Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksPer 1 juli stapt Emirates over op NDC maar levert geen werkende oplossing

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Per 1 juli stapt Emirates over op NDC maar levert geen werkende oplossing

Donderdag 10 juni 2021
Emirates voert vanaf 1 juli 2021 een toeslag in voor CRS-boekingen. Dit betekent dat agenten een hoger tarief moeten rekenen aan klanten dan Emirates zelf rekent in geval van rechtstreekse boekingen. De agent kan deze toeslag ontlopen door een NDC-boeking te maken. Dit is echter amper mogelijk.

De ANVR heeft enkele maanden geleden reeds aan Emirates een brief geschreven met een verzoek om uitleg en overleg, immers: 
- Via NDC is Emirates op dit moment niet te boeken via de NDC-platformen van de bestaande GDS’en, maar ook via de zgn. aggregators is de content zo goed als niet beschikbaar
- De NDC-koppelingen van Emirates zijn gebaseerd op NDC-versie 17.2. Andere airlines (waaronder KL/AF) zitten op de nieuwe 18.2 standaard. Aangezien er forse verschillen in die standaards zitten, gaat niemand investeren in koppelingen op de oude standaard.
- Basis functionaliteiten werken niet of niet goed, zeker niet voor de businesstravel. Emirates stelt amper documentatie of zelfs maar technische ondersteuning beschikbaar.
- Zodra een NDC-aansluiting wordt geleverd, hebben agenten minimaal enkele maanden nodig voor onder andere de aansluiting, testen, koppelingen met de backoffice, etc. Emirates weigert agenten deze tijd te bieden.
Kortom, agenten worden onvoldoende in staat gesteld om aan te sluiten op de NDC van Emirates. Emirates voert NDC echter toch in als gevolg waarvan (door de GDS-toeslag) een oneerlijk speelveld ontstaat t.o.v. de eigen directe verkoop door Emirates. NDC is, althans nu, evenmin een oplossing aangezien de oplossing van Emirates volstrekt ongelijkwaardig is ten opzichte van de GDS. Als agent ben je daarbij veel meer tijd kwijt met het verwerken van deze boekingen.

“Met andere airlines gaat de invoering van NDC best redelijk, maar wat Emirates nu doet, kan echt niet” aldus Walter Schut, adj.dir. ANVR. “Op onze brief hebben we een gratuit antwoord gekregen. Ons verzoek om overleg is afgewezen, want men wilde er niet over onderhandelen en gaven aan sowieso niks te willen wijzigen. Tja, dan houdt het op”.
Andere airlines uit het Midden-Oosten of airlines die op Azië/Australië vliegen zijn gewoon beschikbaar in CRS zonder prijsverschil of bieden een goed werkende NDC-oplossing.
Met b.v. KLM is het afgelopen jaar een hele “waslijst” aan punten doorgenomen welke voor agenten gewoon van essentieel belang zijn om tot een adequate invoering van NDC over te gaan. De ANVR is, indien nodig, ook bereid tot overleg op technische punten over NDC met andere airlines. Uitgangspunt is en blijft een eerlijk speelveld tussen agenten en airlines in de distributie van vliegtickets. Als een airline dat niet respecteert, waarom willen ze dan nog via een agent verkopen?