desktop versie

China

Leden

Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kaartje bij reisadvies China.

Kaart bij reisadvies China

Download de kaart (PDF, 2,6 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Peking, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

In de provincie Xinjiang zijn in 2014 diverse aanslagen gepleegd waarbij tientallen doden zijn gevallen. Daarom zijn de veiligheidsmaatregelen van de Chinese overheid in die provincie nu strenger. Wees extra alert in deze provincie. (zie verder onder rubriek 'Onveilige Gebieden')

Blijf op de hoogte

Download de 24/BZ Reis ap in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Registreer u bij de politie na aankomst

Als u in China bent aangekomen, dan moet u zich binnen 24 uur registreren bij een politiebureau (Public Security Bureau). Verblijft u in een hotel, dan regelt het hotel dit voor u.

Draag altijd uw paspoort bij u

In China controleren de autoriteiten vaker de identiteit van personen dan de Nederlandse autoriteiten. In China moeten mensen van 16 jaar en ouder zich altijd en overal kunnen legitimeren. Draag daarom altijd uw paspoort bij u met daarin uw visum. Let op: uw visum moet geldig zijn.

Rechtspraak zeer streng, ook voor buitenlanders

Verdachten van een misdrijf en arrestanten worden in China anders behandeld dan in Nederland. Verdachten kunnen lang worden vastgehouden zonder dat ze officieel van een misdrijf worden beschuldigd. De autoriteiten kunnen iemand ook verbieden het land uit te reizen. Buitenlanders komen meestal niet op borgtocht vrij.

Drugsgebruik en drugshandel worden zwaar bestraft, zelfs met de doodstraf. Het bezoeken van prostituees is strafbaar. De straf kan 15 dagen opsluiting zijn en een geldboete.

Maak geen foto’s van demonstraties, politie en leger

Maak geen foto’s van een demonstratie of opstootje. Maak ook geen foto’s van de politie en het leger.

Naar Tibet? Vraag een vergunning aan

Wilt u naar Tibet (Autonome Regio) reizen? Dat kan alleen met een speciale vergunning (‘permit’). Niet iedereen mag Tibet in. Zo’n permit kunt u vóór uw reis aanvragen via een gespecialiseerde reisorganisatie in China. Soms stellen de Chinese autoriteiten de afgifte van permits uit, zonder duidelijke reden. Dat leidt tot langere wachttijden. Of ze geven helemaal geen permit af. Heeft u vragen over uw permit? Neem dan contact op met de reisorganisatie die de vergunning voor u aanvraagt.

Toegang tot Tibetaanse gebieden buiten de Autonome Regio

Wilt u naar de Tibetaanse gebieden buiten de Autonome Regio reizen (bijvoorbeeld Qinghai, Sichuan, Gansu of Yunnan)? Dan kunnen de lokale autoriteiten aan de grens uw identiteit en bagage controleren. U krijgt mogelijk geen toegang tot bepaalde steden of gebieden.

Let op bij Chinees-Nederlandse nationaliteit

China kent geen dubbele nationaliteit. Heeft u een Chinees en Nederlands paspoort, dan zien de Chinese autoriteiten u als een Chinees burger. Dat kan problemen opleveren als u hulp nodig heeft van de ambassade. De Chinese autoriteiten kunnen dan weigeren toestemming te geven om u te helpen. Ook als u afstand hebt gedaan van de Chinese nationaliteit en met een Nederlands paspoort naar China reist kan dit voorkomen. Reist u naar China, neem dan de papieren mee waarop staat dat u afstand hebt gedaan van de Chinese nationaliteit.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 110 (politie), 120 (ambulance), 119 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Peking

Voor meer informatie over de Nederlandse ambassade raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Peking.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Onveilige gebieden

Let op veiligheidsrisico’s

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de provincie Xinjiang. Er zijn diverse aanslagen gepleegd waarbij tientallen doden zijn gevallen. Vooral op vliegvelden, busstations en treinstations. Houd er rekening mee dat uw identiteitsbewijs en bagage strenger kunnen worden gecontroleerd. Vermijd demonstraties en plaatsen waar veel mensen komen.

Criminaliteit

Zware agressie of zware criminaliteit tegen buitenlanders zijn vrij zeldzaam. Ze komen soms voor.

Let op dieven en zakkenrollers

Let op dieven en zakkenrollers, zeker op plekken waar veel toeristen komen. Vooral paspoorten, laptops en mobiele telefoons zijn in trek.

Neem officiële taxi’s

Neem een officiële taxi. Vooral als u alleen bent en ’s nachts vervoer nodig heeft. Zo voorkomt u mogelijke onenigheid over de prijs van de rit. Soms eindigt dat met agressie of geweld. De officiële taxi’s hebben een taxibordje en meter. Vraag ook altijd om een bonnetje met het taxinummer. Dit bewijs heeft u nodig bij een klacht. Die kunt u indienen bij het politiebureau.

Pas op voor onofficiële gidsen en met voorstellen van mensen die u niet kent

Soms bieden Chinese jongeren die goed Engels spreken hun diensten aan als ‘gids’. Zij willen u dan helpen met het bezoeken van bijvoorbeeld een thee-ceremonie of een museum. Ook komt het voor dat mensen die u per toeval ontmoet u willen leiden naar een (thee)winkel, massagesalon of bar. Dergelijke uitstapjes eindigen soms met een hoge rekening, die u u contant, via uw bankkaart of met uw creditcard moet betalen. Weigert u te betalen, dan kunt u bedreigd worden met geweld.

Zakelijke conflicten komen regelmatig voor

Zakelijke conflicten komen regelmatig voor. Soms wordt gedreigd met geweld. Overkomt u dat, doe dan altijd aangifte bij de Chinese politie.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

In de grote steden bieden veel ziekenhuizen goede zorg. Buiten de grote steden zijn de ziekenhuizen vaak eenvoudig en is de medische zorg minder goed. Medische behandeling moeten meestal contant betaald worden. De rekeningen kunnen hoog zijn. Houd hier rekening mee als u een verzekering afsluit.

Neem medicijnen mee vanuit Nederland. Ook de gewone reismedicijnen. De bijschriften van Chinese medicijnen zijn alleen in het Chinees. En ze zijn niet van dezelfde kwaliteit als in Europa.

In de meeste grote steden is de lucht ernstig vervuild. Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening? Raadpleeg dan uw arts voordat u naar China reist.

Kijk voor meer informatie over de luchtvervuiling en andere waarden in verschillende grote steden op:

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In China kunnen van mei tot en met november tyfoons voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

In China komen aardbevingen voor. Vooral in het westen.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Voor bepaalde landen heeft u een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van China in Den Haag of het visumkantoor van China in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

72-uursvisum als u binnen 3 dagen doorreist

Nederlanders hoeven geen visum aan te vragen als ze binnen 3 dagen doorreizen via de vliegvelden van Peking, Shanghai, Guangzhou, Chengdu Chongqing, Dalian en Shenyang. Er wordt dan een 72-uurs visum verstrekt (transit visum). U kunt daarmee verder reizen naar een land buiten China, maar ook naar Hong Kong, Taiwan of Macau. U krijgt dit transit visum als u:

 • Een vliegticket heeft waaruit blijkt dat u binnen 72 uur doorreist naar een derde land. U kunt dus niet terugkeren naar het land waar u vandaan kwam;
 • U zich binnen 24 uur registreert of laat registreren bij een Public Security Bureau;
 • U tijdens de 72 uur de stad waar u bent aangekomen niet verlaat.

Tips van de ambassade

In China worden buitenlandse en internationale rijbewijzen niet erkend. Alleen personen met een Chinees rijbewijs kunnen in China een auto huren.

Verkeersveiligheid

In China is het aantal auto’s sterk gegroeid. Chauffeurs zijn vaak onervaren. Dat zorgt voor een groot aantal verkeersongevallen. Let op in het verkeer en op straat.

Facebook en Twitter geblokkeerd, Google soms

China controleert het internet. Websites als Facebook, YouTube en Twitter zijn altijd geblokkeerd. Sommige websites en e-maildiensten, bijvoorbeeld Google en Gmail, zijn soms geblokkeerd. Wilt u altijd toegang tot internet, dan heeft u een VPN-verbinding nodig. Een goede VPN biedt uitkomst als u via sociale netwerken contact wilt blijven houden met familie en vrienden.

Niet alle pinpassen werken overal

U kunt niet met alle bankpassen pinnen bij iedere Chinese bank. Zorg dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft. En zo mogelijk verschillende creditcards.

Hou kaartje op zak met Chinees- en Engelstalige contactgegevens

De Chinese taal is vaak een obstakel. Zeker als u in de problemen raakt. Zorg dat u altijd een visitekaartje op zak heeft van een contactpersoon of van uw hotel. En dat de gegevens er in het Chinees en in het Engels op staan. Dan kunt u altijd de hulp inroepen van iemand die Chinees en Engels spreekt. En u kunt altijd terug naar uw verblijfadres.

Verlies paspoort

Bent u uw paspoort verloren? Doe dan direct aangifte bij het Public Security Bureau. Neem direct contact op met de ambassade voor een vervangend nooddocument.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Calamiteitenfonds

Voor dit land zijn geen bindende besluiten van het Calamiteitenfonds van kracht.

Aanvullende informatie

 • Laatste update: 05-03-2015

Aanvullende gezondheidsinformatie: Influenza A(H7N9) meldingen in China (update 5) 
(bron: LCR, februari 2015)

Sinds maart 2013 zijn er vanuit China weer nieuwe gevallen aan de WHO gemeld van het vogelgriepvirus. De toename van het aantal meldingen komt niet onverwacht. Het overgrote deel van de patiënten komt uit een regio waar al eerder patiënten zijn gemeld en rapporteert contact met pluimvee. Op 9 februari 2015 is er een nieuw type vogelgriep (H5N6) gemeld.

Maatregelen - Contact vermijden met kippen en watervogels. - Neem geen dierlijke producten (eieren, vlees, vleeswaren, kaas of andere melkproducten, huiden, jachttrofeeëen) mee tijdens de door -en terugreis, ook niet in kleine hoeveelheden. - Als u zelf kippenvlees bereidt, neem dan goede hygiënische maatregelen in acht (handen wassen) en zorg dat het vlees goed gaar en verhit is (minimaal 70 graden). - Ook in restaurants is het noodzakelijk alleen goed gaar kippenvlees te eten.

Bij verblijf in China worden reizigers geadviseerd om algemene hygiënemaatregelen in acht te nemen. Verder wordt geadviseerd contact met pluimvee en het bezoek aan vogelmarkten te vermijden. 

Zie voor meer informatie www.lcr.nl (Informatie per land). 

Aanvullende info grensdocumenten TIBET
Inreisvergunningen naar Tibet kunnen alleen verkregen worden bij de reisorganisatie (via lokale reisagenten).
Dit zal ongeveer 10 dagen duren.
Reizigers die naar Tibet reizen:
* Moeten een Chinees toeristenvisum hebben om een inreisvergunning voor Tibet te kunnen verkrijgen.
Vraag hier een visum voor China aan: http://cibt.nl/china-visum.php  
* Via Nepal, kunnen een visum voor China aanvragen bij de ambassade in Kathmandu
* Vanuit China, en vanuit Tibet weer terugreizen naar China, hebben een single entry visum voor China nodig
Let op: Sinds juni 2012 geeft China geen inreisvergunningen meer af voor Tibet. Visa voor China, aangevraagd met de vereiste documenten voor Tibet, worden wel afgegeven. Maar of aan de grens toestemming verleend wordt om Tibet in te reizen, is op zijn best twijfelachtig. Neem contact op met uw reisorganisatie voor meer informatie.

Grensdocumenten

 • Laatste update: 06-02-2016

Vereisten voor een zakenvisum voor China visum voor Nederlandse paspoorthouders

 1. Paspoort

  Een noodpaspoort wordt niet geaccepteerd. Het paspoort van de aanvrager moet:

  • Minstens drie lege visumpagina's bevatten: twee tegenover elkaar liggende én de volgende pagina moeten leeg zijn
  • Vrij zijn van hoesjes of omslagen. Graag deze volledig verwijderen vóór het opsturen

  De gewenste geldigheid van het visum bepaalt hoe lang het paspoort geldig moet zijn op het moment van de visumaanvraag:

  • Aangevraagde geldigheid visum 3 maanden: geldigheid paspoort 7 maanden
  • Aangevraagde geldigheid visum 6 maanden: geldigheid paspoort 10 maanden

 2. Pasfoto

  De ambassade vereist een pasfoto. Wij kunnen deze voor u verzorgen als u uw foto digitaal naar ons opstuurt via de volgende link http://cibtvisas.nl/photo-service.php CIBTvisas zal vervolgens uw pasfoto exact volgens de richtlijnen van de ambassade afdrukken.

   

  U kunt ook zelf een officiële kleurenpasfoto opsturen die los is van het visum aanvraagformulier (dus op geen enkele wijze aan het formulier bevestigd) en vrij van eventuele lijmrestanten. De foto moet recent en goedgelijkend zijn, een egale witte achtergrond hebben en zijn afgedrukt op fotopapier van hoge kwaliteit. De afmeting moet 35mm bij 45mm zijn en een recht vooraanzicht van de aanvrager hebben (zijaanzicht in enige vorm wordt niet geaccepteerd). Het gezicht van de aanvrager moet in het midden van het beeld staan en een neutrale uitdrukking hebben. Hoofdbedekking moet achterwege blijven, tenzij het bedekking/kledij om religieuze redenen betreft (het gelaat moet zichtbaar zijn)

 3. Uitnodiging

  De uitnodigingsbrief van het Chinese bedrijf dat de aanvrager gaat bezoeken. Het mag een kopie zijn. 
  De uitnodigingsbrief moet:

  • De naam van de aanvrager vermelden
  • Het paspoortnummer van de aanvrager bevatten
  • In- en uitreisdatum vermelden
  • Het gewenste aantal bezoeken aan het land van bestemming (entries) aangeven
  • De stempel van het Chinese bedrijf bevatten

  Een voorbeeld is opgenomen in het CIBTvisas-aanvraagpakket.

 4. Bewijs van het reisarrangement

  Een kopie van het vluchtschema of een uitdraai van uw e-ticket.

 5. Bewijs van verblijf

  Een hotelbevestiging.

 6. Persoonlijk reisplan

  De visumaanvrager moet een persoonlijk reisplan in het Engels met de reisdata en de reden van de reis aanleveren.
  Het persoonlijk reisplan moet ondertekend zijn met naam en handtekening van de visumaanvrager.

 7. Visumaanvraagformulier

  Eén volledig ingevuld en in het origineel ondertekend visumaanvraagformulier. Let op: dit formulier moet enkelzijdig geprint worden, de achterzijde van elke pagina moet volledig blank zijn.

 8. CIBTvisas-orderformulier

  U ontvangt een orderbevestiging per e-mail nadat u een order online heeft geplaatst via de CIBTvisas website. Een print van deze bevestiging stuurt u naar ons, samen met uw paspoort en de andere benodigdheden die we in het aanvraagpakket vermelden.

  Voor alle andere orders en daar waar van toepassing, vult u handmatig een origineel orderformulier in, ondertekent u dit en stuurt u het naar ons op.

  De betaling wordt pas geïnd op het moment dat CIBTvisas uw gehele aanvraag heeft afgerond.

 9. Double entry visum

  Als u een visum aanvraagt voor twee inreizen (double entry) dan moet de uitnodiging van het Chinese bedrijf tevens de twee in- en uitreis data plus een gedetailleerde omschrijving van de reden van beide bezoeken weergeven.

  Gebruikt u hiervoor de voorbeeldbrief die is opgenomen in het CIBTvisas aanvraag pakket.

 10. Zakelijke uitnodigingsbrieven service

  CIBTvisas kan de juiste zakelijke uitnodiging (Visa Notification Letter) verzorgen als ook het Chinese visum via ons wordt aangevraagd. Als u wilt dat wij uw uitnodiging verzorgen dan moet u de 'Applicant Itinerary and Declaration Letter' en het Orderformulier China Uitnodiging' (Visa Notification Letter- officiële Chinese Overheidsuitnodiging) invullen, uitprinten en ondertekenen. Die stuurt u vervolgens samen met alle andere visumbenodigdheden naar ons op. De betreffende formulieren vindt u in het CIBTvisas-aanvraagpakket. Momenteel moeten er voor de uitnodiging drie extra werkdagen bij de consulaire verwerkingstijd worden opgeteld voor het verwerken van het visum en de uitnodiging vanaf de daadwerkelijke ontvangst van de visumaanvraag op ons kantoor in Den Haag.

 11. Technische werkzaamheden

  De ambassade stelt mogelijk aanvullende eisen aan aanvragers die een uitnodiging hebben waarin technische werkzaamheden worden vermeld. Tijdens de behandeling van de visumaanvraag zullen deze eventuele vereisten bekend worden gemaakt.

 12. Aanvragers met Chinese ouder(s)

  Voor aanvragers met Chinese ouder(s), of ouders die ooit de Chinese nationaliteit hebben gehad, gelden mogelijk andere richtlijnen. De ambassade beoordeelt tijdens de behandeling per individuele aanvraag of er aanvullende documenten moeten worden aangeleverd of dat een andere procedure gevolgd gaat worden. 

 13. Verblijf van langer dan 30 dagen

  Bij aanvragen van een visum met een geldigheidsduur van langer dan 30 dagen dient een gedetailleerd reisplan aangeleverd te worden. Deze moet:

  • De naam van de aanvrager bevatten
  • Het paspoortnummer van de aanvrager vermelden
  • De reden van de reis vermelden
  • Dagelijks schema bevatten waarop per dag alle activiteiten en locaties vermeld worden.
  • In het Engels geschreven zijn

  Aanvragers moeten ook een hotelbevestiging aanleveren voor alle nachten dat er in het land verbleven wordt.

  CIBTvisas kan niet garanderen dat een visum met een geldigheidsduur van langer dan 30 dagen verstrekt zal worden. De beslissing om deze al dan niet te verstrekken ligt geheel bij de Chinese ambassade.

Belangrijke informatie

Tijdelijke sluiting Chinese uitnodigingen
De instantie die de Chinese uitnodigingen voor CIBTvisas verzorgt, is gesloten van 7 t/m 13 februari. In deze periode kan CIBTvisas daarom geen uitnodigingen verzorgen. Houdt u hier rekening mee met het indienen van uw aanvraag.

Vereisten voor een toeristenvisum voor China voor Nederlandse paspoorthouders

 1. Paspoort

  Een noodpaspoort wordt niet geaccepteerd. Het paspoort van de aanvrager moet:

  • Minstens drie lege visumpagina's bevatten: twee tegenover elkaar liggende én de volgende pagina moeten leeg zijn
  • Vrij zijn van hoesjes of omslagen. Graag deze volledig verwijderen vóór het opsturen


  De gewenste geldigheid van het visum bepaalt hoe lang het paspoort geldig moet zijn op het moment van visumaanvraag:

  • Aangevraagde geldigheid visum 3 maanden: paspoort moet 7 maanden geldig zijn
  • Aangevraagde geldigheid visum 6 maanden: paspoort moet 10 maanden geldig zijn

 2. Pasfoto

  De ambassade vereist een pasfoto. Wij kunnen deze voor u verzorgen als u uw foto digitaal naar ons opstuurt via de volgende link http://cibtvisas.nl/photo-service.php CIBTvisas zal vervolgens uw pasfoto exact volgens de richtlijnen van de ambassade afdrukken.

   

  U kunt ook zelf een officiële kleurenpasfoto opsturen die los is van het visum aanvraagformulier (dus op geen enkele wijze aan het formulier bevestigd) en vrij van eventuele lijmrestanten. De foto moet recent en goedgelijkend zijn, een egale witte achtergrond hebben en zijn afgedrukt op fotopapier van hoge kwaliteit. De afmeting moet 35mm bij 45mm zijn en een recht vooraanzicht van de aanvrager hebben (zijaanzicht in enige vorm wordt niet geaccepteerd). Het gezicht van de aanvrager moet in het midden van het beeld staan en een neutrale uitdrukking hebben. Hoofdbedekking moet achterwege blijven, tenzij het bedekking/kledij om religieuze redenen betreft (het gelaat moet zichtbaar zijn)

 3. Bewijs van het reisarrangement

  Een kopie van het vluchtschema of een uitdraai van uw e-ticket. De in-en uitreisdatum moeten overeenstemmen met de gegevens van de hotelbevestiging.

 4. Bewijs van verblijf

  Een hotelbevestiging waaruit blijkt dat de aanvrager een verblijfplaats heeft gedurende het gehele verblijf.

 5. Persoonlijk reisplan

  De visumaanvrager moet een persoonlijk reisplan in het Engels met de reisdata en de reden van de reis aanleveren.
  Het persoonlijk reisplan moet ondertekend zijn met naam en handtekening van de visumaanvrager.

 6. Aantoonbare financiële zekerheid

  Indien de aanvrager aangeeft werkloos of huisvrouw te zijn, dan moet een bewijs worden geleverd dat de reiziger zichzelf kan onderhouden tijdens de reis in de vorm van een recent bankafschrift met een saldo van minimaal € 500.

 7. Visumaanvraagformulier

  Eén volledig ingevuld en in het origineel ondertekend visumaanvraagformulier. Let op: dit formulier moet enkelzijdig geprint worden, de achterzijde van elke pagina moet volledig blank zijn.

 8. CIBTvisas-orderformulier

  U ontvangt een orderbevestiging per e-mail nadat u een order online heeft geplaatst via de CIBTvisas website. Een print van deze bevestiging stuurt u naar ons, samen met uw paspoort en de andere benodigdheden die we in het aanvraagpakket vermelden.

  Voor alle andere orders en daar waar van toepassing, vult u handmatig een origineel orderformulier in, ondertekent u dit en stuurt u het naar ons op.

  De betaling wordt pas geïnd op het moment dat CIBTvisas uw gehele aanvraag heeft afgerond.

 9. Double entry visum

  Aanvragers van een double entry visum, moeten een vluchtschema of e-ticket aanleveren waaruit blijkt dat zij tweemaal China in-en uitreizen.  Een bewijs moet worden aangeleverd van uw verblijf gedurende beide reizen van het hotel, de vrienden of de familie.

 10. Verblijf bij familie

  Als u bij familie tot 180 dagen verblijft dan is een uitnodigingsbrief vereist. Deze moet:

  • In het Chinees of Engels geschreven zijn
  • De paspoortgegevens van de aanvrager vermelden
  • De in- en uitreisdata vermelden
  • De relatie vermelden tussen de aanvrager en uitnodiger
  • De naam, adres- en contactgegevens van de uitnodiger vermelden
  • Gedateerd en ondertekend zijn door de uitnodiger

  Ook moet u een kopie van de Chinese identiteitskaart of een kopie van het paspoort van een andere nationaliteit én een kopie van de Chinese verblijfsvergunning meesturen van degene die de uitnodiging ondertekent.

  U vindt een voorbeeld uitnodigingsbrief terug in het CIBTvisas aanvraagpakket.

  Neemt u contact op met CIBTvisas via info@cibtvisas.nl als u langer dan 180 dagen wilt verblijven.

 11. Verblijf bij vrienden

  Als u bij vrienden tot 30 dagen verblijft dan is een uitnodigingsbrief vereist. Deze moet:

  • In het Chinees of Engels geschreven zijn
  • De paspoortgegevens van de aanvrager vermelden
  • De in- en uitreisdata vermelden
  • De relatie vermelden tussen de aanvrager en uitnodiger
  • De naam, adres- en contactgegevens van de uitnodiger vermelden
  • Gedateerd en ondertekend zijn door de uitnodiger

  Ook moet u een kopie van de Chinese identiteitskaart opsturen van de uitnodiger. Als de uitnodiger geen Chinees staatsburger is dan moet u een kopie van het paspoort van een andere nationaliteit én een kopie van een Chinese verblijfsvergunning opsturen.   

  U vindt een voorbeeld uitnodigingsbrief terug in het CIBTvisas aanvraagpakket.

 12. Aanvragers met Chinese ouder(s)

  Voor aanvragers met Chinese ouder(s), of ouders die ooit de Chinese nationaliteit hebben gehad, gelden mogelijk andere richtlijnen. De ambassade beoordeelt tijdens de behandeling per individuele aanvraag of er aanvullende documenten moeten worden aangeleverd of dat een andere procedure gevolgd gaat worden. 

 13. Reizen naar Xinjiang en/of Tibet

  Reizigers naar de provincie Xinjiang of Tibet moeten de hieronder genoemde aanvullende documenten aanleveren:

  • Een Visa Notification (uitnodiging) van de lokale, Chinese reisagent
  • Het gehele reisschema/programma van de lokale Chinese reisagent
  • Een kopie van een bankafschrift

  Voor aanvragers met Chinese ouder(s), of ouders die ooit de Chinese nationaliteit hebben gehad, gelden mogelijk andere richtlijnen. De ambassade beoordeelt tijdens de behandeling per individuele aanvraag of er aanvullende documenten moeten worden aangeleverd of dat een andere procedure gevolgd gaat worden. 

 14. Verblijf van langer dan 30 dagen

  Bij aanvragen van een visum met een geldigheidsduur van langer dan 30 dagen dient een gedetailleerd reisplan aangeleverd te worden. Deze moet:

  • De naam van de aanvrager bevatten
  • Het paspoortnummer van de aanvrager vermelden
  • De reden van de reis vermelden
  • Dagelijks schema bevatten waarop per dag alle activiteiten en locaties vermeld worden.
  • In het Engels geschreven zijn

  Aanvragers moeten ook een hotelbevestiging aanleveren voor alle nachten dat er in het land verbleven wordt.

  CIBTvisas kan niet garanderen dat een visum met een geldigheidsduur van langer dan 30 dagen verstrekt zal worden. De beslissing om deze al dan niet te verstrekken ligt geheel bij de Chinese ambassade.

Gezondheidsinformatie

 • Bron: LCR
 • Laatste update: 05-09-2014

Deze informatie wordt samengesteld door en is afkomstig van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Persoonlijk advies
Deze informatie is van algemene aard. Uiteindelijk bepalen uw reisbestemming, de verblijfsduur, het soort reis, de activiteiten die u onderneemt, uw gezondheid en uw leeftijd welke vaccinaties en maatregelen voor u nodig zijn. Laat u daarom altijd persoonlijk adviseren over de maatregelen die voor uw reis belangrijk zijn door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige (GGD). Dit is extra van belang als u zwanger bent, als u gezondheidsproblemen heeft, als u langer dan 3 maanden wilt gaan reizen, of als u op reis bijzondere risico’s loopt door activiteiten of beroep. Zie ook aanvullende info.

Gele koorts Komt niet voor. Vaccinatie verplicht als men vanuit een gele koorts gebied komt.Raadpleeg (huis)arts / GGD.
DTP Vaccinatie aanbevolen.
Buiktyfus Vaccinatie aanbevolen bij reisduur van 2 weken of langer
Mazelen Verhoogd risico. Vaccinatie aanbevolen voor iedereen die vanaf 1965 is geboren en geen mazelen heeft doorgemaakt of niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma is ingeënt. Vaccinatie ook aanbevolen voor kinderen ouder dan 6 maanden die nog geen BMR vacinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma hebben ontvangen.
Hepatitis A Vaccinatie aanbevolen.
Hepatitis B Vaccinatieadvies persoonsgebonden. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
Tuberculose Verhoogd risico op TBC. Raadpleeg (huis) arts / GGD of vaccinatie/controle op besmetting voor u zinvol is.
Rabies Kan bij zoogdieren voorkomen. Vermijd contact met zoogdieren. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
Teken encefalitis Komt (mogelijk) voor. Vaccinatieadvies persoonsgebonden. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
Malaria Komt voor. Bescherm u goed tegen muggenbeten. Gebruik tabletten om malaria te voorkomen. Middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
Dengue Dengue of knokkelkoorts komt voor. Bescherm u goed tegen muggenbeten.
Schistosomiasis In dit land is er een risico op schistosomiasis bij contact met zoet oppervlaktewater.

