Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksANVR overleg met Minister Koolmees: reisbranche goed op netvlies kabinet

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
ANVR overleg met Minister Koolmees: reisbranche goed op netvlies kabinet

Donderdag 18 februari 2021
Bram Beurskens, Martine de Knoop en Frank Oostdam kijken positief terug op het gesprek met minister Koolmees van SZW. De delegatie van de ANVR sprak woensdag met de minister over de benarde positie van de kleine reisondernemer/ZRA’s en over het feit dat deze groep grotendeels buiten alle regelingen valt. Het gesprek vond plaats naar aanleiding van de brief die de ANVR over dit onderwerp stuurde aan de minister. De minister bleek uitstekend op de hoogte van de situatie van de ZRA’s in de reissector.

In het gesprek werd niet alleen uitgebreid stil gestaan bij deze positie maar ook is de minister bijgepraat over de rol en positie van de kleine reisondernemer/ZRA in de reissector. De Minister merkte op dat hij nadrukkelijk op het netvlies had dat de reissector de zwaarst getroffen sector in de Nederlandse economie is. Hij erkende ook dat de ZRA's tussen de wal en het schip zijn terecht gekomen. Hij liet er geen misverstand over bestaan dat het uitblijven van ondersteuning voor de ZRA niet een kwestie is van gebrek aan erkenning van het probleem of van beschikbare budgetten. Het grote probleem is de grote druk op de uitvoeringsinstanties die ook niet verder mag worden opgevoerd door specifieke sectorale afspraken of uitzonderingen voor bepaalde beroepsgroepen. Ook was hij heel duidelijk in zijn stellingname dat het kabinet, hoe terecht bepaalde claims ook zijn, geen precedenten of uitzonderingen kan maken in bestaande regelingen omdat dit zou kunnen leiden tot discriminatie. Daardoor is het schrappen van de partnerinkomenstoets in de Tozo geen oplossing. Wel biedt SZW met de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) mogelijk verlichting voor mensen die hun woonkosten niet kunnen betalen. Eventuele oplossingen in de TVL liggen op het terrein van EZK.

In het gesprek bleek Koolmees wel gevoelig om na te gaan of het mogelijk is de ZRA's op de TVL te laten aansluiten door hen mee te nemen in de uitzonderingssituatie die ook geldt voor andere ambulante groepen (rijschoolhouders, kermisexploitanten etc).

Ook is nog gesproken over de motie Amhaouch waarin het kabinet werd opgeroepen de kleine reisondernemer/ZRA tegemoet te komen voor gemaakte annuleringskosten. Deze oproep was heel duidelijk en dat maakt het des te schrijnend dat juist die kleine reisondernemer/ZRA in de uitvoering buiten deze regeling valt. Hij is bereid hierover te spreken met de staatssecretaris van EZK.