Bekijk desktop versie

Hoe komt een reisadvies tot stand en wie bepaalt dat?

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen uit met betrekking tot veiligheidsaspecten voor alle Nederlandse reizigers. Deze reisadviezen zijn niet bindend; het ministerie kan burgers géén verplichtingen opleggen. De ANVR vaardigt geen reisadviezen uit.  Het Calamiteitenfonds, onafhankelijk van de ANVR, kan een situatie tot een calamiteit uitroepen.

Het begrip 'negatief reisadvies' bestaat niet, maar wordt vaak door de media gebruikt als reizen naar bepaalde gebieden wordt afgeraden.

Geen bijzondere veiligheidsrisico's wil zeggen dat de meeste bezoeken probleemloos kunnen worden afgelegd. Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's voor dit land bekend / de mate van veiligheidsrisico's is hetzelfde als in Nederland.

Onveilige gebieden:
Indien er bepaalde gebieden in een land als onveilig worden aangemerkt, kan dit tot gevolg hebben dat er voor deze gebieden een zwaarder reisadvies wordt afgegeven dan voor de rest van het land. In het ergste geval kunnen alle reizen naar die gebieden worden ontraden.
De aanwezige veiligheidsrisico's bepalen ook dan het reisadvies. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op grensgebieden, die als onveilig worden aangemerkt vanwege zware criminaliteit en/of politieke instabiliteit. Ook een natuurramp kan de oorzaak zijn van de aanwijzing van een onveilig gebied.

Niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden:
De reden van dit advies is een verhoogd veiligheidsrisico in een bepaald gebied. Stel uzelf de vraag of een reis naar dit gebied verantwoord en noodzakelijk is. De vraag of de reis als essentieel kan worden aangemerkt kunt u alleen beantwoorden. Houd rekening met mogelijke voorzorgsmaatregelen op de plaats van bestemming.
Nederlandse reizigers (bijvoorbeeld zakenlieden), die worden ontvangen en begeleid door mensen die goed bekend zijn op de plaats van bestemming, lopen over het algemeen minder risico's dan andere doelgroepen, waaronder (rondtrekkende) toeristen. Als u toch naar het gebied afreist voor essentiële doeleinden, is een zorgvuldige voorbereiding van de reis te allen tijde geboden. 

Niet-essentiële reizen worden ontraden wil zeggen:
Er geldt een verhoogd veiligheidsrisico voor het hele land. Stel u zelf de vraag of een reis naar dit land verantwoord en noodzakelijk is. De vraag of de reis als essentieel kan worden aangemerkt kunt u alleen beantwoorden. Houd rekening met mogelijke voorzorgsmaatregelen op de plaats van bestemming. Nederlandse reizigers (bijvoorbeeld zakenlieden), die worden ontvangen en begeleid door mensen die op de plaats van bestemming goed bekend zijn, lopen over het algemeen minder risico's dan andere doelgroepen, waaronder rondtrekkende toeristen. Als u toch naar het land afreist voor essentiële doeleinden, is een zorgvuldige voorbereiding van de reis te allen tijde geboden.

Alle reizen worden ontraden:
Dit advies wordt gegeven als er sprake is van aanwijsbare veiligheidsrisico's in een (deel van een) land (bijvoorbeeld een oorlogssituatie), waardoor voor de reiziger een acute levensbedreigende situatie bestaat.

Als u vragen heeft over een reisadvies voor uw bestemming stelt u deze dan aan uw touroperator of reisbureau.

ANVR maakt gebruik van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten