Bekijk desktop versie

India

Leden

Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kaartje bij reisadvies India.

Kaart bij reisadvies India

Download de kaart (PDF, 1,2 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in New Delhi, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

De periode van hevige regenval in de regio Tamil Nadu is voorbij. Het normale leven wordt weer opgepakt. Treinen rijden weer en het vliegveld van Chennai is weer open.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen via de website van het India Meteorological Department. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Blijf op de hoogte

Download de 2/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Geef zo goed mogelijk gehoor aan aanwijzingen van de Indiase autoriteiten. Overtredingen kunnen leiden tot directe arrestatie en gevangenisstraf.

Demonstraties

In India kunnen grootschalige demonstraties en massale bijeenkomsten voor gevaarlijke situaties zorgen. Dit kan tot geweld leiden. Soms vallen er doden, bijvoorbeeld door verdrukking in mensenmassa’s of geweld. Vermijd daarom demonstraties.

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Verkeersveiligheid

Wees voorzichtig in het verkeer. In India kunt u soms ‘onmogelijke’ verkeerssituaties tegenkomen. Ook is het gedrag van andere weggebruikers onvoorspelbaar. Het aantal verkeersslachtoffers ligt in India een stuk hoger dan in Europa. 

Geen foto’s van luchthavens, politie- en legerposten of (kern)-energiecentrales

Maak geen foto’s van luchthavens, politie- en legerposten of (kern)-energiecentrales. Dit is verboden in India. Zelfs als u het onbedoeld fotografeert, kan dat leiden tot een arrestatie.

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in India. Bepaalde seksuele handelingen tussen mensen van hetzelfde geslacht kunnen tot een veroordeling en eventueel gevangenisstraf leiden. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Seksualiteit en intimiteit

In India wordt anders naar seksualiteit en intimiteit in het openbaar gekeken dan in Nederland, ook als het voor u onschuldig lijkt. Dit kan tot heftige reacties leiden. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Geweld tegen vrouwen

Vrouwen die door India reizen moeten op hun hoede zijn. Er zijn meldingen van ongewilde aandacht en seksueel en verbaal geweld tegen vrouwen. Reist u als vrouw door India? Ga dan bedekt gekleed en vermijd afgelegen plaatsen. Loop na zonsondergang niet alleen over straat en reis op die tijdstippen niet met het openbaar vervoer of een taxi.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 100 (politie), 102 (ambulance), 101 (brandweer), 87 50 87 11 11 (toeristenhulplijn, alleen bereikbaar in New Delhi).

Nederlandse ambassade in New Delhi

Voor informatie over de Nederlandse ambassade raadpleeg de website van de  Nederlandse ambassade in New Delhi.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Onveilige gebieden

Grensgebied India-Pakistan

Reis niet naar het grensgebied van India met Pakistan. U kunt wel gebruikmaken van de officiële grensovergang Wagah, bij de plaats Amritsar in de deelstaat Punjab. De grens tussen India en Pakistan is op sommige plekken niet gemarkeerd. Dit is bijvoorbeeld het geval in de Thar woestijn en andere delen van Rajasthan en Gujarat. Het benaderen en zeker het illegaal overgaan, van deze grens kan tot levensgevaarlijke situaties leiden.

Jammu en Kashmir

Reis niet naar het gebied rond de bestandslijn:

 • tussen India en Pakistan en,
 • tussen India en China.

Dit is een gemilitariseerde zone waar regelmatig schietincidenten voorkomen.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de deelstaat Jammu en Kashmir. Dit heeft te maken met de slechte en onvoorspelbare veiligheidssituatie. Het gaat vooral om de Kashmirvallei en de directe omgeving. Een uitzondering is de hoger gelegen regio Ladakh. Als u gebruik maakt van de hieronder genoemde reismogelijkheden, gelden er geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

U kunt binnen de deelstaat Jammu en Kashmir wel reizen:
• Binnen de steden Jammu en Srinagar, maar alleen als u hiernaartoe vliegt;
• Tussen Jammu en Srinagar, maar alleen via de nationale hoofdweg;
• Binnen de regio Ladakh;
• Naar Ladakh, maar alleen wanneer u per vliegtuig via Leh aankomt, of anders over de weg via Manali (en dus niet via Srinagar) reist.

Gedurende 2014 is de situatie in Jammu en Kashmir licht verbeterd. Er is een groeiend aantal (buitenlandse) toeristen dat naar de Kashmir-vallei reist. Toch blijft de veiligheidssituatie kwetsbaar. Dit komt bijvoorbeeld doordat er gewapende groepen actief zijn die aanslagen plegen op overheidsgebouwen en veiligheidsinstanties. Soms vallen er burgerslachtoffers bij aanslagen en ongeregeldheden of bij acties van het leger en de politie.

Er wordt regelmatig een avondklok ingesteld en soms worden telefoon- en internetverbindingen geblokkeerd.

Noordoost India

Er zijn regelmatig veiligheidsincidenten bij de grenzen met Bangladesh, Myanmar en China. Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar 3 deelstaten in Noordoost India:

 • Arunachal Pradesh;
 • Mizoram;
 •  Meghalaya.

In deze 3 deelstaten is het relatief rustiger dan in de andere deelstaten van Noordoost India.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de volgende deelstaten:

 • Assam;
 • Tripura;
 • Nagaland;
 • Manipur.

In dit gebied zijn al jaren verschillende rebellengroepen actief. Zij zorgen voor veel gewelddadigheden zoals bomaanslagen, ontvoeringen en afpersing (ook van toeristen). Moet u voor een noodzakelijke reis naar de genoemde deelstaten in Noordoost India reizen? Neem dan het vliegtuig en reis zo min mogelijk over de weg.

Bihar, Jharkhand, Odisha,Chhattisgarh en West-Bengal

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de landelijke gebieden in de deelstaten:

 • Bihar;
 • Jharkhand;
 • Odisha;
 • Chattisgarh;
 • West-Bengal;
 • Uiterste noorden Andhra Pradesh;
 • Uiterste oosten van Maharashtra.

In deze gebieden zijn Maoïstische groeperingen (zogenoemde Naxalites) actief. Vanuit de dichte jungles plegen zij aanslagen op politie, veiligheidstroepen en overheidsmedewerkers. Soms vallen daarbij ook burgerslachtoffers. Daarnaast komen hier ontvoeringen en afpersing (ook van toeristen) voor.

Naar schatting zijn er ongeveer 15.000 opstandelingen in 13 van de 29 deelstaten van India. De meesten daarvan zijn actief in Bihar, Jharkhand, Odisha, Chhattisgarh en West Bengal. Daarnaast zijn ze actief in het uiterste noorden Andhra Pradesh en het uiterste oosten van Maharashtra. De gebieden waarin de Naxalites actief zijn verschuiven soms. Raadpleeg het lokale nieuws of de lokale autoriteiten voor de laatste informatie.

Reisbeperkingen opgelegd door Indiase autoriteiten

Voor de toegang tot bepaalde regio’s en gebieden stellen de Indiase autoriteiten eisen aan buitenlandse toeristen. Wilt u deze zogenoemde ‘protected areas’ of ‘restricted areas’ bezoeken? Dan heeft u een Protected Area Permit (PAP) of Restricted Area Permit (RAP) nodig. Vraag dit van te voren aan bij de Indiase ambassades/consulaten in het buitenland of bij het Ministry of Home Affairs (Foreigners Division): Jaisalmer House, 26 Man Singh Road te New Delhi.

Houd er rekening mee dat het verwerken van een aanvraag voor een PAP of RAP weken kan duren. In de volgende gebieden heeft u een permit nodig, of u moet zich meteen na aankomst in de deelstaat inschrijven bij het lokale Foreigner Registration Office:

 • De deelstaten Arunachal Pradesh en Sikkim (beide volledig);
 • Delen van de deelstaat Himachal Pradesh (bij de Chinese grens);
 • Delen van de deelstaat Uttarakhand (bij de Chinese grens);
 • Delen van de deelstaat Rajasthan (bij de Pakistaanse grens);
 • Delen van de deelstaat Jammu & Kashmir (bij de ‘Line of Control’ met Pakistan);
 • De Andaman & Nicobar Eilanden (volledig);
 • De Laccadive Eilanden (Lakshadweep) (volledig);
 • De deelstaten Manipur, Mizoram en Nagaland (alle 3 volledig).

Op het bezoeken van gebieden zonder geldig permit of het niet ‘inschrijven’ staan zware straffen.

Het is mogelijk dat er nog andere gebieden in India zijn waar de (lokale) overheid beperkingen oplegt of waar vooraf toestemming nodig is. Kijk voor de laatste stand van zaken over de lokale beperkingen op de website van het Indiase Ministry of Home Affairs (Foreigners Division). Bij Entry Permits vindt u het formulier om een permit aan te vragen.

Criminaliteit

Toeristische gebieden in India, zoals Goa, trekken criminaliteit aan. Het gaat bijvoorbeeld om berovingen, waarbij slachtoffers soms worden gedrogeerd via voedsel of drank. Ook zijn er oplichtersbendes actief die het op buitenlanders gemunt hebben. Wees alert als een hulpvaardig iemand u vriendelijk benadert en aanbiedt u rond te willen leiden.

Houd u aan de wet

Houd u aan de wet als u in India bent en volg de aanwijzingen van de Indiase autoriteiten. Als u verdacht wordt van een misdrijf kunt u gearresteerd worden en zeer lang in voorarrest worden gehouden.

Reizen met openbaar vervoer

Reist u met het openbaar vervoer in India? Let dan goed op uw paspoort en bankpassen. Laat geen bagage onbeheerd achter. Bewaar een aparte kopie van uw paspoort, uw Indiaas visum en uw vliegticket. Doe onmiddellijk aangifte bij de politie bij diefstal of verlies van uw paspoort.

Reis na zonsondergang niet alleen met het openbaar vervoer of in (auto)riksja’s. Wilt u na zonsondergang toch reizen? Maak dan bij voorkeur gebruik van zogeheten prepaid taxi’s (dit zijn de taxi's die u met een creditcard gekoppeld aan een smartphone-app kunt bestellen.

Terrorisme

In heel India geldt een verhoogde terrorismedreiging. Bomaanslagen en ontvoeringen komen regelmatig voor.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Luchtvervuiling grote steden India

In de meeste grote steden is de lucht ernstig vervuild. Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening? Raadpleeg dan uw arts voordat u naar India reist.

Kijk voor meer informatie over de luchtvervuiling en andere waarden in verschillende grote steden op:

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In India loopt de moessonperiode van juni tot en met oktober. Begin juni breekt in India de moessonperiode aan. Deze begint in het zuidoosten en oosten ieder jaar rond 1 juni en trekt dan in noordelijke/noordwestelijke richting omhoog. New Delhi wordt aan het einde van de maand bereikt en het noordwesten kent een korte moessonperiode die pas eind juli/begin augustus begint. De moessonperiode duurt tot en met september of lokaal oktober.

Houd rekening met eventuele overstromingen en/of aardverschuivingen tijdens de moesson. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Cyclonen en tropische stromen

Cyclonen en tropische stormen kunnen voorkomen bij de oostkust van India. Houd de weersinformatie in de gaten en volg altijd het advies van de lokale autoriteiten op.
Verschillende delen van India zijn aardbevingsgevoelig. Bevingen kunnen voor aardverschuivingen zorgen in bergachtig gebied. Deze gebieden zijn slecht bereikbaar voor hulpdiensten.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van India in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Telefonie, fotografie en video

De dekking van telefonie en internet is in India over het algemeen goed. Het is verboden om satelliet- en iridiumtelefoons het land binnen te brengen.

Voor het gebruik van bepaalde apparatuur, zoals film- en opnameapparaten, radiotransmitters, krachtige camera’s en verrekijkers, kan toestemming van de Indiase autoriteiten vooraf nodig zijn. Vraag de ambassade van India in Den Haag meer informatie.

Eten (op straat)

Pas in India goed op met wat u eet en drinkt, vooral met eten en drinken dat op straat te koop is.

Luchtverkeer

Het luchtverkeer van India is over het algemeen goed. Er zijn meerdere vliegmaatschappijen en er is veel vliegverkeer tussen verschillende steden. Houd wel de actuele reisinformatie in de gaten in verband met regelmatig voorkomende vertragingen en afzeggingen van vluchten. Vooral het vliegverkeer in het noorden van India heeft vaak last van vertragingen door de weersomstandigheden.

Bergtochten

Er zijn meldingen van buitenlanders die vermist raken op hooggelegen en afgelegen (grens)gebieden. Reis in groepen en maak gebruik van lokale gidsen. Voor bepaalde bergtochten zijn speciale vergunningen nodig.

Er zijn geen commerciële reddingsdiensten actief boven 3.000 meter. In sommige grensgebieden heeft alleen de Indiase luchtmacht toestemming om reddingsoperaties uit te voeren. Zorg ervoor dat uw verzekeringspolis dekking biedt voor bergtochten.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Calamiteitenfonds

Bindend besluit d.d. 10-09-2014 : India (Kasjmir) – overstromingen

De Calamiteitencommissie heeft op 10 september 2014 voor de overstromingen in Kasjmir, India de volgende besluiten genomen:

­Vaststelling van een calamiteit op 8 september 2014 voor Kasjmir, India op basis van een natuurramp.

­Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie met ingang van 8 september 2014 als gevolg van deze calamiteit voor die delen van Kasjmir, India waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van genoemde calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen. 

Aan de hand van de feitelijke situatie zoals deze telkens door de betrokken deelnemende reisorganisatoren wordt gegeven zal door het bureau van het Calamiteitenfonds worden vastgesteld of, en zo ja waar en tot wanneer sprake was van een uitkeringsvatbare situatie.

Uitvoeringsinstructie

Deelnemers kunnen voor reizen naar die delen van Kasjmir, India die op 8 september 2014 al waren aangevangen (uit Nederland vertrokken) en die ter plaatse - als gevolg van de natuurramp - niet volgens plan konden worden uitgevoerd de meerkosten van de noodzakelijke reisaanpassingen bij het Calamiteitenfonds claimen. 

De waarde van de niet geleverde reisonderdelen zal met de uitkering van het fonds worden verrekend.

Indien reisaanpassing niet mogelijk blijkt is sprake van (tijdelijke of definitieve) staking van de reis.

Bij tijdelijke staking van de reis heeft de consument recht op vergoeding van de niet-genoten dagen door de reisorganisator. De reis wordt na de staking voortgezet en er is geen sprake van repatriëring.

Bij definitieve staking van de reis heeft de consument recht op vergoeding van de meerkosten van repatriëring door het Calamiteitenfonds en van de niet-genoten dagen door de reisorganisator.

De reisorganisator vergoedt in elk van beide gevallen aan de consument het totale bedrag en overlegt aan het Calamiteitenfonds een overzicht van de vergoede bedragen en een specificatie van de in de reissom begrepen kosten van vervoer en verblijf.

Het Calamiteitenfonds berekent op basis daarvan het bedrag van de terugbetaling aan de reisorganisator. De in de reissom begrepen marge maakt onderdeel uit van de terugbetaling.

Voor reizen met een vertrekdatum vanaf 8 september 2014 geldt dat de (gevolgen van) de overstromingen in Kasjmir, India bij deelnemers bekend verondersteld mochten worden en derhalve een risico inherent aan de reis vormen dat door deelnemer en consument voor aanvang van de reis is aanvaard. De deelnemer is voor een correcte uitvoering van de reisovereenkomst aansprakelijk.

Aanvullende informatie

 • Laatste update: 16-06-2011
Aanvullende info grensdocumenten

De regels voor visa zijn door het Indiase Ministerie van Buitenlandse Zaken al tijden zeer sterk aangescherpt.  

U moet rekening houden met een lange aanvraagtijd.

Kijk voor de meest recente info op www.visumdienst.com bij nieuws en info per land.

Grensdocumenten

 • Laatste update: 12-02-2016

Vereisten voor een zakenvisum voor India visum voor Nederlandse paspoorthouders

 1. Paspoort

  Het paspoort van de aanvrager. Het paspoort moet:

  • Machinaal leesbaar zijn
  • Nog tenminste zes maanden geldig zijn na de aanvraag van het visum
  • Minstens twee lege, tegenover elkaar liggende visumpagina's bevatten
  • Vrij zijn van hoesjes, omslagen en losse inhoud, graag deze volledig verwijderen voordat u de aanvraag naar ons zendt

 2. Pasfoto

  De ambassade vereist pasfoto's. Wij kunnen deze voor u verzorgen als u uw foto digitaal naar ons opstuurt via de volgende link http://cibtvisas.nl/photo-service.php  CIBTvisas zal vervolgens uw pasfoto exact volgens de richtlijnen van de ambassade afdrukken.

   

  U kunt ook zelf twee officiële kleurenpasfoto's opsturen die los zijn van het visum aanvraagformulier (dus op geen enkele wijze aan het formulier bevestigd) en vrij van eventuele lijmrestanten. De foto's moeten recent en goedgelijkend zijn, een egale witte achtergrond hebben en zijn afgedrukt op fotopapier van hoge kwaliteit. De afmeting moet 5cm bij 5cm zijn en een recht vooraanzicht van de aanvrager hebben (zijaanzicht in enige vorm wordt niet geaccepteerd). Het gezicht van de aanvrager moet in het midden van het beeld staan en een neutrale uitdrukking hebben. Hoofdbedekking moet achterwege blijven, tenzij het bedekking/kledij om religieuze redenen betreft (het gelaat moet zichtbaar zijn)

 3. Garantiebrief

  Een brief van de werkgever van de aanvrager, een kopie is toegestaan. De brief moet:

  • Afgegeven zijn door een Nederlands bedrijf of Nederlandse vestiging of door een buitenlands bedrijf als aanvragen in het buitenland niet mogelijk is
  • In het Engels zijn opgesteld en geprint op bedrijfsbriefpapier 
  • De naam en het adres van het Nederlandse bedrijf vermelden
  • Het Kamer van Koophandelnummer vermelden van het Nederlandse bedrijf
  • Alle paspoortgegevens van de aanvrager (volledige naam, geboortedatum, paspoortnummer, afgiftedatum en vervaldatum) vermelden
  • Een omschrijving geven van het beroep van de aanvrager
  • Het doel van de reis vermelden (alleen Business is niet voldoende)
  • Het aantal inreizen aangeven, plus de benodigde duur van het visum
  • Vermelden dat het bedrijf garant staat voor alle onkosten
  • De naam van het uitnodigende bedrijf met exact dezelfde adres-en contactgegevens als in de uitnodiging en het visumaanvraagformulier vermelden
  • Verklaren dat de aanvrager het land zal verlaten voordat de geldigheid van het visum is afgelopen
  • Gericht zijn aan de ambassade in Den Haag (adres van ambassades staan op onze website onder 'overige informatie')
  • Ondertekend zijn door de leidinggevende van de aanvrager of een ander daartoe bevoegd persoon
  • Duidelijk de naam en functie van de ondertekenaar vermelden

  Een voorbeeld is opgenomen in het CIBTvisas aanvraagpakket.

 4. Uitnodiging

  Een uitnodigingsbrief van het te bezoeken bedrijf in India. De brief moet:

  • Geschreven zijn op briefpapier van het bedrijf
  • Exact dezelfde bedrijfsgegevens bevatten als op het visumaanvraagformulier, in de Garantiebrief en op het Certificate of Incorporation
  • Geadresseerd zijn aan de ambassade in Den Haag
  • De paspoortgegevens van de aanvrager vermelden (naam, paspoortnummer, geboortedatum, datum van afgifte en vervaldatum)
  • De reden van de reis vermelden
  • Het aantal inreizen, de eerste inreisdatum en de lengte van het visum vermelden
  • De locatie van het te bezoeken bedrijf vermelden
  • Hetzelfde adres vermelden als dat wat op de Certificate of Incorporation staat. Indien dit niet het geval is, dan moet specifiek worden vermeld dat het bedrijf is verhuisd naar een ander adres
  • De naam en functie van de ondertekenaar vermelden

 5. Akte van oprichting (Certificate of Incorporation)

  Dit is een oprichtingsakte van het bedrijf in India, afgegeven op het moment van oprichting.

 6. Algemene verklaring (Declaration)

  Een volledig ingevulde en ondertekende Declaration (algemene verklaring). Een voorbeeld van een Declaration hebben we opgenomen in het CIBTvisas-aanvraagpakket. Dit kunt u met de hand of op de computer invullen, ondertekenen, uitprinten en opsturen.

 7. Aantoonbare financiële zekerheid

  Als de aanvrager een bedrijfseigenaar is of als de naam van de aanvrager vermeld wordt op het uittreksel van de Kamer van Koophandel, dan zijn de volgende documenten vereist:

  • Een recent bankafschrift met daarop de naam en saldo van de aanvrager (niet ouder dan een maand) 

  of

  • Een recent bankafschrift met daarop de bedrijfsnaam en saldo van de werkgever van de aanvrager (niet ouder dan een maand)

 8. Bedrijfsregistratie

  Een uittreksel van de Kamer van Koophandel. Dit uittreksel moet:

  • Van het Nederlandse bedrijf zijn of van een buitenlands bedrijf in het Engels als aanvragen buiten Nederland niet mogelijk is
  • Aangevraagd worden bij de Kamer van Koophandel in de gemeente waar het bedrijf geregistreerd is
  • Een niet- Nederlands- of Engelstalig uittreksel moet vergezeld zijn van een Engelse vertaling. Deze hoeft niet beëdigd te zijn


  Als u wilt dat CIBTvisas dit namens u verzorgt, dan kunt u dit aangeven op het CIBTvisas-orderformulier.

 9. Bewijs van het reisarrangement

  Een kopie van het vluchtschema of een uitdraai van uw e-ticket afgegeven door de reisorganisatie.

 10. Visumaanvraagformulier

  Een volledig en correct ingevuld visumaanvraagformulier. Dit formulier moet:

  • Ondertekend zijn op twee plaatsen. Eén keer onder de foto in het daarvoor bestemde veld en één keer op de tweede pagina
  • Maximaal 30 dagen oud zijn vanaf het moment van invullen
  • Zónder handmatige wijzigingen met bijvoorbeeld pen zijn

 11. CIBTvisas-orderformulier

  U ontvangt een orderbevestiging per e-mail nadat u een order online heeft geplaatst via de CIBTvisas website. Een print van deze bevestiging stuurt u naar ons, samen met uw paspoort en de andere benodigdheden die we in het aanvraagpakket vermelden

 12. Pre-Check & Documenten Voorbereiding Service

  Met de CIBTvisas Pre-Check & Documenten Voorbereiding Service (visumaanvraagformulier) minimaliseert u het risico op afwijzing van uw visumaanvraag. Als u gebruik wilt maken van deze service dan kunt u uw paspoort en overige documenten scannen en digitaal naar ons versturen via de beveiligde link: http://cibtvisas.nl/upload-forms?service=indiaprecheck óf per aangetekende post versturen naar CIBTvisas. Zodra alle documenten compleet zijn gemaakt kan voor de volgende verzend/aflevermethodes worden gekozen:

  • Ophalen bij een CIBTvisas kantoor
  • Aangetekende post naar een adres in Nederland

  U wordt verzocht eerst een afspraak te maken bij de ambassade om uw biometrische data af te geven voordat u de Pre-Check & Documenten Voorbereiding Service aanvraagt. Zodra u de afspraak heeft geboekt kunt u de Pre-Check & Documenten Voorbereiding Service aanvragen en de datum van de afspraak aan ons doorgeven.

 13. Houders van een tweede paspoort

  Houders van een tweede paspoort moeten een kopie van dit paspoort aanleveren, vergezeld van een Engelstalige ondertekende verklaring waarin staat dat er geen visum voor India in het andere paspoort staat.
  Het tweede paspoort (al dan niet verlopen) moet alleen worden aangeleverd als er een geldig visum van India in staat. Een voorbeeld van de 'Declaration of Holding Visa in my second passport' hebben we opgenomen in het CIBTvisas-aanvraagpakket

 14. Multiple entry-aanvragen voor een jaar

  Als u een zakenvisum voor één jaar aanvraagt dan geeft de ambassade mogelijk een visum met een geldigheid van zes maanden af, tegen de kosten van een visum voor één jaar. Restituties zijn daarom niet mogelijk.

 15. Aanvragers die NIET in Nederland geboren zijn

  Visumaanvragers die geboren zijn in Irak, Iran, Nigeria of Somalië moeten een aanvullend formulier "Supplementary Form" aanleveren, waarmee een autorisatie (telex) wordt aangevraagd. Dit formulier is opgenomen in het CIBTvisas-aanvraagpakket. Hierbij kan een aanzienlijk langere verwerkingstijd van toepassing zijn en berekent de ambassade extra kosten. Neem voor meer informatie hierover contact met ons op per e-mail info@cibtvisas.nl of telefonisch via 0900 31 50 200.

 16. Woonachtig in het buitenland

  Nederlands paspoorthouders woonachtig in het buitenland, moeten een door de ambassade uitgegeven aanvullend formulier "Supplementary Form" invullen. Dit formulier vindt u terug in het CIBTvisas aanvraagpakket (u kunt de opmerking "to be completed by..." in dit geval negeren). Houdt u rekening met een langere verwerkingstijd van meestal 10 werkdagen. Extra kosten zijn van toepassing. Spoedaanvragen zijn niet mogelijk. Neemt u voor meer informatie over de exacte kosten contact met ons op via info@cibtvisas.nl of per telefoon 0900 31 50 200.

 17. Visa die binnen een dag te verkrijgen zijn

  Zakenvisa kunnen ook binnen één dag worden afgegeven. Artiesten, politiemensen, werknemers van Defensie, journalisten werkzaam binnen een mediabedrijf, redacteuren en schrijvers komen hiervoor niet in aanmerking. De verwerkingstijd start vanaf het moment dat de aanvraag is geaccepteerd door de ambassade. Die bepaalt óf en wanneer het visum wordt afgegeven. Momenteel worden visa vrijwel altijd laat in de avond afgegeven.

  Voor aflevering per koerier (dezelfde avond) op Schiphol zijn aanvullende kosten van € 50,- excl. BTW van toepassing.

 18. Uitzondering biometrische data

  Biometrische data zijn vereist voor bijna alle visumaanvragers in Nederland, op een paar uitzonderingen na. Kinderen onder de 12 jaar, volwassenen ouder dan 70 jaar en diplomaten en hun echtgenoten op officiële zakenreis.

 19. Aanvragers van een spoedvisum

  Voor een spoedaanvraag is aanvullend een Engelstalige verklaring van de reiziger vereist. Deze verklaring moet:

  • Door de aanvrager volledig zelf opgesteld en ondertekend zijn
  • Geadresseerd zijn aan de Indiase ambassade (adres: Buitenrustweg 2, The Hague)
  • De persoonsgegevens van de aanvrager bevatten (voornaam, achternaam, nationaliteit, paspoortnummer)
  • Duidelijk vermelden waarom een spoedprocedure nodig is (alleen een reisdatum noemen is niet voldoende)
  • Ondertekend zijn
  • De datum van ondertekening bevatten

Belangrijke informatie

Biometrische data verplicht: werkwijze

Alle aanvragers van een visum voor India zijn verplicht om biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken en een gezichtscan, af te laten nemen. Dit betekent dat iedere aanvrager persoonlijk naar een kantoor van het Visa Application Centre van BLS Global moet om deze af te laten nemen op één van de kantoren in Den Haag, Amsterdam of Rotterdam. Aanvragers moeten een afspraak maken om hun biometrische data af te geven. Dit kan van maandag t/m vrijdag maar aanvragers dienen rekening te houden met mogelijk beperkte (openings)tijden waarop dit plaats kan vinden.


CIBTvisas biedt ondersteuning met de India Executive Service om het aanvraagproces makkelijker te maken. Met deze service zorgen wij voor:

 • Begrijpelijke visumaanvraagformulieren, begrijpelijke toelichting op de visumvereisten en een duidelijke uitleg over hoe u het voor uw reisdoel geschikte visum kunt verkrijgen
 • Kwaliteitscontrole van uw visumaanvraag. We kijken uw gehele visumaanvraag met alle vereiste documenten na om het risico op afwijzing bij het Visa Application Centre te minimaliseren
 • Hulp bij het invullen van het Engelstalige online visumaanvraagformulier van de Indiase ambassade om vertraging van uw aanvraag te voorkomen
 • Assistentie bij het maken van een afspraak voor het afgeven van uw biometrische data  
 • Assistentie bij het aanleveren van alle vereiste documenten bij het Visa Application Centre
 • Verschillende verzendmogelijkheden nadat uw paspoort met visum terugkomt van het Visa Application Centre. We adviseren u in de passende verzendwijze naar het door u gewenste adres


Na ontvangst van uw online order neemt een specialist contact met u op om uw order door te nemen en de procedure verder toe te lichten.


Als u liever zelf meer voorbereidingen treft voor uw visumaanvraag en minder intensieve begeleiding wenst, dan adviseren we u te kiezen voor onze Pre-Check & Documenten Voorbereiding Service voor het visumaanvraagformulier. Met deze services zorgen wij voor:

 • Kwaliteitscontrole van uw visumaanvraag. We kijken uw gehele visumaanvraag met alle vereiste documenten na om het risico op afwijzing bij het Visa Application Centre te minimaliseren
 • Hulp bij het invullen van het Engelstalige online visumaanvraagformulier van de Indiase ambassade om vertraging van uw aanvraag te voorkomen

U dient een afspraak te maken voor het afgeven van uw biometrische data bij een van de kantoren van het Visa Application Centre van BLS Global. Bij het BLS kantoor in Den Haag kan men ook zonder afspraak terecht.
Indien u een afspraak heeft, verzoeken wij u deze aan ons door te geven.

Vereisten voor een toeristenvisum voor India voor Nederlandse paspoorthouders

 1. Paspoort

  Het paspoort van de aanvrager. Het paspoort moet:

  • Machinaal leesbaar zijn
  • Voor een verblijf van drie maanden: tenminste zes maanden geldig zijn bij aanvraag van het visum
  • Voor een verblijf van zes maanden: tenminste negen maanden geldig zijn bij aanvraag van het visum
  • Minstens twee lege, tegenover elkaar liggende visumpagina's bevatten
  • Vrij zijn van hoesjes, omslagen en losse inhoud, graag deze volledig verwijderen voordat u de aanvraag naar ons zendt

 2. Pasfoto

  De ambassade vereist pasfoto's. Wij kunnen deze voor u verzorgen als u uw foto digitaal naar ons opstuurt via de volgende link http://cibtvisas.nl/photo-service.php  CIBTvisas zal vervolgens uw pasfoto exact volgens de richtlijnen van de ambassade afdrukken.

   

  U kunt ook zelf twee officiële kleurenpasfoto's opsturen die los zijn van het visum aanvraagformulier (dus op geen enkele wijze aan het formulier bevestigd) en vrij van eventuele lijmrestanten. De foto's moeten recent en goedgelijkend zijn, een egale witte achtergrond hebben en zijn afgedrukt op fotopapier van hoge kwaliteit. De afmeting moet 5cm bij 5cm zijn en een recht vooraanzicht van de aanvrager hebben (zijaanzicht in enige vorm wordt niet geaccepteerd). Het gezicht van de aanvrager moet in het midden van het beeld staan en een neutrale uitdrukking hebben. Hoofdbedekking moet achterwege blijven, tenzij het bedekking/kledij om religieuze redenen betreft (het gelaat moet zichtbaar zijn)

 3. Bewijs van het reisarrangement

  Een kopie van het vluchtschema of een uitdraai van uw e-ticket afgegeven door de reisorganisatie.

  Bij de aanvraag van een visum voor langer dan drie maanden moet u kunnen aantonen dat u inderdaad langer dan drie maanden in India zult verblijven.

 4. Algemene verklaring (Declaration)

  Een volledig ingevulde en ondertekende Declaration (algemene verklaring). Een voorbeeld van een Declaration hebben we opgenomen in het CIBTvisas-aanvraagpakket. Dit kunt u met de hand of op de computer invullen, ondertekenen, uitprinten en opsturen.

 5. Bankafschrift

  Een gedownloade kopie van het meest recente bankafschrift met een positief saldo is vereist waarop de naam van de aanvrager vermeld staat. Bij voorkeur staat er ook een bijschrijving op (bijv. salaris, uitkering) waaruit bewijs van inkomen blijkt. Een printscreen van internetbankieren wordt niet geaccepteerd. Alle bij-en afschrijvingen van minimaal 3 weken moeten zichtbaar zijn. Dit afschrift mag maximaal 1 maand oud zijn.

 6. Visumaanvraagformulier

  Een volledig en correct ingevuld visumaanvraagformulier. Dit formulier moet:

  • Ondertekend zijn op twee plaatsen. Eén keer onder de foto in het daarvoor bestemde veld en één keer op de tweede pagina
  • Maximaal 30 dagen oud zijn vanaf het moment van invullen
  • Zónder handmatige wijzigingen met bijvoorbeeld pen zijn

 7. CIBTvisas-orderformulier

  U ontvangt een orderbevestiging per e-mail nadat u een order online heeft geplaatst via de CIBTvisas website. Een print van deze bevestiging stuurt u naar ons, samen met uw paspoort en de andere benodigdheden die we in het aanvraagpakket vermelden

 8. Pre-Check & Documenten Voorbereiding Service

  Met de CIBTvisas Pre-Check & Documenten Voorbereiding Service (visumaanvraagformulier) minimaliseert u het risico op afwijzing van uw visumaanvraag. Als u gebruik wilt maken van deze service dan kunt u uw paspoort en overige documenten scannen en digitaal naar ons versturen via de beveiligde link: http://cibtvisas.nl/upload-forms?service=indiaprecheck óf per aangetekende post versturen naar CIBTvisas. Zodra alle documenten compleet zijn gemaakt kan voor de volgende verzend/aflevermethodes worden gekozen:

  • Ophalen bij een CIBTvisas kantoor
  • Aangetekende post naar een adres in Nederland

  U wordt verzocht eerst een afspraak te maken bij de ambassade om uw biometrische data af te geven voordat u de Pre-Check & Documenten Voorbereiding Service aanvraagt. Zodra u de afspraak heeft geboekt kunt u de Pre-Check & Documenten Voorbereiding Service aanvragen en de datum van de afspraak aan ons doorgeven.

 9. Zelfstandig ondernemers en ZZP

  Zelfstandig ondernemers moeten de volgende aanvullende documenten aanleveren:

  • Een ondertekende brief waarin men uitlegt zelfstandig ondernemer te zijn
  • Een uitreksel van de Kamer van Koophandel. De naam op het uittreksel moet overeenkomen met de naam van de visumaanvrager. CIBTvisas kan een uittreksel namens u aanvragen als u dat wilt. Stuurt u hiervoor een e-mail naar info@cibtvisas.nl

 10. Kinderen onder de 18 jaar

  Elke aanvrager onder de 18 jaar die met beide ouders/voogden reist, moet ook een geboorte-akte aanleveren waarop duidelijk de namen van beide ouders/voogden staan. Voor een aanvrager onder de 18 jaar moet daar bovenop een Engelstalige verklaring van toestemming (Letter of Consent) angeleverd worden als deze met beide ouders of met één ouder meereist. Deze verklaring moet:

  • Aangeven dat de ouder(s)/voogd(en) toestemming geven aan de minderjarige om naar dit land te reizen
  • Ondertekend zijn door de ouder(s)/voogd(en)
  • Een kopie van het paspoort van de ondertekenende ouder(s)/voogd(en) als bijlage hebben
  • Een bewijs van ouderschap/voogdij als bijlage meeleveren, indien de achternaam van de minderjarige niet overeenkomt met die van de ondertekenende ouder/voogd

  De verklaring van toestemming voor als de aanvrager met één ouder meereist vindt u hier. De verklaring van toestemming voor als de aanvrager met beide ouders meereist vindt u hier.

 11. Woonachtig in het buitenland

  Nederlands paspoorthouders woonachtig in het buitenland, moeten een door de ambassade uitgegeven aanvullend formulier "Supplementary Form" invullen. Dit formulier vindt u terug in het CIBTvisas aanvraagpakket (u kunt de opmerking "to be completed by..." in dit geval negeren). Houdt u rekening met een langere verwerkingstijd van meestal 10 werkdagen. Extra kosten zijn van toepassing. Spoedaanvragen zijn niet mogelijk. Neemt u voor meer informatie over de exacte kosten contact met ons op via info@cibtvisas.nl of per telefoon 0900 31 50 200.

 12. Aanvragers die NIET in Nederland geboren zijn

  Visumaanvragers die geboren zijn in Irak, Iran, Nigeria of Somalië moeten een aanvullend formulier "Supplementary Form" aanleveren, waarmee een autorisatie (telex) wordt aangevraagd. Dit formulier is opgenomen in het CIBTvisas-aanvraagpakket. Hierbij kan een aanzienlijk langere verwerkingstijd van toepassing zijn en berekent de ambassade extra kosten. Neem voor meer informatie hierover contact met ons op per e-mail info@cibtvisas.nl of telefonisch via 0900 31 50 200.

 13. Werkzaam bij een mediabedrijf

  Aanvragers die werken bij een organisatie/bedrijf dat iets te maken heeft met media en die als toerist naar India willen reizen, moeten een Journalisten/Toeristenvisum (JV/TV) aanvragen. Zelfs als het uitgeoefende beroep niets te maken heeft met media. De werkgever dient het formulier ‘Company Undertaking for JV/TV only’ in te vullen en te ondertekenen. Neemt u contact op met CIBTvisas via info@CIBTvisas.nl als dit van toepassing op u is. Wij sturen u dan een exemplaar toe. Voor een JV/TV-visum brengt de ambassade een hoger tarief in rekening. Spoedaanvragen zijn niet mogelijk.

 14. Double entry visum

  Een extra brief dient te worden aangeleverd bij het aanvragen van een visum met een dubbele inreis of met een geldigheidsduur van zes maanden. Deze brief moet:

  • Gericht zijn aan de ambassade van India
  • Opgesteld zijn in het Engels
  • Verklaren waarom een dubbele inreis of een visumgeldigheid van zes maanden nodig is

 15. Uitzondering biometrische data

  Biometrische data zijn vereist voor bijna alle visumaanvragers in Nederland, op een paar uitzonderingen na. Kinderen onder de 12 jaar, volwassenen ouder dan 70 jaar en diplomaten en hun echtgenoten op officiële zakenreis.

Gezondheidsinformatie

 • Bron: LCR
 • Laatste update: 05-09-2014

Deze informatie wordt samengesteld door en is afkomstig van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Persoonlijk advies
Deze informatie is van algemene aard. Uiteindelijk bepalen uw reisbestemming, de verblijfsduur, het soort reis, de activiteiten die u onderneemt, uw gezondheid en uw leeftijd welke vaccinaties en maatregelen voor u nodig zijn. Laat u daarom altijd persoonlijk adviseren over de maatregelen die voor uw reis belangrijk zijn door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige (GGD). Dit is extra van belang als u zwanger bent, als u gezondheidsproblemen heeft, als u langer dan 3 maanden wilt gaan reizen, of als u op reis bijzondere risico’s loopt door activiteiten of beroep.

Gele koortsKomt niet voor. Vaccinatie verplicht als men vanuit een gele koorts gebied komt.Raadpleeg (huis)arts / GGD.
DTPVaccinatie aanbevolen.
BuiktyfusVaccinatie aanbevolen bij reisduur van 2 weken of langer
MazelenVerhoogd risico. Vaccinatie aanbevolen voor iedereen die vanaf 1965 is geboren en geen mazelen heeft doorgemaakt of niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma is ingeënt. Vaccinatie ook aanbevolen voor kinderen ouder dan 6 maanden die nog geen BMR vacinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma hebben ontvangen.
Hepatitis AVaccinatie aanbevolen.
Hepatitis BVaccinatieadvies persoonsgebonden. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
TuberculoseVerhoogd risico op TBC. Raadpleeg (huis) arts / GGD of vaccinatie/controle op besmetting voor u zinvol is.
RabiesKan bij zoogdieren voorkomen. Vermijd contact met zoogdieren. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
Japanse EncefalitisKomt (mogelijk) voor. Vaccinatieadvies persoonsgebonden. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
MalariaKomt voor. Bescherm u goed tegen muggenbeten. Gebruik tabletten om malaria te voorkomen. Middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
DengueDengue of knokkelkoorts komt voor. Bescherm u goed tegen muggenbeten.
SchistosomiasisIn dit land is er een risico op schistosomiasis bij contact met zoet oppervlaktewater.

Klimaatinformatie

Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  25  25 
Februari  25  10  25 
Maart  27  26 
April  29  10  28 
Mei  31  10  29 
Juni  30  17  29 
Juli  28  27  28 
Augustus  28  23  27 
September  28  16  27 
Oktober  29  28 
November  28  28 
December  27  27 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  22 
Februari  24 
Maart  30 
April  32 
Mei  32 
Juni  31  15 
Juli  30  21 
Augustus  30  21 
September  30  17 
Oktober  29 
November  25 
December  22 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  29  27 
Februari  29  10  27 
Maart  30  28 
April  31  10  29 
Mei  30  16  29 
Juni  28  26  28 
Juli  27  24  27 
Augustus  27  22  26 
September  28  17  27 
Oktober  28  19  28 
November  29  14  27 
December  29  27 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  27  27 
Februari  27  10  27 
Maart  28  10  28 
April  30  10  29 
Mei  30  29 
Juni  29  24  29 
Juli  27  28  27 
Augustus  27  26  27 
September  27  18  26 
Oktober  28  27 
November  28  27 
December  27  27 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  18 
Februari  20  10 
Maart  25 
April  31 
Mei  36 
Juni  35 
Juli  31 
Augustus  30 
September  30 
Oktober  29  10 
November  24 
December  19 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  19 
Februari  22  10 
Maart  27 
April  32  10 
Mei  36  10 
Juni  36  10 
Juli  33 
Augustus  31 
September  31 
Oktober  30  10 
November  25 
December  21 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  26  26 
Februari  27  10  26 
Maart  29  10  28 
April  32  10  28 
Mei  35  29 
Juni  34  29 
Juli  33  10  29 
Augustus  32  11  28 
September  31  28 
Oktober  30  12  28 
November  27  11  27 
December  26  26 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  16 
Februari  19 
Maart  25 
April  31 
Mei  36  10 
Juni  35 
Juli  33  12 
Augustus  31  12 
September  31 
Oktober  29 
November  23 
December  18 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  27  27 
Februari  28  27 
Maart  29  28 
April  29  29 
Mei  29  13  29 
Juni  27  22  28 
Juli  27  19  27 
Augustus  27  15  26 
September  27  12  27 
Oktober  27  15  28 
November  27  14  27 
December  26  27 
ANVR maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten