Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksSteun in Tweede Kamer voor TVL-vergoeding vanwege annuleringsschade reisbranche

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Steun in Tweede Kamer voor TVL-vergoeding vanwege annuleringsschade reisbranche

Vrijdag 29 januari 2021
In het debat in de Tweede Kamer is gisteren, donderdag 28 januari, gesproken over het vorige week gepresenteerde, aanvullende steunpakket van de overheid. In de Kamer werd daarbij gesproken voor aanvullende maatregelen, specifiek voor de reisbranche. Een motie hierover sluit aan bij een oproep van de ANVR eerder deze week.

In een motie vraagt CDA-Kamerlid Amhaouch "De reisbranche tegemoet te komen in de annuleringskosten die ondernemers hebben moeten maken en die niet binnen het huidige steunpakket vallen, en dit op eenzelfde manier vorm te geven als de voorraadregeling voor de detailhandel en horeca, met een procentuele opslag die past bij de hoogte van deze annuleringskosten, zodat het samen met de vorige week aangekondigde wijzigingen in de TVL kan worden gerealiseerd." De motie is medeondertekend door de VVD, D66, CU en SP.

De motie sluit aan op een eerder deze week door de ANVR aan de Kamer gezonden brief waarin de Kamer werd verzocht om passende, op de sectorgerichte steunmaatregelen. Door de  oproep van het kabinet om tot eind maart helemaal niet naar het buitenland te reizen, gaat de reisbranche immers veel langer 'op slot' dan andere sectoren. In de ANVR-brief is daarbij expliciet nogmaals gerefereerd aan de schade die reisbedrijven hebben geleden door alle annuleringen en repatriëringen tijdens de eerste én de tweede lockdown. In een eerder stadium heeft de ANVR a​angegeven dat deze annuleringsschade loopt in de honderden miljoenen euro's. De nu ingediende motie sluit aan op deze oproep van de ANVR.

ANVR-voorzitter Frank Oostdam: "Het heeft even geduurd, maar wij zijn verheugd dat eindelijk toch vanuit de politiek wordt erkend dat ook de reissector zoals andere sectoren "voorraadschade" heeft opgelopen, omdat vele reizen moesten worden geannuleerd, waardoor annuleringsschade voor de reisbranche ontstond."

A.s. dinsdag wordt over de motie gestemd, maar gelet op de brede politieke steun voor de motie, lijkt dit een formaliteit.
In de Tweede Kamer werden ook andere moties ingediend, bijvoorbeeld een motie waarin wordt opgeroepen "schrijnende" gevallen die bij de TVL buiten de boot vallen nogmaals te laten beoordelen door een aparte commissie binnen uitvoeringsorganisatie RVO. Ondersteuning én uitvoering van deze motie moeten nog even worden afgewacht.