Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation Links​Reissector gematigd positief over pakket extra steunmaatregelen

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
​Reissector gematigd positief over pakket extra steunmaatregelen

Donderdag 21 januari 2021
De ANVR reageert gematigd positief op de uitbreiding van de steunmaatregelen en is blij dat het kabinet extra steun beschikbaar stelt om bedrijven deze crisis door te helpen. Bij de reisbrancheorganisatie zijn zowel grote als kleine reisondernemers aangesloten voor zakenreizigers en vakantiegangers, zelfstandige reisagenten en reisbureauketens, dichtbij- en verre reizenspecialisten. Allemaal hebben zij de extra steun hard nodig nu zij met het huidige reisverbod tot eind maart al 13 maanden (!) praktisch volledig stilliggen. En de vooruitzichten voor 2021 lijken ook niet gunstig, waardoor de branche rekening moet houden met nóg een jaar van dramatische omzetontwikkelingen.

Frank Oostdam, voorzitter ANVR: "Wij zijn natuurlijk blij met de uitbreiding van het steunmaatregelenpakket, de verhoging van de TVL naar 85% en dat ook bedrijven die wat groter zijn hiervan gebruik kunnen maken. Het helpt onze reisbedrijven uiteraard dat de NOW-regeling wordt verhoogd naar 85%. Wij zijn blij dat het kabinet nog verder 'puzzelt' over het gebruikmaken van TVL door kleinere organisaties. Maar als deze crisis langer gaat duren, hopen wij dat de steun ook doorgezet gaat worden na 1 juli."

Als één van de zwaarst getroffen sectoren had de reissector eigenlijk ook haar hoop gevestigd op meer sectorspecifieke maatregelen. Oostdam: "Want helaas is de TVL-regeling tot op heden voor een grote hoeveelheid zelfstandige reisagenten, circa 1000 zzp-ers in onze branche, niet toegankelijk. En omdat het 'finetunen' voor deze specifieke groep ook nu niet gebeurt, vallen nog steeds veel zzp-ers buiten de boot. We blijven aandacht vragen voor de zgn. 'weeffouten' in de TVL, waardoor met name reisbemiddelaars minder of geen gebruik kunnen maken van steun die wel ook voor hen is bedoeld."

Als sectorspecifiek denken reisondernemingen onder andere ook aan compensatie voor hùn 'ongebruikte voorraden' - alle honderdduizenden annuleringen en repatriëringen, waarvoor wél werk is verricht maar de reissom is terugbetaald aan de reizigers - waarvoor de vergoeding aan bedrijven in andere sectoren nu wordt verhoogd.

Oostdam: "Wij blijven als brancheorganisatie er aan werken om met zoveel mogelijk reisbedrijven deze crisis te boven te komen. Wij moeten nu door de zure appel, maar gaan ervanuit dat straks vakantie- en zakenreizen weer mogelijk zijn met behulp van vaccins, veel testen, protocollen, etc. De nu nog terecht afwachtende klant is inmiddels wel toe aan vakantie, blijkt uit diverse onderzoeken."

'Dit bericht is donderdagavond 21 januari 2021 tevens als ANVR persbericht verstuurd.'