Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksEerste ANVR/GfK-Boekingsmonitor: november en december 2018

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Eerste ANVR/GfK-Boekingsmonitor: november en december 2018

Maandag 28 januari 2019
De ANVR/GfK Boekingsmonitor, een maandelijkse steekproef onder consumenten die de Travelscan vervangt, is een feit. Je treft hierbij de eerste resultaten aan van de GfK/ANVR Boekingsmonitor met betrekking tot de maanden november en december.

Cijfers van de Travelscan (verleden) en Boekingsmonitor (heden) zijn dus niet vergelijkbaar.
De boekingsmonitor is door ANVR en GfK overigens al meer dan een jaar geleden opgepakt. Er zijn dus boekingsmonitorcijfers van een jaar geleden ter vergelijking. 

De opzet van deze Boekingsmonitor is fors anders dan de ANVR/GfK-Travelscan. Bij de Travelscan werd het daadwerkelijke aantal boekingen door consumenten bij ANVR-reisbedrijven geregistreerd.
Nu -bij de Boekingsmonitor- gaat het om een maandelijkse steekproef onder iets meer dan 50.000 consumenten in Nederland. Deze monitor geeft dus een zéér representatief beeld van het boekingsgedrag van de Nederlandse bevolking 18+.

Aan deze consumenten wordt gevraagd of zij een vakantie hebben geboekt buiten Nederland, zo ja waarheen en welke maand. Ook wordt gevraagd of er sprake is van een wintersportvakantie of een ander type vakantie. De boekingscijfers worden vervolgens vergeleken met de cijfers van dezelfde maand een jaar eerder. Vervolgens wordt dit omgerekend naar totaalcijfers voor Nederland.

Wel of niet 'wintersport' wordt pas sinds november 2018 uitgevraagd en kan dus voor voorgaande maanden niet worden geleverd. De ANVR/GfK-Boekingsmonitor geeft een fundamenteel ander beeld. Zo is Duitsland bijvoorbeeld voor de consument een belangrijk vakantieland, maar wordt relatief weinig via reisondernemingen geboekt. Egypte is daarentegen voor de reisbranche een interessante bestemming, maar komt in de top 15 van meest gekozen vakantiebestemmingen door de consument niet voor.

Er wordt nog gewerkt aan een cumulatie van boekingen voor het zomer- en winterseizoen.
Wat betreft 'stijging/daling aantal boekingen' kan het totaal aantal (binnen-buiten EU) hoger zijn dan 100%, omdat sommige klanten meer dan één boeking in een maand hebben gedaan.
Voor bijvoorbeeld bestemming Oceanië of Zweden of Denemarken etc. is het daadwerkelijke aantal dat in de steekproef heeft aangegeven hier voor te hebben geboekt, aan de lage kant, dus de onzekerheid groter.

De cijfers tot nu toe laten zien dat in vergelijking met vorig jaar in de maand november goed werd geboekt, maar er is een flinke terugval in december. Wat betreft bestemmingen zijn Turkije, België, Duitsland en Oostenrijk goed geboekt en is voor Spanje sprake van een terugval. Intercontinentaal is Noord-Amerika groeiende.

De resultaten die nu beschikbaar zijn vind je bij het onderwerp ANVR/GfK Boekingsmonitor.

De volgende ANVR/GfK-Boekingsmonitor (over de maand januari) ontvang je zo rond 25 februari.