Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksNog meer pilotreizen?

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Nog meer pilotreizen?

Maandag 12 april 2021
Deze week wordt de eerste reis uitgevoerd die valt onder de afspraken met de overheid over zogenoemde 'proefreizen'. Ook een tweede reis komt er hopelijk snel aan. De ANVR wordt deze periode door heel veel bedrijven benaderd met de vraag of een bepaalde reis die ze zelf willen uitvoeren ook in aanmerking kan komen als pilotreis. Helaas is dat niet mogelijk. Hoe zit dat precies?

​"In onze gesprekken met de overheid – daar waar het gaat om de opstart van reizen – richten we ons eerst en vooral op goede en passende reisadvisering per land. Volgens toezegging zal op 15 mei het generieke negatieve reisadvies worden vervangen door een advies per land. Daarnaast zijn we al vanaf eind december in gesprek met de overheid om te komen tot goede advisering door de overheid aan reizigers als er weer gereisd kan worden. In dat licht moeten de pilotreizen ook gezien worden", zegt Frank Radstake van de ANVR. "Er bestaat inmiddels al wel wat draagvlak bij de overheid voor de ontwikkeling van een meerdaagse pilotbusreis – daar zijn we met een groep ANVR bustouroperators inmiddels in de voorbereiding mee aan de slag – en een pilot reis met eigen vervoer. Ook daar kijken we nu naar. Wat verderop in de tijd ligt nog de eventuele mogelijkheid van een pilot individuele of groepsrondreis buiten Europa".     

 "Het is dan ook helaas niet mogelijk om meer reizen die voor de komende periode gepland staan als pilotreis te bestempelen. Ten eerste bestaat daar nu simpelweg het draagvlak niet voor bij de overheid of politiek en ten tweede vraagt de voorbereiding van zo'n pilotreis echt enorm veel inspanning van de reisonderneming om aan alle noodzakelijke voorwaarden te voldoen. Tot slot is het ook niet persé noodzakelijk om voldoende data te verzamelen voor de onderzoeken die tijdens de pilotreizen worden uitgevoerd. Weliswaar begrijpen we de wens van de bedrijven om weer reizen te gaan uitvoeren heel goed, maar daarvoor zullen we toch echt zo snel mogelijk aanpassing van de reisadviezen moeten krijgen", aldus Radstake.