Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksRVO en TVL over omzet i.p.v. marge

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
RVO en TVL over omzet i.p.v. marge

Donderdag 4 februari 2021
Eén van de pijnpunten in de TVL regeling is dat voor reisbureaus onvoldoende rekening wordt gehouden met de feitelijk omzet. Op grond van de Reisbureauregeling is sprake van een afwijkende heffing van de Omzetbelasting. Het verlenen van subsidie op grondslag van de Omzetbelasting leidt er toe dat Reisbureaus niet in aanmerking komen voor de TVL, dan wel een vrij laag bedrag krijgen toegekend aangezien de TVL feitelijk dan alleen wordt berekend over de provisie.

De ANVR is hier vanaf het begin tegen in verzet geweest. In zowel brieven richting Kamerleden als gesprekken met Staatssecretaris Keijzer is dit aan de orde gesteld. Reisbureaus mogen niet de dupe worden vanwege de Reisbureauregeling.
De TVL regeling wordt uitgevoerd door de RVO. De RVO heeft inmiddels aangegeven dat de door de ANVR geschetste afwijkende situatie voor de reisbranche hen inmiddels wel bekend is én dat zij beseffen dat het verlenen van subsidie op grondslag van de Omzetbelasting, voor de branche geen passende werkwijze is.
Aanleiding van deze reactie van de RVO is een bezwaar van een reisagent tegen de beslissing om op basis van alleen de marge de TVL te berekenen. Dit bezwaar is nogmaals beoordeeld en de Afdeling Juridische Zaken van de RVO is tot de conclusie gekomen dat een eerder besluit moest worden herroepen en dat uitgegaan dient  te worden van de omzet zoals die op eenvoudige en duidelijke wijze blijkt uit de financiële administratie. De TVL subsidie moet daarbij niet (slechts) berekend worden over de provisie maar over de (grotendeels Omzetbelasting-vrije) omzet.

Commentaar ANVR: voor reisbureaus is dit een flinke opsteker. Op één van de knelpunten is nu duidelijkheid. Het besluit van de RVO doet recht aan de bezwaren die vanuit de branche zijn genoemd.
Reisondernemingen die toch tegen het probleem lopen dat de RVO alleen TVL wil berekenen over de marge adviseren wij hiertegen bezwaar te maken.

Enkele kanttekeningen:

  • de RVO neemt voorlopige beslissingen. De definitieve afrekening en controle hierop vindt nog later plaats. Het Accountantsprotocol voor de TVL is, voor zover ons bekend, nog niet vastgesteld, maar dit zou een controle probleem kunnen geven. De ANVR ziet dit met vertrouwen tegemoet, maar het is uiteindelijk niet onze beslissing dus wij kunnen hier niet aansprakelijk voor worden gesteld.
  • Het gaat om omzetten van reisbureaus. Bij zelfstandige reisagenten betaalt de klant aan en sluit de klant de reisovereenkomst met de ZSO service-organisatie. De ZSO komt dus in aanmerking voor TVL op basis van omzet. Wel kan de ZRA onder voorwaarden TVL aanvragen over zijn/haar marge.