Klimaatinformatie

Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -15 
Februari  -11 
Maart  -2 
April 
Mei  16 
Juni  21 
Juli  23 
Augustus  23 
September  17 
Oktober 
November  -4 
December  -12 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -17 
Februari  -12 
Maart  -3 
April 
Mei  16 
Juni  22 
Juli  25 
Augustus  23 
September  17 
Oktober 
November  -4 
December  -13 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -24 
Februari  -18 
Maart  -10 
April 
Mei  10 
Juni  16 
Juli  19  10 
Augustus  17  10 
September  10 
Oktober 
November  -10 
December  -18 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -5 
Februari 
Maart  11 
April  18 
Mei  22 
Juni  27 
Juli  28 
Augustus  26 
September  23 
Oktober  15 
November 
December  -3 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -17 
Februari  -12 
Maart  -3 
April 
Mei  16 
Juni  20 
Juli  23 
Augustus  22 
September  17 
Oktober 
November  -4 
December  -11 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -9 
Februari  -7 
Maart 
April 
Mei  14 
Juni  18 
Juli  21 
Augustus  20 
September  14 
Oktober 
November  -4 
December  -7 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -3 
Februari 
Maart 
April  16 
Mei  22 
Juni  17 
Juli  28 
Augustus  27 
September  23 
Oktober  15 
November 
December  -1 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -19 
Februari  -14 
Maart  -7 
April 
Mei  11 
Juni  18 
Juli  20 
Augustus  18 
September  12 
Oktober 
November  -9 
December  -16 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari 
Februari  10 
Maart  15 
April  19  10 
Mei  22  10 
Juni  26  10 
Juli  28  11 
Augustus  27  11 
September  24  10 
Oktober  18  10 
November  14 
December 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari 
Februari  11 
Maart  17 
April  21 
Mei  23 
Juni  27  10 
Juli  31 
Augustus  31 
September  27 
Oktober  20  42  10 
November  15 
December  11 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -11 
Februari  -7 
Maart  -1 
April 
Mei  11 
Juni  15 
Juli  18 
Augustus  17 
September  12 
Oktober 
November  -4 
December  -10 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -10 
Februari  -6 
Maart 
April 
Mei  12 
Juni  16 
Juli  20 
Augustus  19 
September  14 
Oktober 
November  -2 
December  -8 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -8 
Februari  -5 
Maart 
April 
Mei  11 
Juni  14 
Juli  18 
Augustus  17 
September  12 
Oktober 
November  -1 
December  -6 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -6 
Februari 
Maart 
April  15 
Mei  21 
Juni  25 
Juli  28 
Augustus  27 
September  21 
Oktober  13 
November 
December  -3 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -18 
Februari  -13 
Maart  -4 
April 
Mei  15 
Juni  21 
Juli  24 
Augustus  23 
September  17 
Oktober 
November  -4 
December  -14 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -23 
Februari  -16 
Maart  -5 
April 
Mei  13  11 
Juni  19  10 
Juli  21  10 
Augustus  20 
September  15 
Oktober 
November  -8 
December  -17 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -8 
Februari  -4 
Maart 
April 
Mei  14 
Juni  17 
Juli  21 
Augustus  19 
September  15 
Oktober 
November  -1 
December  -7 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  15  19 
Februari  16  18 
Maart  20  11  20 
April  24  14  22 
Mei  28  13  26 
Juni  29  16  27 
Juli  30  14  27 
Augustus  30  14  28 
September  29  27 
Oktober  26  26 
November  22  23 
December  18  20 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  10 
Februari  11  11 
Maart  16  15 
April  21  15 
Mei  24  16 
Juni  29  15 
Juli  31  15 
Augustus  30  12 
September  29 
Oktober  23 
November  17 
December  13 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -11 
Februari  -7 
Maart 
April 
Mei  13  10 
Juni  19  10 
Juli  20  10 
Augustus  19 
September  14 
Oktober 
November  -4 
December  -8 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  18  21 
Februari  19  22 
Maart  24  23 
April  27  25 
Mei  30  26 
Juni  30  27 
Juli  30  27 
Augustus  30  28 
September  29  28 
Oktober  26  27 
November  24  24 
December  21  22 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -24 
Februari  -18 
Maart  -9 
April 
Mei  12 
Juni  19  10 
Juli  21 
Augustus  19 
September  12 
Oktober 
November  -10 
December  -19 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -21 
Februari  -15 
Maart  -5 
April 
Mei  14 
Juni  21 
Juli  23  10 
Augustus  22  10 
September  15 
Oktober 
November  -6 
December  -16 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -9 
Februari  -1 
Maart 
April  15 
Mei  22  11 
Juni  27  10 
Juli  29  10 
Augustus  28  10 
September  23  10 
Oktober  14 
November 
December  -5 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -17 
Februari  -12 
Maart  -2 
April 
Mei  16 
Juni  22  10 
Juli  25  10 
Augustus  23 
September  17 
Oktober 
November  -3 
December  -13 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -3 
Februari 
Maart  12 
April  18 
Mei  22 
Juni  26 
Juli  28 
Augustus  26 
September  23 
Oktober  15 
November 
December 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -7 
Februari  -4 
Maart 
April 
Mei  10 
Juni  15 
Juli  17 
Augustus  16 
September  12 
Oktober 
November  -1 
December  -4 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -25 
Februari  -18 
Maart  -9 
April 
Mei  13 
Juni  19 
Juli  22 
Augustus  20 
September  14 
Oktober 
November  -12 
December  -22 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -14 
Februari  -8 
Maart 
April  14 
Mei  20  10 
Juni  25 
Juli  27 
Augustus  26 
September  21 
Oktober  11 
November 
December  -8 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -7 
Februari  -2 
Maart 
April  12 
Mei  17 
Juni  22 
Juli  24 
Augustus  24 
September  18 
Oktober  11 
November 
December  -4 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -15 
Februari  -10 
Maart  -2 
April 
Mei  16 
Juni  21 
Juli  24 
Augustus  22 
September  17 
Oktober 
November  -3 
December  -12 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -4 
Februari 
Maart  10 
April  17 
Mei  21 
Juni  25 
Juli  28 
Augustus  26 
September  22 
Oktober  14 
November 
December  -2 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  10 
Februari  12 
Maart  16 
April  19 
Mei  22 
Juni  22  12 
Juli  22  13 
Augustus  21 
September  20  10 
Oktober  17 
November  14 
December  11 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -6 
Februari 
Maart  10 
April  17 
Mei  22  10 
Juni  27 
Juli  28 
Augustus  27 
September  23 
Oktober  15 
November 
December  -4 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -4 
Februari 
Maart 
April  15 
Mei  19 
Juni  23 
Juli  25 
Augustus  24 
September  19 
Oktober  12 
November 
December  -2 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -10 
Februari  -7 
Maart 
April 
Mei  12 
Juni  18 
Juli  20 
Augustus  19 
September  14 
Oktober 
November  -3 
December  -7 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari 
Februari 
Maart 
April  11 
Mei  14 
Juni  18 
Juli  18  10 
Augustus  17 
September  15 
Oktober  12 
November 
December 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  15 
Februari  16 
Maart  20 
April  24 
Mei  28  10 
Juni  30  10 
Juli  30  11 
Augustus  31  11 
September  29 
Oktober  26 
November  22 
December  18 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -22 
Februari  -15 
Maart  -6 
April 
Mei  14 
Juni  20 
Juli  22  10 
Augustus  21 
September  15 
Oktober 
November  -8 
December  -18 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -9 
Februari  -2 
Maart 
April  13 
Mei  19 
Juni  26 
Juli  28 
Augustus  27 
September  21 
Oktober  12 
November 
December  -5 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -16 
Februari  -10 
Maart  -2 
April 
Mei  16 
Juni  22 
Juli  24 
Augustus  23 
September  17 
Oktober 
November  -4 
December  -13 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -15 
Februari  -10 
Maart 
April  12 
Mei  18 
Juni  23 
Juli  26 
Augustus  24 
September  19 
Oktober  10 
November  -2 
December  -10 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -5 
Februari 
Maart  11 
April  17 
Mei  22  11 
Juni  28  10 
Juli  30  10 
Augustus  28  10 
September  24 
Oktober  16 
November 
December  -3 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -3 
Februari 
Maart  11 
April  18 
Mei  22 
Juni  27 
Juli  29 
Augustus  26 
September  23 
Oktober  15 
November 
December  -2 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari 
Februari 
Maart  10 
April  16  11 
Mei  22  17 
Juni  25  20 
Juli  29  23 
Augustus  29  26 
September  25  24 
Oktober  20  22 
November  14  18 
December  12 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -18 
Februari  -13 
Maart  -3 
April 
Mei  15 
Juni  21 
Juli  24 
Augustus  23 
September  17 
Oktober 
November  -4 
December  -13 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -22 
Februari  -16 
Maart  -8 
April 
Mei  12 
Juni  18 
Juli  21 
Augustus  19 
September  14 
Oktober 
November  -9 
December  -19 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -19 
Februari  -13 
Maart  -3 
April 
Mei  15 
Juni  21 
Juli  24  10 
Augustus  22  10 
September  17 
Oktober 
November  -4 
December  -14 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -8 
Februari  -5 
Maart 
April 
Mei  10 
Juni  12 
Juli  16 
Augustus  14 
September  11 
Oktober 
November  -1 
December  -7 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -25 
Februari  -19 
Maart  -11 
April 
Mei  10 
Juni  16 
Juli  19 
Augustus  17 
September  10 
Oktober 
November  -12 
December  -22 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -7 
Februari 
Maart  13 
April  21 
Mei  27 
Juni  33 
Juli  35 
Augustus  33 
September  27 
Oktober  17 
November 
December  -4 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -18 
Februari  -14 
Maart  -4 
April 
Mei  14 
Juni  20 
Juli  22 
Augustus  21 
September  14 
Oktober 
November  -7 
December  -15 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -13 
Februari  -8 
Maart 
April  12 
Mei  18  10 
Juni  24 
Juli  26 
Augustus  25 
September  19 
Oktober  10 
November  -1 
December  -9 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -10 
Februari  -8 
Maart  -2 
April 
Mei 
Juni  11 
Juli  14 
Augustus  12 
September 
Oktober 
November  -4 
December  -7 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari 
Februari 
Maart  11 
April  17 
Mei  21 
Juni  28 
Juli  30 
Augustus  28 
September  22 
Oktober  16 
November 
December 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -5 
Februari  -1 
Maart 
April  10 
Mei  14 
Juni  18 
Juli  20 
Augustus  19 
September  15 
Oktober 
November 
December  -3 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -6 
Februari  -2 
Maart 
April  14 
Mei  19 
Juni  22 
Juli  24 
Augustus  24 
September  20 
Oktober  12 
November 
December  -5 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -7 
Februari  -1 
Maart 
April  13 
Mei  19 
Juni  23 
Juli  26 
Augustus  24  10 
September  18  12 
Oktober  12 
November 
December  -4 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  -8 
Februari  -3 
Maart 
April  12 
Mei  17 
Juni  22 
Juli  24 
Augustus  23 
September  18 
Oktober  10 
November 
December  -5 
ANVR maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten