Bekijk desktop versie

Thailand

Leden

Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kaartje bij reisadvies Thailand.

Kaart bij reisadvies Thailand

Download de kaart (PDF, 1,1 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Bangkok, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Op 17 augustus 2015 vond in het centrum van Bangkok, op de Ratchprasong kruising, in de buurt van de Erawan tempel, een bomaanslag plaats. Daarbij zijn slachtoffers gevallen.

Op 18 augustus 2015 was er in Bangkok een kleine explosie dicht bij het Saphan Taksin Sky Train station. Er zijn geen berichten over slachtoffers.

Let op bij druk bezochte plekken, volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten en het nieuws.

Naar aanleiding van de twee incidenten op 17 en 18 augustus hebben de Thaise autoriteiten aanvullende veiligheidsmaatregelen getroffen. Hierdoor kunnen bij ingangen van winkels, kantoorgebouwen, toeristische attracties en evenementen, maar ook op wegen en vliegvelden extra controles worden uitgevoerd. Met als gevolg langere wachttijden en verkeersopstoppingen. Zorg dat u zich altijd kunt identificeren. Wanneer u via één van de luchthavens van Bangkok reist, wees dan ruim van tevoren op de luchthaven aanwezig. Zo voorkomt u dat u uw vlucht door deze extra controles mist.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Demonstraties

In Thailand kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media.

Slechte verkeersveiligheid

In Thailand vallen veel dodelijke verkeersslachtoffers. U kunt daarom beter geen motor, jetski of bromfiets huren en die zelf besturen. De meeste motoren en bromfietsen die u huurt zijn onverzekerd. Ook brommertaxi’s zijn onveilig en kunt u beter niet gebruiken.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 191 en 1155 (politie), 1669 (ambulance algemeen), 1646 (ambulance regio Bangkok), 199 (brandweer).

Toeristenpolitie

Bent u slachtoffer van een misdrijf in Thailand? Neem dan contact op met de toeristenpolitie via telefoonnummer 1155.

Nederlandse ambassade in Bangkok

Voor informatie over de Nederlandse ambassade raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Bangkok.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Onveilige gebieden

Reis alleen als het noodzakelijk is naar:

 • De 4 zuidelijke provincies van Thailand: Yale, Narathiwat, Pattani, Songkhla;
 • Het grensgebied met Cambodja in de provincie Sisaket;
 • Het grensgebied met Cambodja in de provincie Surin;
 • De noordelijke en noordwestelijke Thaise grens met Birma/Myanmar.

Aanslagen en onrust in zuidelijke provincies

Sinds 2004 zijn er in de 4 zuidelijke provincies regelmatig aanslagen. Het gaat om bomaanslagen, brandstichtingen en moordaanslagen op bestuurders van het land. Steeds vaker zijn ook burgers het slachtoffer. Sinds 2011 neemt het aantal aanslagen toe. Er vallen bijna dagelijks (dodelijke) slachtoffers. Sinds 2004 zijn er al meer dan 4.000 mensen omgekomen. Een klein deel van deze mensen komt uit het buitenland. Reis in deze provincies niet met de trein.

Gevechten in het grensgebied van Sisaket

De provincie Sisaket ligt bij de grens met Cambodja. Thailand en Cambodja zijn het in dit gebied oneens over de grenzen. Rondom de tempel Preah Vihear is er kans op gevechten tussen het Thaise en het Cambodjaanse leger. Begin 2011 braken gevechten uit tussen beide legers. Daarbij kwamen militairen en burgers om het leven. De situatie blijft gespannen.

Gevechten in het grensgebied van Surin

In mei 2011 waren er ook gevechten in Surin, rondom 2 tempels in deze provincie. Aan Thaise en Cambodjaanse kant vielen hierbij doden. Ook hier blijft de situatie gespannen.

Gevechten langs noordelijke en noordwestelijke Thaise grens met Birma/Myanmar

Langs de noordelijke en noordwestelijke Thaise grens met Birma/Myanmar kan het onrustig zijn. In dit gebied vechten het Birmese leger en gewapende etnische groepen soms met elkaar. In dat geval zijn de grenzen tussen beide landen gesloten.

Criminaliteit

Op Phuket, Pattaya en Koh Samui moet u als toerist oppassen voor bedrog bij verhuur van bijvoorbeeld jetski’s en scooters. Vaak vraagt de verhuurder uw paspoort of rijbewijs als onderpand. Als u de jetski of scooter weer inlevert, beweert de verhuurder dat er schade is gemaakt. U krijgt uw paspoort of rijbewijs pas terug nadat u een erg hoog bedrag betaalt.

U kunt daarom het beste een kopie van uw rijbewijs (of uw paspoort) geven. Maar geef niet het originele document. De Thaise autoriteiten hebben bepaald dat inname van een rijbewijs of paspoort niet mag.

Bromfietsdiefstal

Een nieuw verschijnsel is het stelen van een gehuurde bromfiets, die niet door de verhuurder is verzekerd. Nadat u de bromfiets huurt, laat de verhuurder de bromfiets stelen door handlangers. Daarna dwingt de verhuurder u om de nieuwprijs van de bromfiets te betalen. Hij schuwt daarbij niet om u fysiek te bedreigen.

Drugsverkoop

Op stranden met veel jongeren, spelen kleine drugshandelaren, politieagenten en een tussenpersoon vaak onder één hoedje. Na de verkoop van drugs, arresteren agenten in burger de koper. Terwijl de koper gevangen is, neemt men ook zijn of haar paspoort af. Een tussenpersoon treedt daarna op als bemiddelaar. De koper moet een extreem hoge borgsom betalen om vrij te komen.

Toeristenpolitie

Bent u slachtoffer van een misdrijf in Thailand? Neem dan contact op met de toeristenpolitie via telefoonnummer 1155.

Terrorisme

Er hebben zich in 2015 diverse aanslagen voorgedaan waarbij explosieven zijn afgegaan. Dit gebeurde in Bangkok en op het eiland Koh Samui. Het doel was om de openbare orde te verstoren. Bij deze aanslagen zijn doden en gewonden gevallen.

Let op er zijn veiligheidsrisico’s op plaatsen waar veel mensen komen. Deze kunnen een doelwit zijn voor een aanslag.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registeren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Zikavirus

Het zikavirus heeft zich verspreid naar verschillende gebieden in Latijns- en Midden Amerika. Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken. Het virus wordt verspreid door zogenaamde Aedes-muggen. Er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Overleg dan uit voorzorg met een arts of een reis naar deze gebieden noodzakelijk is. Overweeg uitstel als een reis niet noodzakelijk is. Dat is een advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Meer informatie over het zikavirus vindt u op de websites van het RIVM, het LCR en de WHO.

Natuurgeweld

In Thailand kunnen in het regenseizoen van mei tot en met september plotseling zware stormen voorkomen. In die periode, maar soms ook erbuiten, kunnen ook ernstige overstromingen voorkomen. De elektriciteit kan opeens uitvallen. Dan werkt de telefoon en het internet niet meer. Ook zijn er soms transportproblemen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Thailand in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Voorkom een langer verblijf dan uw visum toestaat. U kunt dan een hoge boete krijgen of in de gevangenis terecht komen. De omstandigheden in Thaise gevangenissen zijn zwaar.

Tips van de ambassade

In toeristische gebieden zijn drugs gemakkelijk verkrijgbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor het bezit van, of handel in drugs in Thailand veel zwaarder is dan in Nederland. De meeste Nederlanders die in een Thaise gevangenis zitten, zijn veroordeeld wegens drugsbezit. In Thailand maakt men weinig verschil tussen softdrugs en harddrugs: beide worden zwaar bestraft.

Wilt u werken, studeren of u vestigen in Thailand? Ga dan voor meer informatie naar de website van de Nederlandse ambassade in Bangkok.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Calamiteitenfonds

Voor dit land zijn geen bindende besluiten van het Calamiteitenfonds van kracht.

Aanvullende informatie

 • Laatste update: 26-05-2010

ANVR tegen seksueel misbruik kinderen

De campagne tegen seksuele uitbuiting van kinderen wordt internationaal gecoördineerd door ECPAT (www.ecpat.nl) en gesteund door de ANVR en de internationale reisindustrie. ECPAT voert campagne in meer dan 60 landen tegen commerciële seksuele uitbuiting van kinderen, ofwel kinderprostitutie, kinderporno en kinderhandel voor seksuele doeleinden.

ANVR leden:
- mogen zich op geen enkele wijze inlaten met het organiseren en aanbieden van reizen die mede kinderprostitutie ten doel hebben;
- zorgen ervoor dat zij contracten met hotels kunnen opzeggen indien deze gelegenheid geven;
- zullen waar nuttig en/of noodzakelijk informatie over de problematiek van kindermisbruik verstrekken aan reizigers, hetzij schriftelijk, hetzij mondeling via de reisleiding.

Seksueel misbruik van kinderen is strafbaar, ter plaatse en in Nederland. Ook al werd het misdrijf in het buitenland begaan, aangifte in Nederland is (nog) mogelijk.

Grensdocumenten

 • Laatste update: 02-02-2016

Vereisten voor een zakenvisum voor Thailand visum voor Nederlandse paspoorthouders

 1. Paspoort

  Een noodpaspoort wordt niet geaccepteerd. Het paspoort van de aanvrager moet:

  • Minstens zes maanden geldig zijn na elke inreis
  • Minstens één lege visumpagina bevatten
  • Vrij zijn van hoesjes, omslagen en losse inhoud, graag deze volledig verwijderen voordat u de aanvraag naar ons zendt

 2. Pasfoto

  De ambassade vereist pasfoto's. Wij kunnen deze voor u verzorgen als u uw foto digitaal naar ons opstuurt via de volgende link http://cibtvisas.nl/photo-service.php  CIBTvisas zal vervolgens uw pasfoto exact volgens de richtlijnen van de ambassade afdrukken.

   

  U kunt ook zelf twee officiële kleurenpasfoto's opsturen die los zijn van het visum aanvraagformulier (dus op geen enkele wijze aan het formulier bevestigd) en vrij van eventuele lijmrestanten. De foto's moeten recent en goedgelijkend zijn, een egale witte achtergrond hebben en zijn afgedrukt op fotopapier van hoge kwaliteit. De afmeting moet 35mm bij 45mm zijn en een recht vooraanzicht van de aanvrager hebben (zijaanzicht in enige vorm wordt niet geaccepteerd). Het gezicht van de aanvrager moet in het midden van het beeld staan en een neutrale uitdrukking hebben. Hoofdbedekking moet achterwege blijven, tenzij het bedekking/kledij om religieuze redenen betreft (het gelaat moet zichtbaar zijn)

 3. Garantiebrief

  Een brief van de werkgever van de aanvrager. De brief moet:

  • Afgegeven zijn door een Nederlands bedrijf of Nederlandse vestiging van dat bedrijf
  • Op bedrijfspapier geschreven zijn
  • De naam van de aanvrager vermelden
  • De geboortedatum van de aanvrager vermelden
  • Het paspoortnummer van de aanvrager vermelden
  • Het aantal inreizen aangeven, plus de benodigde duur van het visum
  • De begin- en einddatum van de reis/reizen vermelden
  • Vermelden dat het bedrijf garant staat voor alle onkosten

  Een voorbeeld Garantiebrief is opgenomen in het CIBTvisas-aanvraagpakket

 4. Bedrijfsregistratie

  Bij de aanvraag van een multiple entry zakenvisum moet altijd een inschrijving van de Kamer van Koophandel van het Nederlandse bedrijf aangeleverd worden. Deze mag niet ouder zijn dan 6 maanden.

  Bij de aanvraag van een single of een double entry visum vereist de ambassade niet altijd dit document. De ambassade beoordeelt per aanvraag of een uittreksel benodigd is. Als u het risico op eventuele vertraging wilt voorkomen, dan raden we u aan om zekerheidshalve een uittreksel aan te leveren.

 5. Uitnodiging

  Een uitnodigingsbrief van de uitnodigende partij. Een kopie is toegestaan. De brief moet:

  • Op bedrijfspapier geschreven zijn
  • De naam van de aanvrager bevatten
  • De reden van de reis specificeren
  • Het gewenste aantal bezoeken aan het land van bestemming (entries) aangeven
  • De benodigde duur van het visum bevatten

  De ondertekenaar van de uitnodigingsbrief dient een kopie van zijn identiteitsbewijs aan te leveren. Wanneer de ondertekenaar niet de Thaise nationaliteit heeft, dan is ook een kopie van de werkvergunning nodig.

 6. Bewijs van het reisarrangement

  Een kopie van het vluchtschema of een uitdraai van uw e-ticket afgegeven door de reisorganisatie.

 7. Bewijs van bedrijfsregistratie

  De volgende documenten zijn vereist:

  • Een recente* en complete registratie van het uitnodigende bedrijf in Thailand 
  • Een financieel jaaroverzicht zoals opgegeven aan de belasting
  • Een bewijs van belastingbetaling (Tax Payment Receipt)

  * Houdt u er rekening mee dat de Thaise jaartelling afwijkt van de westerse: het jaar 2016 is 2559 in Thailand

 8. Kopie paspoort

  Een duidelijke kopie van de informatiepagina van het paspoort van de aanvrager.

 9. Visumaanvraagformulier

  Eén volledig ingevuld en ondertekend visumaanvraagformulier.

 10. CIBTvisas-orderformulier

  U ontvangt een orderbevestiging per e-mail nadat u een order online heeft geplaatst via de CIBTvisas website. Een print van deze bevestiging stuurt u naar ons, samen met uw paspoort en de andere benodigdheden die we in het aanvraagpakket vermelden.

  Voor alle andere orders en daar waar van toepassing, vult u handmatig een origineel orderformulier in, ondertekent u dit en stuurt u het naar ons op.

  De betaling wordt pas geïnd op het moment dat CIBTvisas uw gehele aanvraag heeft afgerond.

 11. Multiple entry-aanvragen voor een jaar

  Met een multiple entry visum met een geldigheid van één jaar mag u maximaal drie maanden aaneensluitend in het land verblijven. Na drie maanden dient u het land te verlaten, door opnieuw in te reizen gaan de volgende drie maanden in.

  Een reisschema is vereist voor het aanvragen van een visum voor meerdere inreizen (multiple entry). Het schema moet:

  • Op bedrijfslogopapier worden afgedrukt
  • Een beschrijving van de reisplannen met de aankomst- en vertrekdata voor de komende 12 maanden bevatten
  • De naam van de reiziger bevatten
  • Ondertekend zijn door degene die ook de Garantiebrief ondertekent

Vereisten voor een toeristenvisum voor Thailand voor Nederlandse paspoorthouders

 1. Visumvrijstelling

  Geen visum benodigd voor een verblijf van maximaal 30 dagen. De reiziger moet:

  • In het bezit zijn van een paspoort geldig gedurende het verblijf, met minimaal één lege visumpagina
  • In het bezit zijn van bewijs van een vlucht naar de volgende bestemming
  • In het bezit zijn van de vereiste documenten voor de eerstvolgende bestemming
  • Bij de luchtvaartmaatschappij nagaan of inchecken zonder visum is toegestaan
  • In het bezit zijn van voldoende financiële middelen
  • Arriveren via een internationale luchthaven

 2. Overland reizen

  Reizigers die Thailand over land inreizen kunnen een visum bij aankomst verkrijgen voor een verblijf van maximaal 15 dagen. Er is geen garantie dat toegang daadwerkelijk verleend zal worden. Neem contact op met de ambassade voor meer informatie en vraag na bij uw luchtvaartmaatschappij of inchecken zonder visum is toegestaan. Om het risico tot weigering te verkleinen adviseert CIBTvisas reizigers om voor het afreizen een visum te halen.

Gezondheidsinformatie

 • Bron: LCR
 • Laatste update: 07-09-2015

Deze informatie wordt samengesteld door en is afkomstig van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Persoonlijk advies
Deze informatie is van algemene aard. Uiteindelijk bepalen uw reisbestemming, de verblijfsduur, het soort reis, de activiteiten die u onderneemt, uw gezondheid en uw leeftijd welke vaccinaties en maatregelen voor u nodig zijn. Laat u daarom altijd persoonlijk adviseren over de maatregelen die voor uw reis belangrijk zijn door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige (GGD). Dit is extra van belang als u zwanger bent, als u gezondheidsproblemen heeft, als u langer dan 3 maanden wilt gaan reizen, of als u op reis bijzondere risico’s loopt door activiteiten of beroep.

Gele koorts Komt niet voor. Vaccinatie verplicht als men vanuit een gele koorts gebied komt.Raadpleeg (huis)arts / GGD.
DTP Vaccinatie aanbevolen.
Buiktyfus Vaccinatieadvies persoonsgebonden. Raadpleeg (huis)arts / GGD
Mazelen Verhoogd risico. Vaccinatie aanbevolen voor iedereen die vanaf 1965 is geboren en geen mazelen heeft doorgemaakt of niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma is ingeënt. Vaccinatie ook aanbevolen voor kinderen ouder dan 6 maanden die nog geen BMR vacinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma hebben ontvangen.
Hepatitis A Vaccinatie aanbevolen.
Hepatitis B Vaccinatieadvies persoonsgebonden. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
Tuberculose Verhoogd risico op TBC. Raadpleeg (huis) arts / GGD of vaccinatie/controle op besmetting voor u zinvol is.
Rabies Kan bij zoogdieren voorkomen. Vermijd contact met zoogdieren. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
Japanse Encefalitis Komt (mogelijk) voor. Vaccinatieadvies persoonsgebonden. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
Malaria Komt in sommige gebieden voor. Bescherm u goed tegen muggenbeten. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
Dengue Dengue of knokkelkoorts komt voor. Bescherm u goed tegen muggenbeten.
Schistosomiasis In dit land is er een risico op schistosomiasis bij contact met zoet oppervlaktewater.

Klimaatinformatie

Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  32  28 
Februari  30  28 
Maart  31  29 
April  32  29 
Mei  31  13  29 
Juni  31  12  29 
Juli  30  13  30 
Augustus  30  15  30 
September  30  18  29 
Oktober  29  14  29 
November  29  29 
December  28  29 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  28 
Februari  29 
Maart  30 
April  30 
Mei  30 
Juni  29 
Juli  28 
Augustus  28 
September  28 
Oktober  29 
November  28 
December  27 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  24 
Februari  26  10 
Maart  29 
April  31 
Mei  31  12 
Juni  29  12 
Juli  29  14 
Augustus  29  17 
September  29  14 
Oktober  28 
November  26 
December  24 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  28  28 
Februari  29  28 
Maart  31  29 
April  32  29 
Mei  31  11  29 
Juni  31  11  29 
Juli  30  12  30 
Augustus  30  14  30 
September  30  16  29 
Oktober  29  12  29 
November  29  29 
December  27  29 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  28  26 
Februari  29  27 
Maart  30  28 
April  30  28 
Mei  30  12  28 
Juni  30  12  29 
Juli  30  12  28 
Augustus  29  13  28 
September  29  14  28 
Oktober  28  14  28 
November  27  16  27 
December  27  10  27 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  27 
Februari  29 
Maart  32 
April  32 
Mei  31  15 
Juni  31  14 
Juli  30  15 
Augustus  30  17 
September  29  19 
Oktober  28  14 
November  27 
December  25 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  29  27 
Februari  30  10  28 
Maart  30  28 
April  31  28 
Mei  30  19  29 
Juni  29  17  29 
Juli  29  17  28 
Augustus  29  17  28 
September  29  21  28 
Oktober  29  20  28 
November  29  13  27 
December  29  27 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  23 
Februari  26 
Maart  29 
April  32 
Mei  31  16 
Juni  29  18 
Juli  29  15 
Augustus  29  20 
September  29  18 
Oktober  28 
November  26 
December  24 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  27  26 
Februari  28  27 
Maart  29  28 
April  31  28 
Mei  30  14  28 
Juni  30  13  29 
Juli  29  14  28 
Augustus  29  14  28 
September  29  16  28 
Oktober  28  16  28 
November  27  17  27 
December  27  10  27 
ANVR maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten