Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksUpdate EU-lijst onveilige luchtvaartmaatschappijen

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Update EU-lijst onveilige luchtvaartmaatschappijen

Woensdag 2 juni 2021
De Europese commissie heeft een nieuwe EU Air Safety List gepubliceerd van luchtvaartmaatschappijen die niet voldoen aan de noodzakelijke internationale veiligheids standaard. Deze luchtvaartmaatschappijen mogen niet vliegen binnen de EU, maar van belang is ook dat reizigers geïnformeerd moeten worden en aanspraak maken op omboeking of kosteloze annulering als hun vlucht wordt uitgevoerd met een carrier op deze meestal zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen.

​De update van deze maand bevat 103 luchtvaartmaatschappijen die geweerd worden uit het Europese luchtruim:

  • 97 luchtvaartmaatschappijen die gecertificeerd zijn in 16 landen(Afghanistan, Angola (met uitzondering van twee airlines: Taag Angola Airline en Heli Malongo), Armenië, Congo (Brazzaville), Democratische Republiek Congo, Djibouti, Equatoriaal Guinea, Eritrea, Kirgizië, Liberia, Libië, Moldovië (met uitzondering van drie airlines: Air Moldova, Fly One en Aerotranscargo), Nepal, São Tomé & Príncipe, Sierra Leone en Sudan), als gevolg van een gebrek aan voldoende veiligheidsmaatregelen door de luchtvaart autoriteit in deze landen.
  • 6 individuele luchtvaartmaatschappijen : Avior Airlines (Venezuele), Blue Wing Airlines (Suriname), Iran Aseman Airlines (Iran), Iraqi Airways (Irak), Med-View Airlines (Nigeria) en Air Zimbabwe (Zimbabwe).
  • Daarnaast mogen 3 luchtvaartmaatschappijen alleen met specifieke toestellen vliegen: Air Service Comores (Comoren), Air Koryo (Noord Korea) en Iran Air (Iran).

Er zijn geen wijzigingen t.o.v. de vorige lijst van 17 december 2020. Over deze lijst is echter geen nieuwsbericht gestuurd en het is goed deze nieuwe lijst onder de aandacht te brengen nu het reizen per vliegtuig weer op gang komt.

Klik hier voor de volledige lijst. 

Reisagenten en organisatoren zijn op grond van EU-verordening 2111/2005 verplicht om de zwarte lijst onder de aandacht van passagiers te brengen. Als de reiziger een contract heeft met een organisator voor een buiten Europa door een airline op de zwarte lijst uit te voeren vlucht, maakt hij aanspraak op omboeking of kosteloze annulering.

Indien de reiziger, na hierover te zijn geïnformeerd, toch bereid is te reizen met een black listed carrier, moet worden vastgelegd dat de passagier uitdrukkelijk over de identiteit van de 'zwarte carrier' is geïnformeerd, met boeking van de vlucht vrijwillig akkoord gaat en voor zover nodig afstand doet van een eventueel recht op kosteloze annulering of omboeking. Je kan hierbij gebruik maken van een model informatieverklaring dat door de ANVR in samenwerking met haar Europese zusterorganisaties is ontwikkeld. Zie hiervoor Luchtvaart/Zwarte lijst