"In ons ledenbericht van afgelopen vrijdag meldden we al dat één van de (andere) uitgangspunten van het toezicht van de ACM op de reisbranche en de reisvouchers is dat de reizigers 'zo goed als geen' handelingen hoeven te verrichten voor het ontvangen van de terugbetaling van de openstaande voucherbedragen", zegt Frank Radstake van de ANVR. De 7 'Do's & don'ts bij het uitbetalen van de Reisvoucher vind je ook op de ANVR-site, evenals de brief die je richting jouw consument kan gebruiken. "Alleen, reisbedrijven die gebruik willen en kunnen maken van een lening via het Voucherfonds, zullen heel wel mogelijk nog geen definitieve toezegging hebben gehad dat zij een lening krijgen, voordat de eerste vouchers moeten worden uitgekeerd. Wat is in die situatie nu de beste manier van handelen, rekening houdend met de eisen van de ACM?"
Verlengde dekkingstermijn van 2 maanden: actie gevraagd
"Ook als reisbedrijven een lening krijgen via het Voucherfonds zullen ze de uitbetaling van de vouchers aan de reizigers eerst zelf moeten voorfinancieren. Via het Voucherfonds kan er dan vervolgens maximaal 80% van het aan de klant uitgekeerde voucherbedrag worden geleend. Maar mocht het – nu het iets langer duurt voordat het Voucherfonds kan gaan uitkeren – problemen opleveren met het voorfinancieren van de terugbetaling, dan is het in ieder geval niet verstandig op je handen te gaan zitten en afwachten. Neem proactief contact op met de klant, vertel hem of haar dat de terugbetaling wordt gedaan meteen zodra het kan en raad de klant nadrukkelijk aan zich – meteen nadat de vervaldatum van de reisvoucher is verstreken – te melden via hun website bij SGR. Alleen dan kunnen klanten namelijk aanspraak maken op de door SGR verlengde dekkingstermijn van 2 maanden op hun reisvoucher", zegt Radstake. "Zodra de voucherlening is toegekend begin je dan alsnog onmiddellijk met terugbetaling van allereerst de 'oudste' reisvouchers. Je kunt de uitbetaling van de voucherlening in tranches aanvragen, zodat je daarmee de volgende klanten kunt terugbetalen. Maar nogmaals, ook in dat geval financier je eerst de terugbetaling van de reisvouchers voor".
Toevoeging bericht 11 maart 2021 :
Toelichting op 'Handelswijze bij (verlate) uitbetaling Reisvouchers met SGR-dekking'
Afgelopen dagen ontvingen wij vragen van leden over een zinssnede uit het bericht dat wij maandag 8 maart hebben verzonden, waar wij graag meer duidelijkheid over willen geven.
De onduidelijkheid zit 'm in: ….. en raad de klant nadrukkelijk aan zich - meteen nadat de vervaldatum van de reisvoucher is verstreken - te melden ……
Om aanspraak te houden op de SGR-garantie die de Reisvoucher biedt, dient de klant -zolang de reisonderneming de klant nog niet heeft uitbetaald - na vervaldatum zijn claim te registeren via de website van SGR. Maar de klant hoeft dit niet "meteen" te doen.
De klant heeft voor het registeren van zijn claim hiervoor de tijd vanaf de vervaldatum (1 jaar na uitgifte van de Reisvoucher) plus twee maanden. Feitelijk biedt SGR de klant hiermee een verlengde dekkingstermijn van 2 maanden op hun reisvoucher.
De reisonderneming heeft echter de verplichting om de klant binnen 1 jaar na uitgifte van de voucher terug te betalen; dit staat los van een eventuele lening van het Voucherfonds.