Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksMalev-claim een flinke uitzoekerij!

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Malev-claim een flinke uitzoekerij!

Dinsdag 15 januari 2019
Zoals bekend is de ANVR met andere Europese collega-organisaties een procedure gestart tegen IATA over vorderingen in het kader van het Malev-faillissement. In het ANVR-bericht van 26 juli 2018 is gemeld dat de rechter in Amsterdam de vorderingen voor 72% heeft toegewezen. Deze uitbetaling moet nu gaan plaatsvinden. Dat is echter een hele uitzoekerij!

                    Malev.jpg 

Enkele dagen geleden is hierover met IATA in Madrid overleg gevoerd. Hierbij een update:

  • Na de uitspraak bleek dat bij het vaststellen van de claim door ECTAA rekenfouten zijn gemaakt (feitelijk was er te weinig geclaimd). IATA heeft er inmiddels mee ingestemd alle wettige claims te honoreren zoals deze worden gedekt door de mandaten die de ECTAA heeft ontvangen. Kortom: dit probleem is opgelost.
  • De door de agenten geclaimde bedragen zijn door IATA naast de claims in de IATA-boekhouding gelegd. Hieruit blijkt dat slechts 30 van de 194 claims overeen kwamen met wat IATA had geregistreerd.
  • Dat er (grote) verschillen zijn, is overigens niet zo vreemd. Ook vanuit Nederland is door diverse agenten een schatting gedaan, vanuit de veronderstelling dat - bij een gunstige rechtbankuitspraak -  later de juiste bedragen zouden worden terugbetaald.  In de meeste gevallen zijn de claims van de agenten hoger dan de bedragen per geaccrediteerde locatie in de IATA-BSP-bestanden.
  • In sommige gevallen zijn de bedragen in de IATA-bestanden hoger dan wat de agenten claimen. Verschillen doen zich vaak voor bij agenten met meerdere IATA-locaties / -nummers of valuta's met meerdere overmakingen.

ECTAA en IATA zullen zoveel mogelijk claims afstemmen, inclusief die met kleine verschillen. Bij grotere verschillen neemt  ECTAA in de komende maanden contact op met elke claimende agent met een lijst van mandaten die verschillen tonen met de bedragen op de IATA-BSP-bestanden. ANVR zal uiteraard ECTAA bijstaan in het leveren van contactpersonen/adressen.