Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation Linkswat neem je mee op reis

Je bent hier:
ANVR  >  Wat neem je mee op reis

Wat neem jij mee op reis?

Een aantal praktische tips

Neem niet teveel mee!
Ons belangrijkste advies: check goed je vakantielijstje en neem niet te veel mee. 'Travel light' heeft grote voordelen.

 • Minder bagage betekent minder inpakken, minder sjouwen, minder risico om je spullen kwijt te raken. Zeker bij rondreizen!
 • Lichter is goedkoper: vliegmaatschappijen stellen eisen aan het gewicht van jouw handbagage en ruimkoffer. Bij steeds meer maatschappijen moet je hiervoor extra betalen.
  Let daarom al bij het kopen van een koffer op het gewicht. Daar zitten soms kilo’s verschil tussen!
 • Beter voor je portemonnee én beter voor het milieu: jij betaalt minder voor het gewicht en het vliegtuig verbruikt minder brandstof. En dat is weer goed voor het milieu, want alle beetjes helpen.

Koffer inpakken: onze 6 tips
1. Werk met een inpaklijst of checklist
Op internet zijn er allerlei paklijsten te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op:
 Schiphol, wat neem jij mee in je handbagage of op
http://www.anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/inpakken  
http://www.ikneemmee.nl/vakantielijst/samenstellen/  
http://www.samoon.nl/paklijst.asp  
Aan de hand van jouw vakantiekenmerken kun je de voor jou beste lijst vinden. Want je neemt bij wintersport natuurlijk weer andere spullen mee dan bij een kampeervakantie. Pas je lijst ook aan aan het seizoen of aan de bestemming. Verzamel dan eerst al je spullen aan de hand van zo'n lijst, maar check ook of je echt alles nodig hebt. Laat vooral waardevolle sieraden thuis.

2. Verdeel de bagage over hand/ruimbagage
Stop reispapieren, medicijnen, geld, telefoon (en oplader) e.d. altijd in je handbagage. Aanstekers, nagelknipper/nagelvijl, zakmes mogen natuurlijk niet in je handbagage. Denk er ook aan dat je niet alle vloeistoffen zomaar in je handbagage stopt; daar zijn weer regels voor. Reis je met meer personen, verdeel dan wat kleding over verschillende ruimkoffers en handbagage. Kan handig zijn als je koffer toch kwijt raakt of vertraagd is. Alles op orde? Ga dan nu maar inpakken.

3. Bespaar op gewicht

 • Ga je wat langer op vakantie? Neem dan een kleine verpakking wasmiddel mee. Zo kan je snel even sokken, ondergoed of t-shirt wassen en hoef je minder kleding mee te nemen. Vergeet niet een aparte zak voor de vuile was mee te nemen.
 • Stevige schoenen of een spijkerbroek zijn relatief zwaar. Trek die dus aan tijdens de reis en stop je slippers e.d. in je bagage.
 • Heeft je hotel handdoeken? Neem die dan niet mee. Handig is wel een hamam(omslag)doek als badlaken; veel lichter en nemen minder plaats in dan normale strandlakens.
 • Een fleece trui of microfiber is licht en toch warm.
 • Voor cosmetica, shampoo, zonnebrand e.d. zijn vakantieverpakkingen bij de drogist beschikbaar. Ze zijn vaak ook bij te vullen. Bij minder dan 100 ml per flesje of tube mag het mee als handbagage. Stop deze dan bij handbagage in doorzichtige plastic zak (niet meer dan 10). Sowieso ook handig bij ruimbagage voor het geval iets gaat lekken.
 • Neem een e-reader mee op vakantie. Weegt weinig en toch heb je je hele boekenkast bij je.
 • Ook een tablet is handig, omdat reisgidsen tegenwoordig vaak digitaal beschikbaar zijn. Ook makkelijk om zo je reisdagboek bij te houden, route uit te stippelen, te internetten, e.d.
 • Toch liever een papieren boek in handen? Neem dan paperbacks en kijk of je ze op de bestemming kunt ruilen. Vaak is dat wel mogelijk in (kleinere) hotels.

4. Pak handig in

 • Stop ondergoed/sokken in je schoenen, rol kleding op want dan neemt het minder ruimte in.
 • Stop eerste zware spullen (schoenen) aan de kant van de kofferwielen. Dat rolt prettiger. Stop breekbare spullen tussen kleding en niet aan de rand van de koffer.
 • Kijk op https://www.youtube.com/watch?v=LIk8v__Osm8 hoe je het beste je koffer kunt inpakken.
 • Check bij terugkomst of je écht alles nodig had en pas je inpaklijst aan voor de volgende keer.

5. Prop niet alles vol
Weeg je koffer voor vertrek. Hou wat ruimte in je koffer over voor een souvenir, maar blijf wél ruim onder het maximale gewicht. Neem anders een iets grotere koffer. Dit pakt veel makkelijker in.

6. Zorg voor een herkenbare koffer
Neem een opvallende koffer of maak 'm opvallend met een sticker, kleur, kofferband of label. Er zijn meer mensen met een grijze Samsonite. En met een opvallende neemt een ander niet per ongeluk jouw koffer mee. Zet op het label niet duidelijk zichtbaar al je adresgegevens, maar gebruik je email adres of mobiele telefoonnummer.