Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksAanpassing Uitvoeringsregeling SGR bijdrage

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Aanpassing Uitvoeringsregeling SGR bijdrage

Woensdag 27 januari 2021
Vanaf 1 februari moeten alle SGR-deelnemers een bijdrage met SGR afrekenen over alle overeenkomsten die door deelnemers worden gesloten met consumenten. Door het SGR bestuur is, op verzoek van de ANVR, besloten tot enkele aanpassingen (voor met name accommodatieverhuur).

​Gezien alle verplichtingen die SGR is aangegaan ten behoeve van SGR-deelnemers  (garanties op vouchers, 12 maanden terugbetaling in plaats van 14 dagen bij annulering, voucherfonds, etc) en een enorme toename van schaderisico's voor SGR, is een publieksbijdrage onvermijdelijk. Door het Ministerie van EZK is ook aangedrongen op versterking van het vermogen. Het is dus niet zo dat de bijdrage wordt geheven voor alleen het voucherfonds.

De heffing bedraagt €5 pp, maar hierop zijn een aantal afwijkingen. In de regeling is dit opgenomen.
Door de ANVR is de afgelopen week een klemmend beroep gedaan op SGR om tot enkele aanpassingen te komen. Door SGR is hier (deels) gehoor aan gegeven. De belangrijkste wijzigingen zijn:

 • Verhuur van vakantiewoning/appartement/stacaravan/tent . De standaard afdracht zal voor 2 (ipv 3) personen worden berekend. (gebaseerd op de gemiddelde bezetting van een vakantiewoning appartement/stacaravan/tent);
 • Voor de verkoop van losse reisdiensten hoeft de bijdrage niet te worden afgedragen indien de totale reissom lager is dan €150,-. Het gaat hierbij om:
  - verhuur van vakantiewoning/appartement/stacaravan/tent
  - losse camperverhuur/losse charter- (zeil)schepen
  - verhuur losse campingplaats
  - losse hotelovernachting
  - losse autohuur/ferryovertocht
  - losse buspendel

NB: deze vrijstelling is anders dan de vrijstelling voor pakketreizen. Daar hoeft de bijdrage niet afgedragen te worden bij een reissom lager dan €150,- per persoon.
Voor het overige blijft de regeling ongewijzigd. SGR heeft de regeling inmiddels aangepast op deze punten.

Wij wijzen je er op dat de regeling van toepassing is op en dus een bijdrage moet worden betaald voor alle boekingen gemaakt vanaf 1 februari 2021. In geval van annulering van de reis door de klant of door de reisorganisator blijft de bijdrage verschuldigd. Alleen indien het vooraf aangegeven minimum aantal deelnemers voor een reis niet wordt behaald, is de bijdrage niet verschuldigd (zie art. 4.3 ANVR Reisvoorwaarden voor pakketreizen in welke gevallen dit van toepassing is).