Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksFaillissement D-reizen en afhandeling claims

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Faillissement D-reizen en afhandeling claims

Vrijdag 28 mei 2021
SGR en ANVR krijgen vragen over de afhandeling van claims van klanten uit het D-reizen dossier. Hieronder geven wij je een antwoord op regelmatig gestelde vragen. De antwoorden zijn afgestemd met SGR.

D-rt als bemiddelaar bij een reis van een organisator.

Indien D-rt namens de touroperator heeft bemiddeld dan voert de touroperator de reis uit en wikkelt zaken direct met de klant af. Een eventuele betaling van de klant aan D-rt die niet ontvangen is door de touroperator kan niet opnieuw aan de klant in rekening worden gebracht. De touroperator heeft leveringsplicht, immers de klant heeft al betaald aan D-rt die als betaaladres van de touroperator heeft gefunctioneerd op basis van de agentuurovereenkomst tussen D-rt en de touroperator. Een restbetaling die een klant nog moet doen mag uiteraard wel bij de klant in rekening worden gebracht.

D-rt heeft zelf een reis samengesteld met producten van leveranciers

Bij door D-rt samengestelde reizen is D-rt de organisator en niet de bemiddelaar. De touroperator zou dan als leverancier fungeren van 1 of meerdere segmenten.

Bij dit soort reizen (daar heeft SGR een lijst van) functioneert SGR als de organisator en die schakelt dan een touroperator (leverancier) in om de reis alsnog uit te voeren, waarbij rekening wordt gehouden met de reisadviezen.

SGR maakt dan afspraken met de leveranciers van de segmenten in een reis. Op basis van een met SGR afgesloten verklaring leveringsplicht zal - ook in deze gevallen - SGR de leveringsplicht inroepen. Indien een leverancier geen betaling van D-rt heeft ontvangen zal hij toch moeten leveren.
Indien er geen verklaring leveringsplicht is afgegeven en op leveranciersvoorwaarden is geleverd zal SGR van geval tot geval met de leverancier overleggen over de voorwaarden van de levering indien SGR besluit alsnog de reis uit te voeren.

 Rol curator bij D-rt als bemiddelaar voor of organisator van pakketreizen.

In beide gevallen geldt dat een curator nimmer zal vragen om de reis alsnog uit te voeren of om betalingen aan hem te doen. De curator gaat ervan uit dat bij bemiddeling de touroperator de reis alsnog levert en dit rechtstreeks met een klant regelt en bij samengestelde reizen doet de curator een beroep op SGR.