Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksDrie genomineerde winnaars strijden om de 'Sustainable Travel Award'

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Drie genomineerde winnaars strijden om de 'Sustainable Travel Award'

Maandag 21 januari 2019
Uit 10 enthousiaste en bevlogen inzenders die op donderdag 17 januari hún project hebben gepitcht, heeft de 5-koppige jury drie potentiële winnaars gekozen: FOX, Riksja Travel en SNP Natuurreizen. Echter, er gaat maar één winnaar naar huis met de 'Sustainable Travel Award', de nationale duurzaamheidsprijs van de reissector.

De award wordt uitgereikt door Gerben Hardeman. Afgelopen oktober riep Hardeman bedrijven en organisaties op om hun innovatieve en toonaangevende initiatief op het gebied van duurzaam toerisme in te sturen en zo kans te maken op de nationale duurzaamheidsprijs, geïnitieerd door ANVR en TravMagazine. Gerben Hardeman (ANVR) was de jury-voorzitter. De jury, bestaande uit Michel Schuurman (MVO Nederland), Mirjam Dresmé (ANVR), Carinha Uytterhoeven (Vakantiebeurs), Louis Frankenhuis (ondernemer en adviseur) en Sofie Smets (TravMagazine), was unaniem van mening dat de kwaliteit van de inzendingen dit jaar heel goed is en zeer professioneel; de reissector neemt 'better holidays' zeer serieus.
                Jury Sustainable Travel Award.jpg
Maar wie ontvangt uiteindelijk deze prestigieuze award? Is het (in alfabetische volgorde):
FOX voor zijn project om wegwerpafval op Bali te reduceren:
Het FOX Bali Project wil de vervuiling van met name stranden bij Kuta bestrijden door bewustzijn te creëren bij enerzijds de lokale bevolking en anderzijds bij FOX-reizigers. Toeristen zullen afhaken als het eiland verder vervuild, dus zegt FOX: 'Ga bewust met een andere, meer ecologische instelling op reis door de impact die een reis heeft op de omgeving die je bezoekt, te verkleinen. Laat niets achter behalve je voetafdruk.'

Óf is het Riksja Travel die met de Wakibi-community de sociale impact wil vergroten door bij reizigers en medewerkers meer bewustzijn te creëren: Reizigers die bij Riksja hun reis boeken, kunnen gratis een lening van € 25 verstrekken aan een project naar keuze. Als reiziger kun je zelf ervaren hoe makkelijk en leuk het is om een ondernemer in jouw vakantieland te helpen met een lening zonder dat het je zelf geld kost. Reizigers worden op de hoogte gehouden van de terugbetaling van de ondernemers die zij ondersteunen, waardoor zij meteen betrokken blijven. De lening komt uiteindelijk bij Riksja Travel terug, zodat ook weer nieuwe reizigers een door Riksja gesponsorde lening kunnen verstrekken.

Óf is het SNP Natuurreizen die zich tot doel heeft gesteld om de negatieve effecten van haar reizen tot een minimum te beperken. Na het beschikbaar komen van Carmacal, een tool waarmee touroperators de CO2-voetafdruk nauwkeurig kunnen berekenen, heeft SNP haar volledige reisaanbod (780 verschillende pakketreizen) nauwkeurig doorgerekend. De resultaten van dit 'monnikenwerk' is in 2018 toegevoegd aan alle reispresentaties op internet. Bij de meeste individuele reizen in Europa biedt SNP een keuze in vervoersmogelijkheden. Door de CO2-effecten van verschillende vervoersmodaliteiten te tonen, kan de klant een bewuste keuze maken voor vlucht, trein of auto.

Wie heeft volgens jou de award verdiend?
De uiteindelijke winnaar, FOX, Riksja of SNP, wordt op 26 januari bekendgemaakt tijdens het Reisgala van TravMagazine in Hotel van Oranje in Noordwijk.
Maar wie vind jij een terechte winnaar?
Denk mee en laat het ons weten via de poll op www.travmagazine.nl.