Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksACM benadert ANVR-reisondernemingen over start uitbetaling Reisvouchers

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
ACM benadert ANVR-reisondernemingen over start uitbetaling Reisvouchers

Vrijdag 5 maart 2021
Vanaf medio maart 2021 moeten reisondernemingen het saldo van de eerst uitgegeven Reisvouchers met SGR-dekking - die niet of deels zijn gebruikt voor het boeken van een nieuwe reis of vakantie – uitbetalen aan hun klanten. Conform de afspraken die in 2020 zijn gemaakt met het ministerie van Economische Zaken en toezichthouder ACM moeten reisondernemingen zelf pro-actief hun klanten benaderen over terugbetaling voor het verstrijken van de looptijd van de reisvoucher.

"De ACM houdt toezicht op onder meer de naleving op de Wet op de reisovereenkomst en daarmee ook op de terugbetaling van vouchers. Zij hebben ons een brief gestuurd [zie bijlage] met een toelichting op de wijze waarop zij toezicht gaan houden op reisondernemingen. Dat komt overeen met hun toelichting aan de ANVR-leden tijdens het wekelijkse ANVR Vragenuurtje van vrijdag 12 februari jl.", zegt Frank Radstake van de ANVR. "Belangrijkste uitgangspunten zijn dat de consumenten zo goed als geen handelingen hoeven te verrichten voor de terugbetaling, dat consumenten tijdig en helder worden geïnformeerd en dat de verstrekte informatie correct en eerlijk is. Daarnaast mogen consumenten niet onder druk worden gezet een voucher in te wisselen voor een nieuwe reis of vakantie, moet je als reisorganisatie goed bereikbaar zijn voor consumenten en moeten consumenten tijdig worden terugbetaald". Alle 'Do's & don'ts' zijn na te lezen op de ANVR-website. Je kunt in je contact met de klant ook gebruikmaken van de klantbrief

"Mocht je nog niet bezig zijn met de voorbereidingen voor terugbetaling van niet-gebruikte vouchers die vanaf medio maart aflopen, dan moet je daarmee nu echt wel aan de slag gaan. We begrijpen het als je voor de noodzakelijke liquiditeit om te kunnen terugbetalen nog moet wachten op het Voucherfonds, maar dat is geen reden om niet aan de slag te gaan met het inrichten van het proces van terugbetaling. Benader je klant proactief, probeer indien gewenst de klant te verleiden met de openstaande voucher een nieuwe reis te boeken of zorg voor terugbetaling van de voucher vóór de vervaldatum, mocht de klant toch voor uitbetaling kiezen", zegt Radstake. "De vraag wanneer de vouchers moeten worden terugbetaald aan de klant staat helemaal los van de vraag of en wanneer je een lening wilt of krijgt van het Voucherfonds. Vanzelfsprekend kan de vraag of je ertoe in staat bent terug te betalen, daarvan wel degelijk afhankelijk zijn. Maar wacht niet af tot je een antwoord hebt op die vraag voordat je je klant gaat benaderen. Het Voucherfonds betaalt namelijk hoe dan ook pas uit nadat jij de klant hebt betaald en financiert dus niet voor!"