Bekijk desktop versie

Costa Rica

Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kaartje bij reisadvies Costa Rica.

Kaart bij reisadvies Costa Rica

Download de kaart (PDF, 255 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in San José, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Costa Rica. Er worden berovingen en overvallen gepleegd.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911 (112 met mobiele telefoons).

Nederlandse ambassade in San José

Voor informatie over de Nederlandse ambassade raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in San José.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Criminaliteit

In Costa Rica worden berovingen en overvallen gepleegd. Bij overvallen wordt soms grof geweld gebruikt. Overvallen en berovingen vinden overal in het land plaats. Dus in de toeristengebieden aan de kust en in het binnenland en bij het internationale vliegveld. Wees alert en neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

• Huurt u een auto, wees dan alert bij een lekke band. Criminelen steken de banden lek en doen zich daarna voor als behulpzame weggebruikers.

• Wilt u een taxi nemen op straat? Houd dan alleen de officiële taxi’s aan. Die zijn rood met een gele driehoek. Gebruik bij hotels en op de internationale luchthaven de oranje taxi’s (Taxis Unidos).

• Let goed op uw bagage bij busterminals en tijdens busritten.

• Pas op voor dieven bij het Coca Cola-busstation en andere busstations in San José, zeker na zonsondergang.

• Reis zoveel mogelijk overdag.

• Bewaar uw paspoort in een kluis in uw hotel en draag een kopie bij u (ook van de pagina met het inreisstempel).

• Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Zikavirus

Het zikavirus heeft zich verspreid naar verschillende gebieden in Latijns- en Midden Amerika. Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken. Het virus wordt verspreid door zogenaamde Aedes-muggen. Er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Overleg dan uit voorzorg met een arts of een reis naar deze gebieden noodzakelijk is. Overweeg uitstel als een reis niet noodzakelijk is. Dat is een advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Meer informatie over het zikavirus vindt u op de websites van het RIVM, het LCR en de WHO.

Natuurgeweld

In Costa Rica kunnen van juni tot en met oktober tropische stormen en cyclonen voorkomen. Er is ook zware regenval in deze periode. Dat veroorzaakt landverschuivingen en modderlawines, die regelmatig wegen blokkeren. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

In Costa Rica komen aardbevingen voor. Daarnaast zijn er diverse actieve vulkanen in het land, en daarmee een risico op vulkaanuitbarstingen.

Sinds oktober 2014 is de vulkaan Turrialba actief. As en stenen worden wijd verspreid. De vulkaan ligt in de provincie Cartago op 71 kilometer ten oosten van de hoofdstad San José. De autoriteiten hebben de omwonenden geëvacueerd en het nationaal Park gesloten. Mijd de omgeving van de vulkaan en volg het nieuws.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Costa Rica in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Toeristen krijgen bij binnenkomst een visumstempel in hun paspoort. Hoe lang u mag blijven, bepalen de migratie autoriteiten. Dit kan minder zijn dan de maximale periode van 90 dagen. Voorkom problemen en controleer altijd zorgvuldig hoe lang u mag blijven. Krijgt u een visum korter dan 90 dagen? Dan kunt u, voor afloop van het visum, bij migratie om verlenging vragen. Hier zijn kosten aan verbonden.

Costa Ricaans - Panamese grens bij Sixaola (CR) en Guabito (PA)

Let op dat u stempels in uw paspoort krijgt van het land dat u verlaat en het land waar u binnenkomt. Ontbreken de juiste stempels dan kan dat leiden tot boetes of u komt het land niet in.

- Costa Rica naar Panama: bij het verlaten van Costa Rica moet u belasting betalen, dit kan bij de migratiedienst zelf. Aan het eind van de brug in Panama is aan uw linkerhand een kantoor waar u de belasting voor de Panamese regio betaalt. Het vignet dat u in uw paspoort krijgt is niet uw inreisstempel. Uw inreisstempel krijgt u bij de immigratiedienst, beneden op ongeveer 100 meter afstand van de brug.

- Panama naar Costa Rica: u krijgt uw uitreisstempel bij de Panamese migratiedienst. Deze bevindt zich op ongeveer 100 meter van de brug. De migratiedienst in Costa Rica bevindt zich aan het eind van de brug aan uw linkerhand.

Grens Costa Rica – Nicaragua bij Peñas Blancas (CR)

Voorkom problemen, let op dat u een uitreis- of inreisstempel krijgt. In het drukke en chaotische verkeer wordt dat vergeten.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Calamiteitenfonds

De Calamiteitencommissie heeft op 19 maart 2015 naar aanleiding van de recente uitbarsting van vulkaan Turrialba in Costa Rica het volgende besluit genomen:

 • Vaststelling van een calamiteit op basis van een natuurramp op 12 maart 2015 voor het gebied in Costa Rica (rondom vulkaan Turrialba) dat werd getroffen door de uitbarsting van deze vulkaan.
 • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie van 12 maart 2015 tot en met 16 maart 2015 als gevolg van deze calamiteit voor die delen van Costa Rica waar aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van deze vulkaanuitbarsting en de hierdoor aangetaste infrastructuur niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen.
  De aantasting van de infrastructuur bestaat in elk geval uit de tijdelijke sluiting van de luchthaven van hoofdstad San Jose (Juan Santamaría International Airport).

Uitvoeringsinstructie

Deelnemers kunnen voor reizen naar die delen van Costa Rica die op 12 maart 2015 al waren aangevangen (uit Nederland vertrokken) en die ter plaatse - als gevolg van de vulkaanuitbarsting - niet volgens plan konden worden uitgevoerd de meerkosten van de noodzakelijke reisaanpassingen bij het Calamiteitenfonds claimen.
De waarde van de niet geleverde reisonderdelen zal met de uitkering van het fonds worden verrekend.

Indien reisaanpassing niet mogelijk blijkt is sprake van (tijdelijke of definitieve) staking van de reis.
Bij tijdelijke staking van de reis heeft de consument recht op vergoeding van de niet-genoten dagen door de reisorganisator. De reis wordt na de staking voortgezet en er is geen sprake van repatriëring.

Bij definitieve staking van de reis heeft de consument recht op vergoeding van de meerkosten van repatriëring door het Calamiteitenfonds en van de niet-genoten dagen door de reisorganisator.

De reisorganisator vergoedt in elk van beide gevallen aan de consument het totale bedrag en overlegt aan het Calamiteitenfonds een overzicht van de vergoede bedragen en een specificatie van de in de reissom begrepen kosten van vervoer en verblijf. Het Calamiteitenfonds berekent op basis daarvan het bedrag van de terugbetaling aan de reisorganisator. De in de reissom begrepen marge maakt onderdeel uit van de terugbetaling.

Voor reizen die vanaf 12 maart 2015 zijn begonnen geldt dat de (gevolgen van) de vulkaanuitbarsting bij deelnemers bekend verondersteld mochten worden en derhalve een risico inherent aan de reis vormen dat door deelnemer en consument voor aanvang van de reis is aanvaard. De deelnemer is voor een correcte uitvoering van de reis aansprakelijk.

Gedwongen langer verblijf na afloop van de geboekte reisperiode is niet onder de garantieregeling van het Calamiteitenfonds gedekt. Wellicht kunnen klanten een beroep doen op hun reisverzekeraar.

Aanvullende informatie

Er is voor deze bestemming geen info beschikbaar.

Grensdocumenten

 • Laatste update: 09-04-2015

Vereisten voor een zakenvisum voor Costa Rica visum voor Nederlandse paspoorthouders

 1. Belangrijke informatie

  Geen visum benodigd voor een verblijf van maximaal 90 dagen. De reiziger moet:

  • In het bezit zijn van een paspoort met een geldigheid van minstens zes maanden bij inreis, met minimaal één lege visumpagina
  • In het bezit zijn van bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming
  • In het bezit zijn van vereiste documenten voor de eerstvolgende bestemming
  • Bij de luchtvaartmaatschappij nagaan of inchecken zonder visum is toegestaan

Vereisten voor een toeristenvisum voor Costa Rica voor Nederlandse paspoorthouders

 1. Belangrijke informatie

  Geen visum benodigd voor een verblijf van maximaal 90 dagen. De reiziger moet:

  • In het bezit zijn van een paspoort met een geldigheid van minstens zes maanden bij inreis, met minimaal één lege visumpagina
  • In het bezit zijn van bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming
  • In het bezit zijn van vereiste documenten voor de eerstvolgende bestemming
  • Bij de luchtvaartmaatschappij nagaan of inchecken zonder visum is toegestaan

Gezondheidsinformatie

 • Bron: LCR
 • Laatste update: 04-03-2015

Deze informatie wordt samengesteld door en is afkomstig van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Persoonlijk advies
Deze informatie is van algemene aard. Uiteindelijk bepalen uw reisbestemming, de verblijfsduur, het soort reis, de activiteiten die u onderneemt, uw gezondheid en uw leeftijd welke vaccinaties en maatregelen voor u nodig zijn. Laat u daarom altijd persoonlijk adviseren over de maatregelen die voor uw reis belangrijk zijn door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige (GGD). Dit is extra van belang als u zwanger bent, als u gezondheidsproblemen heeft, als u langer dan 3 maanden wilt gaan reizen, of als u op reis bijzondere risico’s loopt door activiteiten of beroep.

Gele koorts Komt niet voor. Vaccinatie verplicht als men vanuit een gele koorts gebied komt. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
DTP Vaccinatie aanbevolen.
Buiktyfus Vaccinatieadvies persoonsgebonden. Raadpleeg (huis)arts / GGD
Hepatitis A Vaccinatie aanbevolen.
Hepatitis B Vaccinatieadvies persoonsgebonden. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
Rabies Kan bij zoogdieren voorkomen. Vermijd contact met zoogdieren. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
Malaria Komt voor. Bescherm u goed tegen muggenbeten. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
Dengue Dengue of knokkelkoorts komt voor. Bescherm u goed tegen muggenbeten.

Klimaatinformatie

Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  30  28 
Februari  30  27 
Maart  31  27 
April  30  28 
Mei  29  28 
Juni  29  12  28 
Juli  29  10  28 
Augustus  29  13  28 
September  29  15  28 
Oktober  29  13  28 
November  29  27 
December  29  27 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  19 
Februari  19 
Maart  20 
April  21 
Mei  21 
Juni  21  13 
Juli  21  11 
Augustus  21  14 
September  21  15 
Oktober  21  14 
November  20 
December  20 
ANVR maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten