Bekijk desktop versie

Peru

Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kaartje bij reisadvies Peru.

Kaart bij reisadvies Peru

Download de kaart (PDF, 400 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Lima, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Let op: ondanks een (reis)verzekering eisen ziekenhuizen vaak dat u de rekening zelf betaalt. Of met uw creditcard garant staat voor de kosten. De ambassade kan op verzoek van uw verzekeraar bemiddelen.

Blijf op de hoogte: download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Demonstraties

In Peru kunnen demonstraties en stakingen voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Houd rekening met blokkades van toegangswegen, spoorwegen en vliegveld. Als u in demonstratie of blokkade terecht bent gekomen, vestig dan niet de aandacht op u. Probeer ook niet langs of door de blokkade te gaan.

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media.

Verkeersveiligheid

Bij binnenlandse vluchten over de Nazca-lijnen hebben zich een aantal ernstige vliegtuigongelukken voorgedaan. Maak daarom alleen gebruik van lokaal goed bekendstaande vliegtuigmaatschappijen als u deze vlucht wilt boeken. Vlieg alleen in tweemotorige (of meer) vliegtuigen met een piloot en een co-piloot.

Hetzelfde geldt voor busmaatschappijen. In Peru vinden namelijk veel busongelukken en roofovervallen plaats. Zorg dat u met een betrouwbare busmaatschappij reist. En ga na of de bus geen tussenstops maakt op de route.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 105 (politie), 117 (ambulance), 116 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Lima

Voor informatie over de Nederlandse ambassade raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Lima.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Onveilige gebieden

Valleien bij rivieren Ene, Huallaga en Apurimac

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de valleien van de rivieren Ene, Huallaga en Apurimac. Dit zijn gebieden waar coca illegaal verbouwd wordt.

Grensgebieden met Colombia

Reis ook alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Colombia. Dit heeft te maken met veel illegale coca-landbouw. Daarnaast is de terroristische groep Sendero Luminoso (Lichtend Pad) in dit gebied actief.

Zuiden van Peru, in de regio Puno

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar het zuiden van Peru. Houd rekening met bijvoorbeeld wegblokkades en sociale onlusten. Vooral in de regio Puno die grenst aan Bolivia. Neem voor uw reis contact op met uw reisbureau voor actuele reisinformatie over dit gebied. Bekijk ook het reisadvies voor Bolivia.

Noodtoestand in verschillende provincies

In verschillende provincies van Peru is om verschillende redenen de noodtoestand uitgeroepen. Het is mogelijk om in deze gebieden te reizen, maar er zijn veiligheidsrisico’s. In de volgende provincies is de noodtoestand van kracht:

 • Huanta en La Mar (Ayacucho);
 • Tayacaja (Huancavelica);
 • La Convención (Cusco);
 • Satipo, Concepción en Huancayo (Junin);
 • Chiclayo (Lambayeque);
 • Tocache (San Martín);
 • Padre Abad (Ucayali);
 • Marañón (Huacaybamba);
 • Leoncio Prado en Huamalíes (Huanuco).

De ‘fuerzas armadas’ (strijdkrachten) zijn verantwoordelijk voor de binnenlandse controle. Bij een noodtoestand mag de regering bepaalde rechten beperken, zoals:

 • Vrijheid van verkeer/vervoer;
 • Vrijheid van samenscholing;
 • Gebruik van communicatiemiddelen;
 • Toegang tot of verlaten van de woonplaats;
 • Arrestatie/aanhouding op bevel van de rechter.

Criminaliteit

In het hele land komen straatcriminaliteit, diefstal en (gewapende) overvallen voor. Vooral in Lima en andere grote steden. Neem voor uw veiligheid de volgende veiligheidsmaatregelen:

 • Reis zoveel mogelijk in een groep;
 • Reis niet na zonsondergang buiten de stad;
 • Vermijd afgelegen gebieden of arme wijken. Zowel overdag als na zonsondergang;
 • Neem alleen overdag geld op bij een bank of automaat. Wees alert als u geld opneemt of de bank verlaat;
 • Houd uw documenten, geld, camera en fototoestel buiten het zicht;
 • Draag geen waardevolle sieraden;
 • Neem een kopie van uw paspoort mee en bewaar het origineel in de kluis van uw hotel;
 • Neem geen drankjes aan van vreemde personen;
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Neem bij taxivervoer de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Maak na aankomst op het internationale vliegveld Jorge Chávez in Lima altijd gebruik van taxibedrijven die hun diensten aanbieden binnen de aankomsthal. Neem nooit een taxi buiten het vliegveld. Kijk voor meer informatie op de website van het internationale vliegveld Jorge Chávez;
 • Gebruik alleen officiële taxi’s die u kunt bestellen via een taxicentrale of een hotel;
 • Neem nooit een taxi die ú benadert;
 • Bewaar uw bezittingen uit het zicht, bijvoorbeeld aan uw voeten, onder de stoel. Doe ramen dicht en deuren op slot.

Vrouwelijke reizigers

De afgelopen tijd zijn er enkele vrouwelijke reizigers verkracht in Peru. Dit kwam vooral voor in de steden Cusco en Arequipa.

 • Reis als vrouw niet alleen, of zonder bekend mannelijk gezelschap, buiten de stad.
 • Trek niet alleen (ook niet met een gids) rond in afgelegen gebieden.
 • Sluit u, als dat mogelijk is, aan bij andere reizigers.

Spirituele reizen

Neem nooit thee of een ander kruidenbrouwsel aan van onbekenden. Dit kan een poging zijn om u te overvallen. Vooral bij spirituele reizen zijn er meldingen geweest van ernstige misdrijven. Overvallers bieden reizigers een mix van kruiden in thee met een sterk hallucineerde werking aan, zoals Ayahuasca. Vervolgens beroven zij de reizigers of gebruiken (seksueel) geweld tegen hen. Boek uw (spirituele) reis alleen bij een betrouwbare reisorganisatie.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Let op: ondanks een (reis)verzekering eisen ziekenhuizen vaak dat u de rekening zelf betaalt. Of met uw creditcard garant staat voor de kosten. De ambassade kan op verzoek van uw verzekeraar bemiddelen.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

Overstromingen en aardverschuivingen

Het regenseizoen in Peru loopt van van december tot en met maart. Tijdens die periode kunnen in de Andes en het Amazonegebied overstromingen en aardverschuivingen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Aardbevingen

Peru ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Daarom kunnen er aardbevingen voorkomen.

El Niño

De Peruaanse overheid waarschuwt voor het El Niño effect. Voor een aantal regio’s is de noodtoestand afgekondigd. Er kan veel regen vallen waardoor het risico op overstromingen en landverschuivingen groter wordt.

Wat te doen bij noodsituaties

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de consulaat-generaal van Peru in Amsterdam. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Aanscherping regels immigratiedienst voor in- en uitreizen Peru

U moet bij binnenkomst in Peru een inreisstempel in uw paspoort krijgen. Heeft u die stempel niet? Dan verplicht de wet u om een aanvraag in te dienen om uitgezet te worden om het land weer te kunnen verlaten. Die aanvraag moet u indienen bij de Dienst Vreemdelingenzaken in Lima. Dit proces kan soms weken duren. Houd er rekening mee dat de mogelijkheid bestaat dat u daarna nooit meer naar Peru kunt terugkeren.

Door de aanscherping van de wet kunt u niet meer terugreizen naar de grens om alsnog een inreisstempel te krijgen. Ook kunt u geen inreisstempel meer aanvragen bij de Dienst Vreemdelingenzaken in Lima. De Nederlandse ambassade kan niet bemiddelen bij immigratiekwesties.

Let op de volgende zaken bij in- en uitreizen:

 • Nederlanders hebben geen toeristenvisum nodig om Peru te bezoeken. Wel moeten alle reizigers bij binnenkomst een immigratie formulier (‘Tarjeta Andina de Migraciones’) invullen.

  U krijgt de onderkant van dit formulier terug van de migratieambtenaar. Bewaar dit goed. Daarnaast krijgt u een inreisstempel in uw paspoort. Zonder stempel en inreisfomulier (tarjeta andina) kan uw vertrek uit Peru bemoeilijkt of zelfs geweigerd worden. Meer informatie hierover vindt u op de website van Peruaanse immigratie dienst.

 • Reist u vanuit Ecuador over land naar Peru? Zorg ervoor dat de Peruaanse immigratiedienst een inreisstempel in uw paspoort zet.
 • Reist u vanuit Bolivia over land (per bus of taxi) naar Peru? Dan moet de Peruaanse immigratiedienst in Desaguadero of Copacabana (regio Puno) een inreisstempel in uw paspoort zetten.
 • Houd er rekening mee dat immigratiekantoren in sommige grensplaatsen beperkt geopend zijn.
 • Let op dat in uw paspoort een uitreisstempel staat van het laatst bezochte land.

Tips van de ambassade

Ga voor meer informatie over reizen naar Peru naar:

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Calamiteitenfonds

Voor dit land zijn geen bindende besluiten van het Calamiteitenfonds van kracht.

Aanvullende informatie

 • Laatste update: 02-01-2013

ANVR tegen seksueel misbruik kinderen
De campagne tegen seksuele uitbuiting van kinderen wordt internationaal gecoördineerd door ECPAT (www.ecpat.nl) en gesteund door de ANVR en de internationale reisindustrie. ECPAT voert campagne in meer dan 60 landen tegen commerciële seksuele uitbuiting van kinderen, ofwel kinderprostitutie, kinderporno en kinderhandel voor seksuele doeleinden.

ANVR leden:
- mogen zich op geen enkele wijze inlaten met het organiseren en aanbieden van reizen die mede kinderprostitutie ten doel hebben;
- zorgen ervoor dat zij contracten met hotels kunnen opzeggen indien deze gelegenheid geven;
- zullen waar nuttig en/of noodzakelijk informatie over de problematiek van kindermisbruik verstrekken aan reizigers, hetzij schriftelijk, hetzij mondeling via de reisleiding.

Seksueel misbruik van kinderen is strafbaar, ter plaatse en in Nederland. Ook al werd het misdrijf in het buitenland begaan, aangifte in Nederland is (nog) mogelijk.

Grensdocumenten

 • Laatste update: 11-11-2015

Vereisten voor een zakenvisum voor Peru visum voor Nederlandse paspoorthouders

 1. Visumvrijstelling

  Geen visum benodigd voor een verblijf van maximaal 90 dagen. De reiziger moet:

  • In het bezit zijn van een paspoort met een geldigheid van minstens zes maanden na aankomst in het land van bestemming met minstens één lege visumpagina
  • In het bezit zijn van bewijs van voldoende financiële middelen
  • In het bezit zijn van een retourticket of een ticket naar de volgende bestemming
  • In het bezit zijn van documenten die het doel van de reis aantonen
  • In het bezit zijn van alle documenten vereist voor de eerstvolgende bestemming
  • Bij de luchtvaartmaatschappij nagaan of inchecken zonder visum is toegestaan

Vereisten voor een toeristenvisum voor Peru voor Nederlandse paspoorthouders

 1. Belangrijke informatie

  Geen visum benodigd voor een verblijf van maximaal 183 dagen. De reiziger moet:

  • In het bezit zijn van een paspoort met een geldigheid van minstens zes maanden bij inreis, met minimaal één lege visumpagina
  • In het bezit zijn van bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming
  • In het bezit zijn van vereiste documenten voor de eerstvolgende bestemming
  • Bij de luchtvaartmaatschappij nagaan of inchecken zonder visum is toegestaan

Gezondheidsinformatie

 • Bron: LCR
 • Laatste update: 05-09-2014

Deze informatie wordt samengesteld door en is afkomstig van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Persoonlijk advies
Deze informatie is van algemene aard. Uiteindelijk bepalen uw reisbestemming, de verblijfsduur, het soort reis, de activiteiten die u onderneemt, uw gezondheid en uw leeftijd welke vaccinaties en maatregelen voor u nodig zijn. Laat u daarom altijd persoonlijk adviseren over de maatregelen die voor uw reis belangrijk zijn door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige (GGD). Dit is extra van belang als u zwanger bent, als u gezondheidsproblemen heeft, als u langer dan 3 maanden wilt gaan reizen, of als u op reis bijzondere risico’s loopt door activiteiten of beroep.

Gele koortsKomt voor. Vaccinatie aanbevolen.
DTPVaccinatie aanbevolen.
BuiktyfusVaccinatieadvies persoonsgebonden. Raadpleeg (huis)arts / GGD
Hepatitis AVaccinatie aanbevolen.
Hepatitis BVaccinatieadvies persoonsgebonden. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
TuberculoseVerhoogd risico op TBC. Raadpleeg (huis) arts / GGD of vaccinatie/controle op besmetting voor u zinvol is.
RabiesKan bij zoogdieren voorkomen. Vermijd contact met zoogdieren. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
MalariaKomt voor. Bescherm u goed tegen muggenbeten. Gebruik tabletten om malaria te voorkomen. Middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
DengueDengue of knokkelkoorts komt voor. Bescherm u goed tegen muggenbeten.

Klimaatinformatie

Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  17 
Februari  17  10 
Maart  17 
April  17 
Mei  17 
Juni  16 
Juli  16 
Augustus  16 
September  17 
Oktober  17 
November  17 
December  17 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  17  10 
Februari  17  11 
Maart  17  12 
April  16  10 
Mei  16 
Juni  16 
Juli  16 
Augustus  16 
September  17 
Oktober  17 
November  17 
December  17 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  26  21 
Februari  27  23 
Maart  27  21 
April  25  21 
Mei  23  20 
Juni  22  20 
Juli  21  18 
Augustus  21  17 
September  21  17 
Oktober  22  18 
November  22  19 
December  24  19 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  14  16 
Februari  14 
Maart  14  11 
April  14 
Mei  14 
Juni  13 
Juli  13 
Augustus  14 
September  14 
Oktober  15 
November  15  10 
December  15  13 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  29  12 
Februari  28  12 
Maart  28  12 
April  28  12 
Mei  27  12 
Juni  27  11 
Juli  27  11 
Augustus  28  11 
September  29  12 
Oktober  29  12 
November  28  12 
December  29  12 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  25  20 
Februari  25  21 
Maart  25  21 
April  24  19 
Mei  21  18 
Juni  18  17 
Juli  18  17 
Augustus  17  16 
September  18  16 
Oktober  19  17 
November  21  18 
December  23  19 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  24  21 
Februari  25  21 
Maart  25  21 
April  22  19 
Mei  20  18 
Juni  18  18 
Juli  17  17 
Augustus  17  16 
September  17  16 
Oktober  18  16 
November  19  17 
December  22  18 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  30 
Februari  30 
Maart  31 
April  30 
Mei  27 
Juni  25 
Juli  24 
Augustus  24 
September  26 
Oktober  26 
November  26 
December  27 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  30  10 
Februari  29  11 
Maart  29  11 
April  29  11 
Mei  28 
Juni  28 
Juli  28 
Augustus  29 
September  30 
Oktober  29  10 
November  30  11 
December  30  10 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  28  14 
Februari  27  13 
Maart  28  14 
April  27  10 
Mei  27 
Juni  26 
Juli  25 
Augustus  28 
September  29 
Oktober  28  10 
November  28  11 
December  28  14 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  24  21 
Februari  25  21 
Maart  24  20 
April  22  19 
Mei  20  18 
Juni  19  17 
Juli  17  17 
Augustus  17  16 
September  17  16 
Oktober  19  16 
November  21  17 
December  22  18 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  26 
Februari  26 
Maart  26 
April  26 
Mei  27 
Juni  26 
Juli  26 
Augustus  27 
September  27 
Oktober  27 
November  27 
December  27 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  22  18 
Februari  24  22 
Maart  23  21 
April  22  20 
Mei  21  19 
Juni  20  19 
Juli  19  17 
Augustus  18  17 
September  18  17 
Oktober  19  17 
November  20  18 
December  21  18 
ANVR maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten