Bekijk desktop versie

Turkije

Leden

Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kaartje bij reisadvies Turkije.

Kaart bij reisadvies Turkije

Download de kaart (PDF, 939 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Ankara, het consulaat-generaal in Istanbul, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is heel zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Reis niet naar het grensgebied met Syrië en Irak. Reis niet naar de stad Diyarbakir. Maak daarbuiten alleen noodzakelijke reizen naar de grensprovincies met Syrië en Irak en de provincies in het zuidoosten van Turkije. Zie de rubriek ‘Onveilige gebieden’.

Er geldt voor het gehele land een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Dit komt door de opgelaaide strijd tegen de terroristische organisatie PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en de strijd tegen groepen als ISIS in Irak en Syrië. Ook Europeanen en Europese objecten kunnen doelwit zijn.

Wees in het hele land voorzichtig, in het bijzonder in grote steden op drukke plaatsen waar veel buitenlanders komen. Zoals toeristische attracties, metrostations en bushaltes. Maar ook politiebureaus, gebouwen van overige onderdelen van het Turkse veiligheidsapparaat, partijkantoren en politieke bijeenkomsten kunnen doelwitten zijn.

Sinds juli 2015 zijn de gevechten tussen de terroristische organisatie PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en de Turkse autoriteiten opgelaaid. Vooral in het zuidoosten van Turkije. De aanslagen van de PKK zijn vooral gericht op de Turkse strijdkrachten en ordediensten. De Turkse autoriteiten reageren met militaire operaties in deze provincies. Er vinden vooral in het stadsdeel Sur van Diyarbakir militaire operaties plaats waarbij soms zwaar wordt gevochten. Ook zijn er zware gevechten in de provincies Sirnak and Hakkari. Hierbij vallen bijna dagelijks doden en gewonden. Zie de rubriek ‘Terrorisme’.

Als reactie op deze ontwikkelingen zijn er regelmatig in het gehele land demonstraties. Die ontaarden vaak in rellen en geweld. Vooral in de grotere steden.

Op 12 januari 2016 is op het Sultanahmet plein in Istanbul een bomaanslag gepleegd. Er zijn ten minste 10 doden en 15 gewonden gevallen.

Op 23 december 2015 is met mortieren geschoten op een hangar op het vliegveld Sabiha Gokcen in Istanbul. Daarbij viel een slachtoffer en werden enkele vliegtuigen beschadigd.

Op 10 oktober 2015 zijn kort voor een demonstratie vlakbij het centrale station van Ankara 2 bomaanslagen gepleegd. De bommen gingen af toen de mensen zich voor de demonstratie aan het verzamelen waren. Er zijn meer dan 100 doden en grote aantallen gewonden gevallen.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen. Bijvoorbeeld via de media. Volg de instructies van de lokale autoriteiten op. Mijd politieke bijeenkomsten en demonstraties.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

•    de app voor Android;
•    de app voor iPhone en iPad.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Demonstraties

In het gehele land zijn er regelmatig politieke demonstraties. Die ontaarden regelmatig in rellen en geweld, vooral in de grotere steden. Vermijd demonstraties. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media.

Verkeersveiligheid

Reis in Zuidoost-Turkije na zonsondergang niet over de weg. Wees in het hele land voorzichtig in het verkeer. Het rijgedrag van veel verkeersdeelnemers is gevaarlijk. Bij verkeersongelukken met dodelijke afloop neemt de Turkse politie de chauffeurs van alle betrokken voertuigen in hechtenis. Ook als zij niet schuldig zijn aan het ongeval. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Turkije op de website van de ANWB.

Controles door Turkse politie

In sommige gebieden voert de Turkse (militaire) politie (extra) identiteits- en verkeerscontroles uit. Volg altijd hun instructies op. Zorg ervoor dat u een geldig reisdocument en, indien van toepassing, het rijbewijs bij u hebt.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit is weliswaar niet illegaal maar wordt niet algemeen geaccepteerd in Turkije. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 155 (politie), 112 (ambulance), 110 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Ankara

Voor informatie over de Nederlandse ambassade, raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Ankara. Voor informatie over het Nederlands consulaat-generaal, raadpleeg de website van het consulaat-generaal in Istanbul.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Onveilige gebieden

Turks-Syrische grens

Reis niet naar het grensgebied met Syrië (zie kaartje). 

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincies:

 • Hatay
 • Gaziantep
 • Sanliurfa
 • Mardin
 • Sirnak

Door de burgeroorlog in Syrië is het langs de Turks-Syrische grens niet veilig. Sinds 2012 is het Turks grondgebied vanaf Syrië regelmatig beschoten. Daarbij zijn gewonden en doden gevallen. In de provincies komen gewelddadige demonstraties voor, wegblokkades, gewapende confrontatie en aanslagen. Bovendien loopt u in dit gebied het risico ontvoerd te worden.

Turks-Iraakse grens

Reis niet naar het grensgebied met Irak (zie kaartje).

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincies:

 • Sirnak
 • Hakkari

In dit gebied zijn gewapende botsingen tussen het Turkse leger/veiligheidsdiensten en de terroristische organisatie PKK, zowel in de steden als op het platteland. Sinds zomer 2015 hebben de autoriteiten herhaaldelijk uitgaansverboden en speciale veiligheidszones ingesteld. Er zijn in zowel Sirnak als Hakkari militaire operaties plaats, waarbij het in de steden soms tot zware gevechten komt. De situatie aan de Iraakse kant van de grens is door de gewapende strijd tegen groepen zoals ISIS (Islamitische staat van Irak en Syrië) zeer gevaarlijk. In de provincies komen gewelddadige demonstraties voor, gewapende confrontaties, aanslagen en ontvoeringen.

Zuidoosten van Turkije

In de meeste overige provincies in het zuidoosten van Turkije is het niet veilig. Ook niet in de steden en op het platteland. Dit komt door vijandelijkheden tussen de Turkse strijdkrachten en ordediensten en de terroristische organisatie PKK. Sinds zomer 2015 hebben de autoriteiten herhaaldelijk uitgaansverboden en speciale veiligheidszones ingesteld. Er vinden vooral in het stadsdeel Sur van Diyarbakir militaire operaties plaats waarbij soms zwaar wordt gevochten.

Reis niet naar de stad Diyarbakir.

Reis alleen naar de volgende provincies als dat noodzakelijk is:

 • Batman
 • Mus
 • Bitlis
 • Diyarbakir (met uitzondering van de stad Diyarbakir, waarvoor het advies is: niet reizen)
 • Siirt
 • Igdir
 • Agri
 • Bingol
 • Tunceli
 • Van

Overige provincies in het zuidoosten van Turkije

De PKK is ook in de overige provincies in het zuidoosten actief. Ook daar bestaat risico op onrust, aanslagen en vijandelijkheden.

Dit zijn de provincies:

 • Elazig
 • Kars

Criminaliteit

Criminaliteit in Turkije is te vergelijken met die in andere Zuid-Europese landen. Criminaliteit komt meer voor in grote steden en toeristencentra. Het lijkt toe te nemen. Vooral in Istanbul. Denk hierbij aan oplichting, zakkenrollerij en creditcard fraude.

Let ook op wanneer u (al dan niet georganiseerd) naar een juwelier gaat. Laat u niet onder druk zetten om iets te kopen. Vaak blijken aankopen minder waard te zijn dan de prijs die er voor betaald is.

Terrorisme

Er geldt voor het gehele land een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Dit komt door de opgelaaide strijd tegen de terroristische organisatie PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en de strijd tegen groepen als ISIS in Irak en Syrië. Ook Europeanen en Europese objecten kunnen doelwit zijn.

Wees in het hele land voorzichtig, in het bijzonder in grote steden op drukke plaatsen waar veel buitenlanders komen. Zoals toeristische attracties, metrostations en bushaltes. Maar ook politiebureaus, gebouwen van overige onderdelen van het Turkse veiligheidsapparaat, partijkantoren en politieke bijeenkomsten kunnen doelwitten zijn.

In 2013 is er vredesoverleg gestart tussen de Turkse regering en de PKK, maar sinds juli 2015 is het geweld weer opgelaaid, vooral in het zuidoosten van Turkije. PKK-aanslagen zijn vooral gericht op de Turkse strijdkrachten en ordediensten. De Turkse autoriteiten reageren met militaire operaties in deze provincies. Bij de vijandelijkheden vallen bijna dagelijks doden en gewonden.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

Turkije ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Zware aardbevingen kunnen voorkomen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Voor Turkije heeft u ook een visum nodig. Deze is het gemakkelijkst én goedkoopst aan te schaffen via e-Visa. Dit is een officiële website van de Turkse overheid.

Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij het Turkse consulaat-generaal in Rotterdam. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Neem geen cultuurhistorische of archeologische spullen mee uit Turkije. Dit is strafbaar.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Calamiteitenfonds

Voor dit land zijn geen bindende besluiten van het Calamiteitenfonds van kracht.

Aanvullende informatie

 • Laatste update: 21-09-2015

Aanvullende informatie Grensdocumenten, update d.d. 18-05-2015

Nederlandse reizigers kunnen  tot nader order een regulier visum kopen bij binnenkomst in Turkije. De prijs van het visum bij aankomst is hoger dan het vooraf aanvragen van een online e-Visa of ETA (zie hieronder). Bovendien moet er rekening mee worden gehouden dat deze mogelijkheid wordt stopgezet met een aankondigingsdatum op korte termijn. Het is daarom aan te bevelen het visum vooraf aan te schaffen.

Een online e-Visa of ETA (Electronic Travel Authority) kan aangevraagd worden via https://www.evisa.gov.tr/nl/ of via CIBT

Als Turkije onderdeel is van een cruiseprogramma en het verblijf in Turkije is niet langer dan 72 uur is geen visum vereist.  

Reizigers vinden meer informatie over het e-visum op http://www.welkominturkije.nl/praktisch/visa/. Op deze pagina staat onder meer de Q&A met de meest gestelde vragen omtrent het e-visum en een stappenplan voor het aanvragen van het digitale visum.

Het E-visum kan alleen worden aangevraagd voor een toeristisch of zakelijk bezoek aan Turkije dat niet langer duurt dan 90 dagen. Hiervoor is vereist:
- een paspoort of identiteitskaart, dat minstens 60 dagen geldig is na de vervaldatum van het het e-Visa,
   met minimaal één lege visumpagina (voor reizigers met een Nederlandse nationaliteit).
- bewijs van voldoende financiële middelen
- doorreis- of retourtickets
- bewijs van een hotelreservering
- alle vereisten documenten voor de volgende bestemming.
Voor een langer verblijf dan 90 dagen of voor studie of werk moet een visum worden aangevraagd via het Turkse consulaat in Rotterdam. 

Grensdocumenten

 • Laatste update: 24-10-2015

Vereisten voor een zakenvisum voor Turkije visum voor Nederlandse paspoorthouders

 1. E-visumvereisten

  De Turkse overheid werkt voor deze nationaliteit met een digitaal visumsysteem. Een ETA of E-Visa is een elektronische toestemming die door de Turkse autoriteiten wordt afgegeven. Deze toestemming vervangt het visum, er wordt geen visum of label in het paspoort meer geplaatst. CIBTvisas stuurt na afgifte alleen per e-mail een bevestiging van het E-Visa. Een print van dit E-Visa moet worden meegenomen op reis. Om in aanmerking te komen moet de reiziger in het bezit zijn van:

  • Een paspoort met minimaal één lege visumpagina
   of
   een nationale ID-Kaart, zowel paspoort als ID-kaart moeten minstens 6 maanden geldig zijn bij aankomst
  • Bewijs van voldoende financiële middelen
  • Doorreis-of retourtickets
  • Een bewijs van een hotelreservering
  • Alle vereiste documenten voor de volgende bestemming

  Als u een E-Visa wilt aanvragen, plaats dan een online order en vul het CIBTvisas-Turkije E-Visa aanvraagformulier in. Verstuur het vervolgens digitaal naar ons toe via de beveiligde link: http://cibtvisas.nl/upload-forms?service=evisas


  Alle vragen moeten worden beantwoord omdat de Turkse autoriteiten dit vereisen.

 2. Kopie paspoort

  Een duidelijke kopie van de informatiepagina van het paspoort van de aanvrager

  of

  Een kopie van de voor-en achterkant van de nationale ID-kaart

 3. Turkije E-Visa aanvraagformulier

  Een volledig ingevuld Turkije E-Visa aanvraagformulier. Dit kunt u vinden in het CIBTvisas aanvraagpakket.

 4. CIBTvisas-orderformulier

   U ontvangt een orderbevestiging per e-mail nadat u een order online heeft geplaatst via de CIBTvisas website. Een print van deze bevestiging stuurt u naar ons, samen met een kopie van uw paspoort en de andere benodigdheden die we in het aanvraagpakket vermelden. U kunt de documenten digitaal naar ons versturen via de beveiligde link: https://cibtvisas.nl/upload-forms?service=evisas of per post naar genoemd adres.

  Voor alle andere orders en daar waar van toepassing, vult u handmatig een origineel orderformulier in, ondertekent u dit en stuurt u het naar ons op.

  De betaling wordt pas geïnd op het moment dat CIBTvisas uw gehele aanvraag heeft afgerond.

Vereisten voor een toeristenvisum voor Turkije voor Nederlandse paspoorthouders

 1. E-visumvereisten

  De Turkse overheid werkt voor deze nationaliteit met een digitaal visumsysteem. Een ETA of E-Visa is een elektronische toestemming die door de Turkse autoriteiten wordt afgegeven. Deze toestemming vervangt het visum, er wordt geen visum of label in het paspoort meer geplaatst. CIBTvisas stuurt na afgifte alleen per e-mail een bevestiging van het E-Visa. Een print van dit E-Visa moet worden meegenomen op reis. Om in aanmerking te komen moet de reiziger in het bezit zijn van:

  • Een paspoort met minimaal één lege visumpagina
   of
   een nationale ID-Kaart, zowel paspoort als ID-kaart moeten minstens 6 maanden geldig zijn bij aankomst
  • Bewijs van voldoende financiële middelen
  • Doorreis-of retourtickets
  • Een bewijs van een hotelreservering
  • Alle vereiste documenten voor de volgende bestemming

  Als u een E-Visa wilt aanvragen, plaats dan een online order en vul het CIBTvisas-Turkije E-Visa aanvraagformulier in. Verstuur het vervolgens digitaal naar ons toe via de beveiligde link: http://cibtvisas.nl/upload-forms?service=evisas


  Alle vragen moeten worden beantwoord omdat de Turkse autoriteiten dit vereisen.

 2. Kopie paspoort

  Een duidelijke kopie van de informatiepagina van het paspoort van de aanvrager

  of

  Een kopie van de voor-en achterkant van de nationale ID-kaart

 3. Turkije E-Visa aanvraagformulier

  Een volledig ingevuld Turkije E-Visa aanvraagformulier. Dit kunt u vinden in het CIBTvisas aanvraagpakket.

 4. CIBTvisas-orderformulier

   U ontvangt een orderbevestiging per e-mail nadat u een order online heeft geplaatst via de CIBTvisas website. Een print van deze bevestiging stuurt u naar ons, samen met een kopie van uw paspoort en de andere benodigdheden die we in het aanvraagpakket vermelden. U kunt de documenten digitaal naar ons versturen via de beveiligde link: https://cibtvisas.nl/upload-forms?service=evisas of per post naar genoemd adres.

  Voor alle andere orders en daar waar van toepassing, vult u handmatig een origineel orderformulier in, ondertekent u dit en stuurt u het naar ons op.

  De betaling wordt pas geïnd op het moment dat CIBTvisas uw gehele aanvraag heeft afgerond.

Gezondheidsinformatie

 • Bron: LCR
 • Laatste update: 05-09-2014

Deze informatie wordt samengesteld door en is afkomstig van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Persoonlijk advies
Deze informatie is van algemene aard. Uiteindelijk bepalen uw reisbestemming, de verblijfsduur, het soort reis, de activiteiten die u onderneemt, uw gezondheid en uw leeftijd welke vaccinaties en maatregelen voor u nodig zijn. Laat u daarom altijd persoonlijk adviseren over de maatregelen die voor uw reis belangrijk zijn door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige (GGD). Dit is extra van belang als u zwanger bent, als u gezondheidsproblemen heeft, als u langer dan 3 maanden wilt gaan reizen, of als u op reis bijzondere risico’s loopt door activiteiten of beroep.

DTP Vaccinatie aanbevolen.
Buiktyfus Vaccinatieadvies persoonsgebonden. Raadpleeg (huis)arts / GGD
Hepatitis A Vaccinatie aanbevolen.
Hepatitis B Vaccinatieadvies persoonsgebonden. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
Rabies Kan bij zoogdieren voorkomen. Vermijd contact met zoogdieren. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
Malaria Komt voor. Bescherm u goed tegen muggenbeten. Gebruik tabletten om malaria te voorkomen. Middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Raadpleeg (huis)arts / GGD.
Schistosomiasis In dit land is er een risico op schistosomiasis bij contact met zoet oppervlaktewater.

Klimaatinformatie

Maand T Gem Zon Regen T W
Januari 
Februari 
Maart 
April  13 
Mei  18 
Juni  21  11 
Juli  25  12 
Augustus  25  12 
September  21  10 
Oktober  16 
November  10 
December 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  12  11  15 
Februari  13  14 
Maart  15  16 
April  18  16 
Mei  22  11  18 
Juni  27  12  22 
Juli  30  13  24 
Augustus  29  12  26 
September  27  11  24 
Oktober  23  22 
November  18  21 
December  14  11  17 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  12  10  15 
Februari  13  14 
Maart  14  16 
April  19  17 
Mei  23  10  19 
Juni  27  12  22 
Juli  30  13  24 
Augustus  30  12  25 
September  27  10  24 
Oktober  23  22 
November  19  20 
December  15  10  17 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  12  11  15 
Februari  13  10  14 
Maart  14  16 
April  19  17 
Mei  23  10  19 
Juni  27  12  22 
Juli  30  13  24 
Augustus  30  12  25 
September  27  10  24 
Oktober  23  22 
November  19  20 
December  15  17 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  11  10 
Februari  11 
Maart  10 
April  15  11 
Mei  19  15 
Juni  24  10  20 
Juli  26  12  23 
Augustus  26  11  23 
September  22  22 
Oktober  18  19 
November  14  14 
December  11  11 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  10  10  14 
Februari  11  13 
Maart  14  15 
April  17  16 
Mei  22  10  17 
Juni  26  12  21 
Juli  29  13  24 
Augustus  29  12  25 
September  25  10  22 
Oktober  20  21 
November  16  19 
December  12  10  16 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  11  15 
Februari  12  14 
Maart  14  16 
April  18  17 
Mei  21  10  19 
Juni  26  12  22 
Juli  29  13  24 
Augustus  29  11  25 
September  25  10  24 
Oktober  21  22 
November  17  20 
December  13  17 
Maand T Gem Zon Regen T W
Januari  12  10  15 
Februari  13  14 
Maart  14  16 
April  18  17 
Mei  23  10  19 
Juni  27  12  22 
Juli  30  13  24 
Augustus  30  12  25 
September  27  10  24 
Oktober  23  22 
November  19  20 
December  15  17 
ANVR maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten