Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksCoördinerende alarmcentrale veranderd per 1 april 2021 en aangepast Noodplan

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Coördinerende alarmcentrale veranderd per 1 april 2021 en aangepast Noodplan

Donderdag 15 april 2021
De jaarlijkse wisseling van de coördinerende alarmcentrale heeft inmiddels per 1 april plaatsgevonden. Allianz Global Assistance heeft deze dienst tot 1 april 2022 overgenomen van de ANWB Alarmcentrale. Het schema met de dienstdoende alarmcentrales is opgenomen in het ANVR Noodplan, dat geactualiseerd.

​De dienstdoende alarmcentrale verleent, namens de gezamenlijke Nederlandse alarmcentrales, hulp aan Nederlanders die in het buitenland bij een noodsituatie betrokken zijn. Voorbeelden van noodsituaties zijn grote (verkeers-) ongevallen, brand, oorlogsgeweld, terrorisme, epidemieën en natuurgeweld. De ANVR hanteert de term 'noodsituatie', zodat geen verwarring ontstaat met de term 'calamiteit' die door de Stichting Calamiteitenfonds Reizen wordt gebruikt.

De dienstdoende alarmcentrale is 24 uur per dag bereikbaar. De rol van de coördinerende alarmcentrale is door de gezamenlijke alarmcentrales ingesteld om te zorgen dat de noodzakelijke hulpverlening direct op gang komt - ongeacht de vraag via welke organisatie de uit Nederland afkomstige betrokkenen feitelijk voor hulpverlening verzekerd zijn. Als een touroperator het komende jaar wordt geconfronteerd met een dergelijke noodsituatie en er is een duidelijke hulpvraag dan kan meteen contact worden opgenomen met Allianz Global Assistance. Bekijk het Noodplan voor de contactgegevens.

Ook ANVR-leden moeten bereikbaar zijn via eventuele noodnummers. Zo moeten ANVR-leden jaarlijks noodnummers opgeven aan de ANVR van de reisonderneming of callcenters die buiten kantooruren in noodgevallen kunnen worden opgeroepen. Deze noodnummers staan ook vermeld op het ledendeel van www.anvr.nl. Check even of deze nog juist zijn en geef evt. wijzigingen (o.v.v. ANVR-lidnummer per e-mail) ook tussentijds door via secretariaat@anvr.nl.

In het aangepaste ANVR Noodplan vind je onder andere een overzicht van de coördinerende alarmcentrales per jaar, steeds ingaand op 1 april.
Denk ook aan het regelmatig updaten van het eigen noodplan, zie hiervoor hoofdstuk 3 van het ANVR Noodplan.