Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksKleine reisondernemers: vergeet de TONK niet

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Kleine reisondernemers: vergeet de TONK niet

Donderdag 15 april 2021
Door het kabinet is begin dit jaar de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) in het leven geroepen. De TONK is sinds maart beschikbaar en kan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 bij jouw gemeente worden aangevraagd.

​De TONK wordt uitgevoerd door gemeenten en is een vorm van bijzondere bijstand. Je komt in aanmerking voor de TONK bij aanzienlijk inkomensverlies door de coronacrisis, wanneer je je woonkosten niet meer uit het huishoudensinkomen of vermogen kan betalen en er ook uit andere bronnen onvoldoende inkomsten zijn. Voor b.v. ZRA's of kleine reisagenten/touroperators met een (goed) verdienende partner lijkt de TONK  al vrij snel geen optie, maar toch is het verstandig nog eens bij je gemeente exact na te vragen hoe dat zit. Het vermogen dat in je onderneming zit, of de waarde van je huis telt b.v. niet mee voor de TONK. Ook een evt. TVL-vergoeding of ontvangen NOW is niet van belang. Je kan max. 6 maanden (jan-jun 2021) TONK krijgen.

Voor ondernemers is algemene informatie over de TONK te krijgen via de KvK.


Grote verschillen in uitvoering
Het probleem bij de TONK-regeling is dat gemeenten de regeling uitvoeren en dit op geheel verschillende wijze doen. In het vragenuurtje in de Tweede Kamer over de TONK-regeling werd door Tweede Kamerleden de willekeur in de regeling aangekaart. Minister Koolmees gaf aan dat het bedrag dat beschikbaar is gesteld aan de gemeente voor de TONK door de overheid is verdubbeld. Het aantal aanvragen blijft echter ver achter bij de verwachting. De Minister weet niet waardoor dit komt. Hij roept gemeenten op ruimhartig de TONK toe te passen. In de praktijk is echter vrij aardig duidelijk waar het mis gaat. In de handreiking van de overheid is b.v. geen vermogenstoets opgenomen, maar er zijn gemeenten die dit wel doen. Dit is de lokale verantwoordelijkheid. De Tweede Kamer heeft ook aangegeven om geen partnertoets te doen, maar ook op dit punt wijken gemeenten af. 

Schrijnende gevallen.
Om te weten wat de regels zijn in jouw geval: google op "tonk" + "naam van je gemeente". Wanneer de regeling echt onredelijk uitpakt, ga dan rustig in overleg met de gemeente; verwijs zo nodig naar wat de Minister heeft gezegd. 
ANVR Walter Schut: "Wij horen van ZRA's sterk verschillende verhalen. Sommigen krijgen een behoorlijke uitkering, maar we horen ook dat velen worden afgewezen waarbij regelmatig schrijnende gevallen zitten. VNO/NCW heeft gevraagd om concrete voorbeelden. We hebben een aantal verhalen gebundeld en via de onze werkgeverskoepel wordt dit bij SZW aan de orde gesteld. Indien je vindt dat je op onredelijke gronden geen of te weinig TONK ondersteuning krijgt, geef dat dan kort (10-15 zinnen) aan ons door via ledeninfo@anvr.nl. Wij gaan daar uiteraard zorgvuldig en vertrouwelijk mee om en gebruiken het om tot een meer ruimhartige TONK-regeling te komen".