Uitvoerend vicevoorzitter Margrethe Vestager , belast met het mededingingsbeleid merkt op in het EU persbericht :"Veel consumenten hebben hun pakketreis geannuleerd en hebben in ruil daarvoor vouchers ontvangen, die gezien de langdurige coronaviruscrisis niet konden worden gebruikt. Met deze Nederlandse leenregeling van € 400 miljoen kunnen bedrijven die pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen in Nederland aanbieden, consumenten de waarde van dergelijke vouchers contant terugbetalen"
De Commissie stelde vast dat de Nederlandse leenregeling in overeenstemming is met de voorwaarden van de tijdelijke kaderregeling. Met name (i) de leningscontracten zullen uiterlijk op 31 december 2021 worden ondertekend, (ii) de jaarlijkse all-in rentetarieven op de leningen, die zullen stijgen naarmate de looptijd van de lening vordert, zijn in overeenstemming met de vastgestelde minimumniveaus in de tijdelijke kaderregeling, en (iii) de lening mag niet worden verstrekt aan middelgrote en grote ondernemingen die op 31 december 2019 al in moeilijkheden verkeerden.
Voorzitter Frank Oostdam is zeer verheugd: "Natuurlijk hadden we niet anders verwacht. SGR en ANVR zijn samen dit traject gestart en er ligt een voorstel voor een prima regeling. Aangezien er bezwaren waren ingediend komt deze toch wel snelle goedkeuring als een aangename verrassing".
Het volgende traject is dat de afspraken tussen EZK en het Voucherfonds worden gefinaliseerd waarna het Voucherfonds tot verder uitwerking en uitbetaling op basis van uitgekeerde vouchers aan (correctie 31/3 consumenten) reisbedrijven kan overgaan. Daarnaast moet er natuurlijk wel eerst een goedkeuring zijn op de leningsaanvraag. Dit vergt uiteraard enige tijd.