Bekijk desktop versie

Tunesië

Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kaartje bij reisadvies Tunesië.

Download de kaart (PDF, 231 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Tunis, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Op 18 maart 2015 vond bij het Bardo museum in Tunis een terroristische aanval plaats. Daarbij werden tientallen toeristen gedood en gewond. De terroristische dreiging blijft bestaan. Wees extra alert. Dat moet vooral op openbare plaatsen en plaatsen waar veel mensen komen. Volg de aanwijzingen van de autoriteiten op.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Er is in Tunesië een dreiging van terroristische aanslagen. Dit is vooral het geval in de grensgebieden met Libië en Algerije. Maar ook in overige gebieden bestaat een risico. De afgelopen jaren waren er regelmatig gewapende incidenten in Tunesië. Bij de terroristische aanslag bij het Bardo museum op 18 maart 2015 werden tientallen toeristen gedood en gewond. Ook zijn er acties van de politie en het leger om op te treden tegen terroristen.

Wees extra alert. Dat moet vooral op plaatsen waar veel mensen komen. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Om de veiligheid te verbeteren hebben de Tunesische autoriteiten extra maatregelen genomen in de toeristische gebieden. Volg altijd de aanwijzingen op die politie, militairen of leden van de Nationale Garde u geven.

Reist u naar Tunesië? Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Reis niet na zonsondergang;
 • Vermijd de omgeving van overheidsgebouwen, gebedshuizen (moskeeën, kerken, synagogen) en plaatsen waar veel mensen komen;
 • Blijf binnen de toeristische zones;
 • Zorg dat u altijd (een kopie van) uw paspoort bij u draagt.

Demonstraties

In Tunesië kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Meestal is het verslechterende sociaal economisch klimaat aanleiding voor een demonstratie. De acties zijn niet gericht tegen buitenlanders, maar kunnen ontaarden in acties tegen toevallig aanwezige omstanders. Ontwikkelingen in het buitenland en internationale gebeurtenissen kunnen aanleiding zijn voor anti-westerse demonstraties.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Tunesië op de website van de ANWB.

Geen foto’s van militaire objecten

Maak geen foto’s of video-opnamen van overheidsgebouwen en demonstraties in Tunesië.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Tunesië. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit. Seksuele relaties buiten het huwelijk zijn ook strafbaar.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 197 (politie), 190 (ambulance), 198 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Tunis

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met Nederlandse ambassade in Tunis.

Onveilige gebieden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar:

 • de grensgebieden met Libië;
 • de woestijngebieden ten zuiden van Tataouine;
 • de grensgebieden met Algerije, met name het Chaambi-gebergte.

In het Chaambi gebergte zijn regelmatig confrontaties tussen Tunesische veiligheidstroepen en gewapende groepen. Dit gebergte ligt in het noordwesten van Tunesië vlakbij de Algerijnse grens. In de grensgebieden met Algerije en Libië is de veiligheidssituatie onveilig. Ook de militaire zone in het zuiden van Tunesië is niet veilig.

De zuidelijke gebieden zijn onherbergzaam en dun bevolkt. In deze gebieden zijn criminelen en/of terroristische groepen actief. Bij problemen kunt u hier moeilijk hulp krijgen van bijvoorbeeld de politie.

Overige gebieden

Er zijn ook veiligheidsrisico’s voor reizen naar de overige gebieden in Tunesië. In de hoofdstad Tunis en het oosten van het land is de veiligheidssituatie meestal stabiel. In het oosten liggen de meeste toeristische gebieden, inclusief het eiland Djerba. In 2012 verbleven ruim 61.000 Nederlandse toeristen in Tunesië, de meesten ondervonden geen problemen.

Criminaliteit

De criminaliteit en overvallen met geweld komen steeds vaker voor. Wees alert voor dieven op openbare plaatsen en plekken waar veel toeristen komen, zoals de markt, medina, hotel of het strand.

Bezoek geen afgelegen straten, wijken en parken. Doe dit vooral niet als u alleen bent.

Overvallen komen ook steeds meer voor in residentiële wijken en in toeristische plaatsen. Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Terrorisme

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering ISIS. Nederlanders in het buitenland lopen daarom een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen. Blijf alert.

Er is in Tunesië een risico op terroristische aanslagen. Dit is vooral het geval in de grensgebieden met Libië en Algerije. Maar ook in overige gebieden bestaat een risico. Vooral terugkerende Syrië-gangers vormen een bedreiging. Ook is er een risico van ontvoeringen.

Als buitenlandse bezoeker moet u rekening houden met de mogelijkheid dat nieuwe terreuraanslagen worden gepleegd. Ook aanslagen op westerlingen en westerse doelen kunnen voorkomen. Dit geldt voor het gehele Tunesische grondgebied. Op 18 maart 2015 werden bij een teroristische aanval op het Bardo museum in Tunis tientallen toeristen gedood en gewond. In 2013 werden 2 aanslagen voorkomen in de toeristische plaatsen Sousse en Monastir. Dit was bij een internationaal hotel en bij het grafmonument van wijlen president Bourguiba.

Om de veiligheid te verbeteren hebben de Tunesische autoriteiten extra maatregelen genomen in de toeristische gebieden. Volg altijd de aanwijzingen op die politie, militairen of leden van de Nationale Garde u geven. Ga niet in discussie. Houd rekening met controles en ‘road blocks’ op de toegangswegen rond de grote hotels in toeristencentra.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Tunesië in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Drugsgebruik is streng verboden

De Tunesische autoriteiten treden zeer streng op tegen het bezit en het gebruik van drugs. Dat geldt ook voor kleine hoeveelheden en soft drugs. De gevangenisstraffen bedragen minimum 1 jaar.

Misbruik van liefdesrelaties

Sommige jonge Tunesiërs zijn meester in het verleiden van Europese (vaak oudere) vrouwen in clubs en toeristische hotels. Vaak zijn deze mannen van eenvoudige afkomst. Onder het mom van grote liefdesverklaringen proberen ze soms een financieel voordeel te krijgen. In andere gevallen proberen ze de vrouwen tot een huwelijk te overtuigen. Zij hopen op die manier een verblijfsvergunning voor Nederland te krijgen.

Het is belangrijk te weten dat het volgens Tunesische traditie absoluut niet de gewoonte is te huwen met een vrouw die ouder is dan de man. Wees daarom voorzichtig en probeer rationeel te blijven wanneer u een liefdesrelatie aanknoopt in zulke omstandigheden.

Vertrekbelasting

De Tunesische overheid heeft besloten vanaf 1 oktober 2014 een vertrekbelasting in te voeren. Vertrekkende bezoekers, behalve Tunesiërs die in het buitenland wonen, moeten deze belasting betalen. De belasting bestaat uit een speciale zegel van 30 TND (ongeveer € 13). U kunt deze zegel kopen bij de belastingkantoren, in hotels en reisbureaus. Of op het kantoor van de douane op de luchthavens. De kosten van deze zegel kunt u in lokale valuta voldoen. Koop dit uitreiszegel al bij aankomst of tijdens uw verblijf in Tunesië. Zo voorkomt u lange wachttijden bij vertrek.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Calamiteitenfonds

Voor dit land zijn geen bindende besluiten van het Calamiteitenfonds van kracht.

Aanvullende informatie

 • Laatste update: 27-06-2008
ANVR tegen seksueel misbruik kinderen
De campagne tegen seksuele uitbuiting van kinderen wordt internationaal gecoördineerd door ECPAT (www.ecpat.nl) en gesteund door de ANVR en de internationale reisindustrie. ECPAT voert campagne in meer dan 60 landen tegen commerciële seksuele uitbuiting van kinderen, ofwel kinderprostitutie, kinderporno en kinderhandel voor seksuele doeleinden.

ANVR leden:
- mogen zich op geen enkele wijze inlaten met het organiseren en aanbieden van reizen die mede kinderprostitutie ten doel hebben;
- zorgen ervoor dat zij contracten met hotels kunnen opzeggen indien deze gelegenheid geven;
- zullen waar nuttig en/of noodzakelijk informatie over de problematiek van kindermisbruik verstrekken aan reizigers, hetzij schriftelijk, hetzij mondeling via de reisleiding.

Seksueel misbruik van kinderen is strafbaar, ter plaatse en in Nederland. Ook al werd het misdrijf in het buitenland begaan, aangifte in Nederland is (nog) mogelijk.

Grensdocumenten

 • Laatste update: 27-03-2014

Vereisten voor een zakenvisum voor Tunesië visum voor Nederlandse paspoorthouders

 1. Belangrijke informatie

  Geen visum benodigd voor een verblijf van maximaal drie maanden. De reiziger moet:

  • In het bezit zijn van een paspoort dat geldig is gedurende het verblijf, met minstens één lege visumpagina
  • In het bezit zijn van een retourticket of een ticket naar de volgende bestemming
  • In het bezit zijn van vereiste documenten voor de eerstvolgende bestemming

Vereisten voor een toeristenvisum voor Tunesië voor Nederlandse paspoorthouders

 1. Belangrijke informatie

  Geen visum benodigd voor een verblijf van maximaal drie maanden. De reiziger moet:

  • In het bezit zijn van een paspoort dat geldig is gedurende het verblijf, met minstens één lege visumpagina
  • In het bezit zijn van een retourticket of een ticket naar de volgende bestemming
  • In het bezit zijn van vereiste documenten voor de eerstvolgende bestemming

Gezondheidsinformatie

 • Bron: LCR
 • Laatste update: 05-09-2014

Deze informatie wordt samengesteld door en is afkomstig van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Persoonlijk advies
Deze informatie is van algemene aard. Uiteindelijk bepalen uw reisbestemming, de verblijfsduur, het soort reis, de activiteiten die u onderneemt, uw gezondheid en uw leeftijd welke vaccinaties en maatregelen voor u nodig zijn. Laat u daarom altijd persoonlijk adviseren over de maatregelen die voor uw reis belangrijk zijn door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige (GGD). Dit is extra van belang als u zwanger bent, als u gezondheidsproblemen heeft, als u langer dan 3 maanden wilt gaan reizen, of als u op reis bijzondere risico’s loopt door activiteiten of beroep.

Gele koortsKomt niet voor. Vaccinatie verplicht als men vanuit een gele koorts gebied komt.Raadpleeg (huis)arts / GGD.
DTPVaccinatie aanbevolen.
BuiktyfusVaccinatieadvies persoonsgebonden. Raadpleeg (huis)arts / GGD
MazelenVerhoogd risico. Vaccinatie aanbevolen voor iedereen die vanaf 1965 is geboren en geen mazelen heeft doorgemaakt of niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma is ingeënt. Vaccinatie ook aanbevolen voor kinderen ouder dan 6 maanden die nog geen BMR vacinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma hebben ontvangen.
Hepatitis AVaccinatie aanbevolen.
Hepatitis BVaccinatieadvies persoonsgebonden. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
RabiesKan bij zoogdieren voorkomen. Vermijd contact met zoogdieren. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
SchistosomiasisIn dit land is er een risico op schistosomiasis bij contact met zoet oppervlaktewater.

Klimaatinformatie

Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  14 
Februari  15 
Maart  17 
April  19 
Mei  22 
Juni  26 
Juli  29 
Augustus  29 
September  27 
Oktober  24 
November  19 
December  15 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  13  15 
Februari  14  14 
Maart  17  14 
April  20  16 
Mei  23  18 
Juni  25  21 
Juli  28  24 
Augustus  29  25 
September  27  24 
Oktober  24  22 
November  19  19 
December  14  16 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  14  15 
Februari  14  14 
Maart  16  14 
April  18  16 
Mei  22  10  18 
Juni  25  10  21 
Juli  29  12  24 
Augustus  30  12  25 
September  27  24 
Oktober  23  22 
November  18  19 
December  15  16 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  12  13  16 
Februari  13  15 
Maart  15  15 
April  18  18 
Mei  20  10  20 
Juni  25  11  23 
Juli  28  12  25 
Augustus  28  11  26 
September  26  25 
Oktober  22  23 
November  17  10  20 
December  13  13  17 
ANVR maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten