Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksZuid-Afrika: visa-regels voor kinderen versoepeld

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Zuid-Afrika: visa-regels voor kinderen versoepeld

Woensdag 16 januari 2019
Op 1 december 2018 heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Zuid-Afrika de immigratiewetgeving versoepeld. Alleen bij uitzondering en op basis van willekeurige inspectie kan ouders door de douanebeambte worden gevraagd om documenten te overleggen. Gezien het feit dat luchtvaartmaatschappijen nog wel om documentatie vragen, wordt ouders die reizen met minderjarigen geadviseerd de documentatie nog steeds tot hun beschikking te hebben.

We delen hierbij de informatie die we ontvingen via southafrica.net.
Deze informatie is tevens opgenomen bij Reisinformatie per bestemming/Zuid-Afrika: Aanvullende info.
 
De regels voor de inreis in Zuid-Afrika met kinderen tot 18 jaar voor landen waar geen visum voor nodig is, zoals Nederland en België, zijn als volgt gewijzigd:  

  •  Als het kind met beide ouders reist en diens paspoort de gegevens van de ouders bevat, zijn aanvullende documenten niet nodig.  
  • Als achternamen anders zijn, wordt geadviseerd om een bewijs van ouderlijke relatie te dragen (zie voor meer informatie link hieronder).  
  • Kopieën van originele documenten zijn voldoende; deze hoeven dus niet gecertificeerd te zijn. Toestemming en machtiging mogen in de vorm van een brief worden aangeleverd, een notariële bekrachtiging of een beëdigde verklaring is niet nodig. 
  • Als kinderen alleen reizen zijn aanvullende documenten nodig, waarbij kopieën volstaan (zie voor meer informatie link hieronder).  
  • Als kinderen met een andere volwassene dan hun ouders reizen zijn aanvullende documenten nodig, waarbij kopieën volstaan (zie voor meer informatie link hieronder).  

Voor meer (Engelstalige) informatie over de gewijzigde immigratieregelingen klik hier
De nieuwe regeling zoals gepubliceerd op de website van het Ministerie: klik hier.


NB. Als organisator ben je wettelijk verplicht de reiziger vóór boeking te informeren over vereiste reisdocumenten voor de bestemming zover het reizigers betreft met een Nederlands paspoort. De reiziger blijft zelf verantwoordelijk om bij de betrokken autoriteiten aanvullende informatie in te winnen over paspoorten en visaverplichtingen en moet ook tijdig voor vertrek nagaan of de eerder

verkregen informatie intussen niet is gewijzigd (artikel 2.5 ANVR-Reisvoorwaarden voor pakketreizen).

Bij bemiddeling van tickets waarbij de ANVR-Boekingsvoorwaarden voor losse reisdiensten gelden geldt een zelfde infoplicht: Uiterlijk bij de totstandkoming van de overeenkomst verstrekt de reisagent algemene op de Nederlandse nationaliteit afgestemde informatie betreffende paspoorten, visa en eventuele formaliteiten op gezondheidsgebied (artikel 6.1).
Deze informatie kan per bestemming gevonden worden op www.anvr.nl/reisinformatie/bestemmingen.aspx.