In een motie vraagt CDA-Kamerlid Amhaouch "De reisbranche tegemoet te komen in de annuleringskosten die ondernemers hebben moeten maken en die niet binnen het huidige steunpakket vallen, en dit op eenzelfde manier vorm te geven als de voorraadregeling voor de detailhandel en horeca, met een procentuele opslag die past bij de hoogte van deze annuleringskosten, zodat het samen met de vorige week aangekondigde wijzigingen in de TVL kan worden gerealiseerd." De motie is medeondertekend door de VVD, D66, CU en SP.
De motie sluit aan op een eerder deze week door de ANVR aan de Kamer gezonden brief waarin de Kamer werd verzocht om passende, op de sectorgerichte steunmaatregelen. Door de oproep van het kabinet om tot eind maart helemaal niet naar het buitenland te reizen, gaat de reisbranche immers veel langer 'op slot' dan andere sectoren. In de ANVR-brief is daarbij expliciet nogmaals gerefereerd aan de schade die reisbedrijven hebben geleden door alle annuleringen en repatriëringen tijdens de eerste én de tweede lockdown. In een eerder stadium heeft de ANVR aangegeven dat deze annuleringsschade loopt in de honderden miljoenen euro's. De nu ingediende motie sluit aan op deze oproep van de ANVR.
ANVR-voorzitter Frank Oostdam: "Het heeft even geduurd, maar wij zijn verheugd dat eindelijk toch vanuit de politiek wordt erkend dat ook de reissector zoals andere sectoren "voorraadschade" heeft opgelopen, omdat vele reizen moesten worden geannuleerd, waardoor annuleringsschade voor de reisbranche ontstond."
A.s. dinsdag wordt over de motie gestemd, maar gelet op de brede politieke steun voor de motie, lijkt dit een formaliteit.
In de Tweede Kamer werden ook andere moties ingediend, bijvoorbeeld een motie waarin wordt opgeroepen "schrijnende" gevallen die bij de TVL buiten de boot vallen nogmaals te laten beoordelen door een aparte commissie binnen uitvoeringsorganisatie RVO. Ondersteuning én uitvoering van deze motie moeten nog even worden afgewacht.