Bekijk desktop versie

India

Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kaartje bij reisadvies India.

Download Kaart (PDF, 1.1 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in New Delhi, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is heel zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Geef zo goed mogelijk gehoor aan aanwijzingen van de Indiase autoriteiten. Overtredingen kunnen leiden tot directe arrestatie en vastzetting. Vaak met een langdurige rechtsgang.

Demonstraties

In India kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Bezoek ook geen massale bijeenkomsten. Hierbij vallen regelmatig doden door verdrukking in mensenmassa’s of instortende bruggen en gebouwen.

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij de receptie van uw hotel om informatie.

Verkeersveiligheid

Wees voorzichtig in het verkeer. In India kunt u soms ‘onmogelijke’ verkeerssituaties tegenkomen. Ook is het gedrag van andere weggebruikers onvoorspelbaar. Het aantal verkeersslachtoffers ligt in India een stuk hoger dan in Europa. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in India op de website van de ANWB.

Geen foto’s van luchthavens, politie- en legerposten of (kern)-energiecentrales

Maak geen foto’s van luchthavens, politie- en legerposten of (kern)-energiecentrales. Dit is verboden in India. Zelfs als u het onbedoeld fotografeert, kan dat leiden tot een arrestatie.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in India. Dit werd op 11 december 2013 door het Indiase Hooggerechtshof bepaald. Een veroordeling voor seksuele handelingen tussen mensen van hetzelfde geslacht kan tot een gevangenisstraf leiden. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 100 (politie), 102 (ambulance), 101 (brandweer), 87 50 87 11 11 (toeristenhulplijn, alleen bereikbaar in New Delhi).

Nederlandse ambassade in New Delhi

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in New Delhi.

Onveilige gebieden

Grensgebied India-Pakistan

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar het grensgebied India-Pakistan. Alle reizen naar een gebied binnen 10 kilometer van de Pakistaanse grens worden ontraden. Dit geldt ook voor de officiële grensovergang Wagah Border (bij Amritsar). Op 2 november 2014 werd hier (aan Pakistaanse zijde) een terroristische aanslag gepleegd. Daarbij vielen tientallen doden.

De grens tussen India en Pakistan is op sommige plekken niet gemarkeerd. Dit is bijvoorbeeld het geval in de Thar woestijn. Het benaderen, laat staan illegaal overgaan, van deze grens kan tot levensbedreigende situaties leiden.

Jammu & Kasjmir

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar de deelstaat Jammu & Kasjmir. Dit heeft te maken met de slechte en onvoorspelbare veiligheidssituatie in Jammu & Kasjmir. Het gaat vooral om de Kasjmir-vallei en directe omgeving. Niet zo zeer om de hoger gelegen regio Ladakh.

Het afgelopen jaar is de situatie licht verbeterd. Er is een groeiend aantal (buitenlandse) toeristen dat naar de Kasjmir vallei reist. Toch blijft de veiligheidssituatie kwetsbaar. Dit komt bijvoorbeeld doordat er:

 • Gewapende groepen al jaren aanslagen plegen op overheidsgebouwen en veiligheidsinstanties. Hierdoor verloren 5 politiemensen in burger het leven;
 • Burgerslachtoffers vallen bij aanslagen en ongeregeldheden. Dit gebeurt ook bij acties van het leger en de politie;
 • Regelmatig een avondklok wordt ingesteld;
 • Telefoon- en internetverbindingen worden geblokkeerd.

Voor reizen naar Ladakh zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s zolang u niet over de weg via Srinagar naar Ladakh reist. Reis via Manali of per vliegtuig naar Leh.

Noordoost India: Assam, Tripuram Nagaland en Manipur

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de volgende deelstaten in Noordoost India:

 • Assam;
 • Tripura;
 • Nagaland;
 • Manipur.

In dit gebied zijn al jaren verschillende rebellengroepen actief. Zij zorgen voor veel gewelddadigheden met veiligheidstroepen, onderling of tegen de lokale bevolking. Denk aan bomaanslagen, ontvoeringen, afpersing (ook van toeristen) en banditisme (rondtrekkende groepen criminelen). Zo laaide in de zomer van 2012 het geweld in Assam opnieuw op. Dit had tientallen doden en honderdduizenden vluchtelingen tot gevolg. Moet u voor een noodzakelijke reis naar de genoemde deelstaten in Noordoost India reizen? Neem dan het vliegtuig en reis zo min mogelijk over de weg.

Noordoost India: Arunachal Pradesh, Mizoram en Meghalaya

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar 3 deelstaten in Noordoost India:

 • Arunachal Pradesh;
 • Mizoram;
 • Meghalaya.

De situatie in deze 3 deelstaten is al langer rustiger dan in de andere deelstaten van Noordoost India. Toch zijn hier ook gewelddadigheden mogelijk als gevolg van een spill-over.

Himachal Pradesh

Let op veiligheidsrisico’s in de Kullu Valley in Himachal Pradesh. In dit gebied hebben berovingen met letsel, moorden en vermissingen plaatsgevonden. Daarbij waren ook buitenlanders betrokken. Wilt u rondtrekken in de bergen van Himachal Pradesh? Reis dan in een klein groepje of in een grote groep onder begeleiding van lokale gidsen. Het is ook raadzaam om u te registeren bij de politie ter plaatse en deze te informeren over uw geplande route.

Bihar, Jharkhand, Orissa,Chhattisgarh en West-Bengal

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de landelijke gebieden in de deelstaten:

 • Bihar;
 • Jharkhand;
 • Orissa;
 • Chattisgarh;
 • West-Bengal.

Maoïstische groeperingen (Naxalites) zijn hier actief. Vanuit de dichte jungles plegen zij hit-and-run aanslagen op politie, veiligheidstroepen en overheidsmedewerkers. Soms vallen daarbij ook burgerslachtoffers. Daarnaast komen hier ontvoeringen en afpersing (ook van toeristen) voor. Naar schatting zijn er ongeveer 15.000 opstandelingen in 13 van de 29 deelstaten. De meesten daarvan zijn actief in Bihar, Jharkhand, Orissa, Chhattisgarh en West Bengal.

Reisbeperkingen opgelegd door Indiase autoriteiten

Voor de toegang tot bepaalde regio’s en gebieden stellen de Indiase autoriteiten eisen aan buitenlandse toeristen. Wilt u deze zogenoemde ‘protected areas’ of ‘restricted areas’ bezoeken? Dan heeft u een Protected Area Permit (PAM) of Restricted Area Permit (RAM) nodig. Vraag dit van te voren aan bij de Indiase Ambassades/Consulaten in het buitenland of bij het Ministry of Home Affairs (Foreigners Division): Jaisalmer House, 26 Man Singh Road te New Delhi.

Houd er rekening mee dat het verwerken van een aanvraag voor een PAM of RAM weken kan duren. In de volgende gebieden heeft u een permit nodig, of u moet zich binnen 24 uur na aankomst in de deelstaat inschrijven bij het lokale Foreigners Registration Office:

 • De deelstaten Arunachal Pradesh en Sikkim (beide volledig);
 • Delen van de deelstaat Himachal Pradesh (bij de Chinese grens);
 • Delen van de deelstaat Uttarakhand (bij de Chinese grens);
 • Delen van de deelstaat Rajasthan (bij de Pakistaanse grens);
 • Delen van de deelstaat Jammu & Kashmir (bij de ‘Line of Control’ met Pakistan);
 • De Andaman & Nicobar Eilanden (volledig);
 • De Laccadive Eilanden (Lakshadweep) (volledig);
 • De deelstaten Manipur, Mizoram en Nagaland (alle 3 volledig).

Op het bezoeken van gebieden zonder geldig permit of het niet ‘inschrijven’ staan zware straffen.

Het is mogelijk dat er nog andere gebieden in India zijn waar de (lokale) overheid beperkingen oplegt of waar vooraf toestemming nodig is. Kijk voor de laatste stand van zaken over de lokale beperkingen op website van het Ministry of Home Affairs (Foreigners Division). Bij Entry Permits vindt u het formulier om een permit aan te vragen.

Criminaliteit

In India zijn veel meldingen van ontvoeringen en seksuele vergrijpen tegen vrouwen. Vermijd daarom afgelegen plekken. Loop na zonsondergang niet over straat en reis dan ook niet met de bus of taxi.

In toeristische centra zijn oplichtersbendes actief die het op buitenlanders gemunt hebben. Dit gebeurt bijvoorbeeld in Goa. Wees alert als een hulpvaardig iemand u vriendelijk benadert en aanbiedt u rond te willen leiden.

Terrorisme

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering ISIS. Nederlanders in het buitenland lopen daarom een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen. Blijf alert.

In heel India geldt een verhoogde terrorismedreiging. Op de meer afgelegen plekken komen regelmatig bomaanslagen en ontvoeringen voor. Steden als New Delhi en Mumbai hebben ook te maken met terroristische aanslagen. In 2011 en 2012 waren er in die steden bomaanslagen met veel dodelijke slachtoffers. In februari 2013 vond een dubbele bomaanslag in de stad Hyderabad plaats. Daarbij vielen doden en tientallen gewonden.

Om openbare gelegenheden te beschermen, hebben de Indiase autoriteiten extra veiligheidsmaatregelen genomen. Wees toch alert als u openbare gelegenheden bezoekt, zoals:

 • Luxe hotels en restaurants;
 • Vliegvelden;
 • Stations;
 • Markten;
 • Shoppingmalls;
 • Tempels, kerken, moskeeën en paleizen.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In India loopt de monsoon-periode van juni tot en met oktober. Begin juni breekt in India de moessonperiode aan. Deze begint in het zuidoosten en oosten ieder jaar rond 1 juni en trekt dan in noordelijke/noordwestelijke richting omhoog. New Delhi wordt aan het einde van de maand bereikt en het noordwesten kent een korte moessonperiode die pas eind juli/begin augustus begint. De moessonperiode duurt tot en met september of lokaal oktober.

Houd rekening met eventuele overstromingen en aardverschuivingen tijdens de monsoon. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van India in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Calamiteitenfonds

Bindend besluit d.d. 10-09-2014 : India (Kasjmir) – overstromingen

De Calamiteitencommissie heeft op 10 september 2014 voor de overstromingen in Kasjmir, India de volgende besluiten genomen:

­Vaststelling van een calamiteit op 8 september 2014 voor Kasjmir, India op basis van een natuurramp.

­Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang van 8 september 2014 als gevolg van deze calamiteit voor die delen van Kasjmir, India waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van genoemde calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen. 

Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deelnemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteitenfonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie.

Uitvoeringsinstructie

Deelnemers kunnen voor reizen naar die delen van Kasjmir, India die op 8 september 2014 al waren aangevangen (uit Nederland vertrokken) en die ter plaatse - als gevolg van de natuurramp - niet volgens plan konden worden uitgevoerd de meerkosten van de noodzakelijke reisaanpassingen bij het Calamiteitenfonds claimen. 

De waarde van de niet geleverde reisonderdelen zal met de uitkering van het fonds worden verrekend.

Indien reisaanpassing niet mogelijk blijkt is sprake van (tijdelijke of definitieve) staking van de reis.

Bij tijdelijke staking van de reis heeft de consument recht op vergoeding van de niet-genoten dagen door de reisorganisator. De reis wordt na de staking voortgezet en er is geen sprake van repatriëring.

Bij definitieve staking van de reis heeft de consument recht op vergoeding van de meerkosten van repatriëring door het Calamiteitenfonds en van de niet-genoten dagen door de reisorganisator.

De reisorganisator vergoedt in elk van beide gevallen aan de consument het totale bedrag en overlegt aan het Calamiteitenfonds een overzicht van de vergoede bedragen en een specificatie van de in de reissom begrepen kosten van vervoer en verblijf.

Het Calamiteitenfonds berekent op basis daarvan het bedrag van de terugbetaling aan de reisorganisator. De in de reissom begrepen marge maakt onderdeel uit van de terugbetaling.

Voor reizen met een vertrekdatum vanaf 8 september 2014 geldt dat de (gevolgen van) de overstromingen in Kasjmir, India bij deelnemers bekend verondersteld mochten worden en derhalve een risico inherent aan de reis vormen dat door deelnemer en consument voor aanvang van de reis is aanvaard. De deelnemer is voor een correcte uitvoering van de reisovereenkomst aansprakelijk.

Aanvullende informatie

 • Laatste update: 16-06-2011
Aanvullende info grensdocumenten

De regels voor visa zijn door het Indiase Ministerie van Buitenlandse Zaken al tijden zeer sterk aangescherpt.  

U moet rekening houden met een lange aanvraagtijd.

Kijk voor de meest recente info op www.visumdienst.com bij nieuws en info per land.

Grensdocumenten

 • Laatste update: 21-02-2015

Vereisten voor een zakenvisum voor India visum voor Nederlandse paspoorthouders

 1. Paspoort

  Het paspoort van de aanvrager. Dit mag een noodpaspoort zijn. Het paspoort moet:

  • Nog tenminste zes maanden geldig zijn na de aanvraag van het visum
  • Minstens twee lege, tegenover elkaar liggende visumpagina's bevatten
  • Vrij zijn van hoesjes, omslagen en losse inhoud, graag deze volledig verwijderen voordat u de aanvraag naar ons zendt

 2. Pasfoto's

  Twee kleurenpasfoto’s. Het pasfotoformaat verschilt van een standaard Nederlandse pasfoto. De foto’s moeten:

  • De volgende afmeting hebben, 50mm breed x 50mm hoog. Op ons kantoor in Den Haag kunt u gebruik maken van een pasfotohokje voor foto's van dit formaat
  • Van een goede kwaliteit zijn
  • Een effen, lichtgekleurde achtergrond hebben
  • Eénmaal gelijmd worden op de daarvoor bestemde plek op het aanvraagformulier en de andere foto moet met een paperclip bevestigd worden aan het aanvraagformulier
  • Aan de richtlijnen voldoen zoals vermeld in het CIBTvisas-aanvraagpakket. Leest u deze aandachtig door

 3. Garantiebrief

  Een originele brief van de werkgever van de aanvrager, een kopie is niet toegestaan. De brief moet:

  • Afgegeven zijn door een Nederlands bedrijf of Nederlandse vestiging of door een buitenlands bedrijf als aanvragen in het buitenland niet mogelijk is
  • In het Engels zijn opgesteld en geprint op bedrijfsbriefpapier 
  • De naam en het adres van het Nederlandse bedrijf vermelden
  • Het Kamer van Koophandelnummer vermelden van het Nederlandse bedrijf
  • Alle paspoortgegevens van de aanvrager (volledige naam, geboortedatum, paspoortnummer, afgiftedatum en vervaldatum) vermelden
  • Een omschrijving geven van het beroep van de aanvrager
  • Het doel van de reis vermelden (alleen Business is niet voldoende)
  • Het aantal inreizen aangeven, plus de benodigde duur van het visum
  • Vermelden dat het bedrijf garant staat voor alle onkosten
  • De naam van het uitnodigende bedrijf met exact dezelfde adres-en contactgegevens als in de uitnodiging en het visumaanvraagformulier vermelden
  • Verklaren dat de aanvrager het land zal verlaten voordat de geldigheid van het visum is afgelopen
  • Gericht zijn aan de ambassade in Den Haag (adres van ambassades staan op onze website onder 'overige informatie')
  • Duidelijk de naam en functie van de ondertekenaar vermelden

  Een voorbeeld is opgenomen in het CIBTvisas aanvraagpakket.

 4. Uitnodiging

  Een uitnodigingsbrief van het te bezoeken bedrijf in India. De brief moet:

  • Geschreven zijn op briefpapier van het bedrijf
  • Exact dezelfde bedrijfsgegevens bevatten als op het visumaanvraagformulier, in de Garantiebrief en op het Certificate of Incorporation
  • Geadresseerd zijn aan de ambassade in Den Haag
  • De paspoortgegevens van de aanvrager vermelden (naam, paspoortnummer, geboortedatum, datum van afgifte en vervaldatum)
  • De reden van de reis vermelden
  • Het aantal inreizen, de eerste inreisdatum en de lengte van het visum vermelden
  • De locatie van het te bezoeken bedrijf vermelden
  • Hetzelfde adres vermelden als dat wat op de Certificate of Incorporation staat. Indien dit niet het geval is, dan moet specifiek worden vermeld dat het bedrijf is verhuisd naar een ander adres
  • De naam en functie van de ondertekenaar vermelden

 5. Akte van oprichting (Certificate of Incorporation)

  Dit is een oprichtingsakte van het bedrijf in India, afgegeven op het moment van oprichting.

 6. Algemene verklaring (Declaration)

  Een volledig ingevulde en ondertekende Declaration (algemene verklaring). Een voorbeeld van een Declaration hebben we opgenomen in het CIBTvisas-aanvraagpakket. Dit kunt u met de hand of op de computer invullen, ondertekenen, uitprinten en opsturen.

 7. Bedrijfsregistratie

  Een uittreksel van de Kamer van Koophandel. Dit uittreksel moet:

  • Van het Nederlandse bedrijf zijn of van een buitenlands bedrijf in het Engels als aanvragen buiten Nederland niet mogelijk is
  • Aangevraagd worden bij de Kamer van Koophandel in de gemeente waar het bedrijf geregistreerd is
  • Indien het uittreksel in een andere taal dan het Nederlands of Engels opgesteld is, dient een vertaling naar het Engels bijgeleverd te worden. Deze hoeft niet beëdigd te zijn

  Indien u wilt dat CIBTvisas dit namens u verzorgt, kunt u dit aangeven op het CIBTvisas-orderformulier.

 8. Bewijs van het reisarrangement

  Een kopie van het vluchtschema of een uitdraai van uw e-ticket afgegeven door de reisorganisatie.

 9. Visum-aanvraagformulier

  Een volledig en correct ingevuld visumaanvraagformulier. Dit formulier moet:

  • Ondertekend zijn op twee plaatsen. Eén keer onder de foto in het daarvoor bestemde veld en één keer op de tweede pagina
  • Maximaal 30 dagen oud zijn vanaf het moment van invullen
  • Zónder handmatige wijzigingen met bijvoorbeeld pen zijn

 10. CIBTvisas-orderformulier

  U ontvangt een orderbevestiging per e-mail nadat u een order online heeft geplaatst via de CIBTvisas website. Een print van deze bevestiging stuurt u naar ons, samen met uw paspoort en de andere benodigdheden die we in het aanvraagpakket vermelden

 11. Houders van een tweede paspoort

  Houders van een tweede paspoort moeten een kopie van dit paspoort aanleveren, vergezeld van een Engelstalige ondertekende verklaring waarin staat dat er geen visum voor India in het andere paspoort staat.
  Het tweede paspoort (al dan niet verlopen) moet alleen worden aangeleverd als er een geldig visum van India in staat. Een voorbeeld van de 'Declaration of Holding Visa in my second passport' hebben we opgenomen in het CIBTvisas-aanvraagpakket

 12. Multiple entry-aanvragen voor een jaar

  Als u een zakenvisum voor één jaar aanvraagt dan geeft de ambassade mogelijk een visum met een geldigheid van zes maanden af, tegen de kosten van een visum voor één jaar. Restituties zijn daarom niet mogelijk.

 13. Aanvragers die NIET in Nederland geboren zijn

  Visumaanvragers die geboren zijn in Irak, Iran, Nigeria of Somalië moeten een aanvullend formulier "Supplementary Form" aanleveren, waarmee een autorisatie (telex) wordt aangevraagd. Dit formulier is opgenomen in het CIBTvisas-aanvraagpakket. Hierbij kan een aanzienlijk langere verwerkingstijd van toepassing zijn en berekent de ambassade extra kosten. Neem voor meer informatie hierover contact met ons op per e-mail info@cibtvisas.nl of telefonisch via 070-3150201.

 14. Woonachtig in het buitenland

  Nederlands paspoorthouders woonachtig in het buitenland, moeten een door de ambassade uitgegeven aanvullend formulier "Supplementary Form" invullen. Dit formulier vindt u terug in het CIBTvisas aanvraagpakket (u kunt de opmerking "to be completed by..." in dit geval negeren). Houdt u rekening met een langere verwerkingstijd van meestal 10 werkdagen. Extra kosten zijn van toepassing. Spoedaanvragen zijn niet mogelijk. Neemt u voor meer informatie over de exacte kosten contact met ons op via info@cibtvisas.nl of per telefoon 070-3150201.

 15. Visa die binnen een dag te verkrijgen zijn

  Visa die binnen één dag worden afgegeven zijn alleen beschikbaar voor toeristen- of zakenvisa. Artiesten, politiemensen, werknemers van Defensie, journalisten werkzaam binnen een mediabedrijf, redacteuren en schrijvers komen niet in aanmerking. De verwerkingstijd start vanaf het moment dat de aanvraag is geaccepteerd door de ambassade. Die bepaalt óf en wanneer het visum wordt afgegeven. Momenteel worden visa vrijwel altijd laat in de avond afgegeven.

  Voor aflevering per koerier (dezelfde avond) op Schiphol zijn aanvullende kosten van € 50,- excl. BTW van toepassing.

 16. Uitzondering biometrische data

  Biometrische data zijn vereist voor bijna alle visumaanvragers in Nederland, op een paar uitzonderingen na. Kinderen onder de 12 jaar, volwassenen ouder dan 70 jaar en diplomaten en hun echtgenoten op officiële zakenreis.

Belangrijke informatie

Biometrische data verplicht: werkwijze

Alle aanvragers van een visum voor India zijn verplicht om biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken en een gezichtscan, af te laten nemen. Dit betekent dat iedere aanvrager persoonlijk naar een kantoor van het Visa Application Centre van BLS Global moet om deze af te laten nemen op één van de kantoren in Den Haag, Amsterdam of Rotterdam. Aanvragers moeten een afspraak maken om hun biometrische data af te geven. Dit kan van maandag t/m vrijdag maar aanvragers dienen rekening te houden met mogelijk beperkte (openings)tijden waarop dit plaats kan vinden.


CIBTvisas biedt ondersteuning met de India Executive Service om het aanvraagproces makkelijker te maken. Met deze service zorgen wij voor:

 • Begrijpelijke visumaanvraagformulieren, begrijpelijke toelichting op de visumvereisten en een duidelijke uitleg over hoe u het voor uw reisdoel geschikte visum kunt verkrijgen
 • Kwaliteitscontrole van uw visumaanvraag. We kijken uw gehele visumaanvraag met alle vereiste documenten na om het risico op afwijzing bij het Visa Application Centre te minimaliseren
 • Hulp bij het invullen van het Engelstalige online visumaanvraagformulier van de Indiase ambassade om vertraging van uw aanvraag te voorkomen
 • Assistentie bij het maken van een afspraak voor het afgeven van uw biometrische data  
 • Assistentie bij het aanleveren van alle vereiste documenten bij het Visa Application Centre
 • Verschillende verzendmogelijkheden nadat uw paspoort met visum terugkomt van het Visa Application Centre. We adviseren u in de passende verzendwijze naar het door u gewenste adres


Na ontvangst van uw online order neemt een specialist contact met u op om uw order door te nemen en de procedure verder toe te lichten.


Als u liever zelf meer voorbereidingen treft voor uw visumaanvraag en minder intensieve begeleiding wenst, dan adviseren we u te kiezen voor onze Pre-Check & Invulservice voor het visumaanvraagformulier. Met deze services zorgen wij voor:

 • Kwaliteitscontrole van uw visumaanvraag. We kijken uw gehele visumaanvraag met alle vereiste documenten na om het risico op afwijzing bij het Visa Application Centre te minimaliseren
 • Hulp bij het invullen van het Engelstalige online visumaanvraagformulier van de Indiase ambassade om vertraging van uw aanvraag te voorkomen


 

Vereisten voor een toeristenvisum voor India voor Nederlandse paspoorthouders

 1. Paspoort

  Het paspoort van de aanvrager. Dit mag een noodpaspoort zijn. Het paspoort moet:

  • Voor een verblijf van drie maanden: tenminste zes maanden geldig zijn bij aanvraag van het visum
  • Voor een verblijf van zes maanden: tenminste negen maanden geldig zijn bij aanvraag van het visum
  • Minstens twee lege, tegenover elkaar liggende visumpagina's bevatten
  • Vrij zijn van hoesjes, omslagen en losse inhoud, graag deze volledig verwijderen voordat u de aanvraag naar ons zendt

 2. Pasfoto's

  Twee kleurenpasfoto’s. Het pasfotoformaat verschilt van een standaard Nederlandse pasfoto. De foto’s moeten:

  • De volgende afmeting hebben, 50mm breed x 50mm hoog. Op ons kantoor in Den Haag kunt u gebruik maken van een pasfotohokje voor foto's van dit formaat
  • Van een goede kwaliteit zijn
  • Een effen, lichtgekleurde achtergrond hebben
  • Eénmaal gelijmd worden op de daarvoor bestemde plek op het aanvraagformulier en de andere foto moet met een paperclip bevestigd worden aan het aanvraagformulier
  • Aan de richtlijnen voldoen zoals vermeld in het CIBTvisas-aanvraagpakket. Leest u deze aandachtig door

 3. Bewijs van het reisarrangement

  Een kopie van het vluchtschema of een uitdraai van uw e-ticket afgegeven door de reisorganisatie.

  Bij de aanvraag van een visum voor langer dan drie maanden moet u kunnen aantonen dat u inderdaad langer dan drie maanden in India zult verblijven.

 4. Reisverklaring (Undertaking)

  Een volledig ingevulde en ondertekende Undertaking. Een voorbeeld hebben we opgenomen in het CIBTvisas-aanvraagpakket. Dit kunt u met de hand of op de computer invullen, ondertekenen, uitprinten en opsturen.

 5. Algemene verklaring (Declaration)

  Een volledig ingevulde en ondertekende Declaration (algemene verklaring). Een voorbeeld van een Declaration hebben we opgenomen in het CIBTvisas-aanvraagpakket. Dit kunt u met de hand of op de computer invullen, ondertekenen, uitprinten en opsturen.

 6. Bankafschrift

  Een gedownloade kopie van het meest recente bankafschrift met een positief saldo is vereist waarop de naam van de aanvrager vermeld staat. Bij voorkeur staat er ook een bijschrijving op (bijv. salaris, uitkering) waaruit bewijs van inkomen blijkt. Een printscreen van internetbankieren wordt niet geaccepteerd. Alle bij-en afschrijvingen van minimaal 3 weken moeten zichtbaar zijn. Dit afschrift mag maximaal 1 maand oud zijn.

 7. Visum-aanvraagformulier

  Een volledig en correct ingevuld visumaanvraagformulier. Dit formulier moet:

  • Ondertekend zijn op twee plaatsen. Eén keer onder de foto in het daarvoor bestemde veld en één keer op de tweede pagina
  • Maximaal 30 dagen oud zijn vanaf het moment van invullen
  • Zónder handmatige wijzigingen met bijvoorbeeld pen zijn

 8. CIBTvisas-orderformulier

  U ontvangt een orderbevestiging per e-mail nadat u een order online heeft geplaatst via de CIBTvisas website. Een print van deze bevestiging stuurt u naar ons, samen met uw paspoort en de andere benodigdheden die we in het aanvraagpakket vermelden

 9. Zelfstandig ondernemers en ZZP

  Zelfstandig ondernemers moeten de volgende aanvullende documenten aanleveren:

  • Een ondertekende brief waarin men uitlegt zelfstandig ondernemer te zijn
  • Een uitreksel van de Kamer van Koophandel. De naam op het uittreksel moet overeenkomen met de naam van de visumaanvrager. CIBTvisas kan een uittreksel namens u aanvragen als u dat wilt. Stuurt u hiervoor een e-mail naar info@CIBTvisas.nl

 10. Kinderen onder de 18 jaar

  Elke aanvrager onder de 18 jaar die met beide ouders/voogden reist, moet ook een geboorte-akte aanleveren waarop duidelijk de namen van beide ouders/voogden staan. Een aanvrager onder de 18 jaar die met één ouder of onbegeleid reist, moet daar bovenop een Engelstalige verklaring van toestemming aanleveren, een zogenaamde Letter of Consent. Deze verklaring moet:

  • Aangeven dat de ouder(s)/voogd toestemming geven aan de minderjarige om naar dit land te reizen
  • Ondertekend zijn door één van de ouders/voogd
  • Een kopie van het paspoort van de ondertekenende ouder/voogd als bijlage hebben
  • Een bewijs van ouderschap/voogdij als bijlage meeleveren, indien de achternaam van de minderjarige niet overeenkomt met die van de ondertekenende ouder/voogd

 11. Woonachtig in het buitenland

  Nederlands paspoorthouders woonachtig in het buitenland, moeten een door de ambassade uitgegeven aanvullend formulier "Supplementary Form" invullen. Dit formulier vindt u terug in het CIBTvisas aanvraagpakket (u kunt de opmerking "to be completed by..." in dit geval negeren). Houdt u rekening met een langere verwerkingstijd van meestal 10 werkdagen. Extra kosten zijn van toepassing. Spoedaanvragen zijn niet mogelijk. Neemt u voor meer informatie over de exacte kosten contact met ons op via info@cibtvisas.nl of per telefoon 070-3150201.

 12. Aanvragers die NIET in Nederland geboren zijn

  Visumaanvragers die geboren zijn in Irak, Iran, Nigeria of Somalië moeten een aanvullend formulier "Supplementary Form" aanleveren, waarmee een autorisatie (telex) wordt aangevraagd. Dit formulier is opgenomen in het CIBTvisas-aanvraagpakket. Hierbij kan een aanzienlijk langere verwerkingstijd van toepassing zijn en berekent de ambassade extra kosten. Neem voor meer informatie hierover contact met ons op per e-mail info@cibtvisas.nl of telefonisch via 070-3150201.

 13. Werkzaam bij een mediabedrijf

  Aanvragers die werken bij een organisatie/bedrijf dat iets te maken heeft met media en die als toerist naar India willen reizen, moeten een Journalisten/Toeristenvisum (JV/TV) aanvragen. Zelfs als het uitgeoefende beroep niets te maken heeft met media. De werkgever dient het formulier ‘Company Undertaking for JV/TV only’ in te vullen en te ondertekenen. Neemt u contact op met CIBTvisas via info@CIBTvisas.nl als dit van toepassing op u is. Wij sturen u dan een exemplaar toe. Voor een JV/TV-visum brengt de ambassade een hoger tarief in rekening. Spoedaanvragen zijn niet mogelijk.

 14. Double entry visum

  Een extra brief dient te worden aangeleverd bij het aanvragen van een visum met een dubbele inreis of met een geldigheidsduur van zes maanden. Deze brief moet:

  • Gericht zijn aan de ambassade van India
  • Opgesteld zijn in het Engels
  • Verklaren waarom een dubbele inreis of een visumgeldigheid van zes maanden nodig is

 15. Visa die binnen een dag te verkrijgen zijn

  Visa die binnen één dag worden afgegeven zijn alleen beschikbaar voor toeristen- of zakenvisa. Artiesten, politiemensen, werknemers van Defensie, journalisten werkzaam binnen een mediabedrijf, redacteuren en schrijvers komen niet in aanmerking. De verwerkingstijd start vanaf het moment dat de aanvraag is geaccepteerd door de ambassade. Die bepaalt óf en wanneer het visum wordt afgegeven. Momenteel worden visa vrijwel altijd laat in de avond afgegeven.

  Voor aflevering per koerier (dezelfde avond) op Schiphol zijn aanvullende kosten van € 50,- excl. BTW van toepassing.

 16. Uitzondering biometrische data

  Biometrische data zijn vereist voor bijna alle visumaanvragers in Nederland, op een paar uitzonderingen na. Kinderen onder de 12 jaar, volwassenen ouder dan 70 jaar en diplomaten en hun echtgenoten op officiële zakenreis.

Gezondheidsinformatie

 • Bron: LCR
 • Laatste update: 05-09-2014

Deze informatie wordt samengesteld door en is afkomstig van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Persoonlijk advies
Deze informatie is van algemene aard. Uiteindelijk bepalen uw reisbestemming, de verblijfsduur, het soort reis, de activiteiten die u onderneemt, uw gezondheid en uw leeftijd welke vaccinaties en maatregelen voor u nodig zijn. Laat u daarom altijd persoonlijk adviseren over de maatregelen die voor uw reis belangrijk zijn door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige (GGD). Dit is extra van belang als u zwanger bent, als u gezondheidsproblemen heeft, als u langer dan 3 maanden wilt gaan reizen, of als u op reis bijzondere risico’s loopt door activiteiten of beroep.

Gele koortsKomt niet voor. Vaccinatie verplicht als men vanuit een gele koorts gebied komt.Raadpleeg (huis)arts / GGD.
DTPVaccinatie aanbevolen.
BuiktyfusVaccinatie aanbevolen bij reisduur van 2 weken of langer
MazelenVerhoogd risico. Vaccinatie aanbevolen voor iedereen die vanaf 1965 is geboren en geen mazelen heeft doorgemaakt of niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma is ingeënt. Vaccinatie ook aanbevolen voor kinderen ouder dan 6 maanden die nog geen BMR vacinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma hebben ontvangen.
Hepatitis AVaccinatie aanbevolen.
Hepatitis BVaccinatieadvies persoonsgebonden. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
TuberculoseVerhoogd risico op TBC. Raadpleeg (huis) arts / GGD of vaccinatie/controle op besmetting voor u zinvol is.
RabiesKan bij zoogdieren voorkomen. Vermijd contact met zoogdieren. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
Japanse EncefalitisKomt (mogelijk) voor. Vaccinatieadvies persoonsgebonden. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
MalariaKomt voor. Bescherm u goed tegen muggenbeten. Gebruik tabletten om malaria te voorkomen. Middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
DengueDengue of knokkelkoorts komt voor. Bescherm u goed tegen muggenbeten.
SchistosomiasisIn dit land is er een risico op schistosomiasis bij contact met zoet oppervlaktewater.

Klimaatinformatie

Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  25  25 
Februari  25  10  25 
Maart  27  26 
April  29  10  28 
Mei  31  10  29 
Juni  30  17  29 
Juli  28  27  28 
Augustus  28  23  27 
September  28  16  27 
Oktober  29  28 
November  28  28 
December  27  27 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  22 
Februari  24 
Maart  30 
April  32 
Mei  32 
Juni  31  15 
Juli  30  21 
Augustus  30  21 
September  30  17 
Oktober  29 
November  25 
December  22 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  29  27 
Februari  29  10  27 
Maart  30  28 
April  31  10  29 
Mei  30  16  29 
Juni  28  26  28 
Juli  27  24  27 
Augustus  27  22  26 
September  28  17  27 
Oktober  28  19  28 
November  29  14  27 
December  29  27 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  27  27 
Februari  27  10  27 
Maart  28  10  28 
April  30  10  29 
Mei  30  29 
Juni  29  24  29 
Juli  27  28  27 
Augustus  27  26  27 
September  27  18  26 
Oktober  28  27 
November  28  27 
December  27  27 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  18 
Februari  20  10 
Maart  25 
April  31 
Mei  36 
Juni  35 
Juli  31 
Augustus  30 
September  30 
Oktober  29  10 
November  24 
December  19 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  19 
Februari  22  10 
Maart  27 
April  32  10 
Mei  36  10 
Juni  36  10 
Juli  33 
Augustus  31 
September  31 
Oktober  30  10 
November  25 
December  21 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  26  26 
Februari  27  10  26 
Maart  29  10  28 
April  32  10  28 
Mei  35  29 
Juni  34  29 
Juli  33  10  29 
Augustus  32  11  28 
September  31  28 
Oktober  30  12  28 
November  27  11  27 
December  26  26 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  16 
Februari  19 
Maart  25 
April  31 
Mei  36  10 
Juni  35 
Juli  33  12 
Augustus  31  12 
September  31 
Oktober  29 
November  23 
December  18 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  27  27 
Februari  28  27 
Maart  29  28 
April  29  29 
Mei  29  13  29 
Juni  27  22  28 
Juli  27  19  27 
Augustus  27  15  26 
September  27  12  27 
Oktober  27  15  28 
November  27  14  27 
December  26  27 
ANVR maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten