Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksNieuwe ANVR-Handreiking aangepaste vakanties in Nederland voor zomer 2021

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Nieuwe ANVR-Handreiking aangepaste vakanties in Nederland voor zomer 2021

Donderdag 17 juni 2021
De ANVR aangesloten reisondernemingen – verenigd in het Platform aangepaste vakanties – hebben een voor 2021 aangepaste versie van de handreiking aangepaste vakanties in Nederland opgesteld. Deze COVID-19-handreiking geldt voor gespecialiseerde organisaties, aangesloten bij ANVR, die groepsvakanties, logeerweken en logeerweekenden in Nederland organiseren voor mensen met een beperking die intensieve begeleiding en/of zorg nodig hebben. Deze organisaties fungeren in dit geval als een “zorginstelling op reis c.q. op locatie”.

​"De richtlijn is ontwikkeld in samenwerking met VGN, ANVR, Stichting Het Buitenhof, Dolfijn Vakanties, Nationale Vereniging De Zonnebloem, Flow Reizen en Stichting Wielewaal en is gebaseerd op de overheidsadviezen en op de richtlijnen die gelden binnen de reisbranche, touringcarvervoer en gehandicaptenzorg", zegt Frank Radstake van de ANVR. "Nederland kent naar schatting 2,5 miljoen mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Mede als gevolg van de vergrijzing zien wij een gestaag groeiende groep mensen die begeleiding en/of zorg nodig hebben tijdens hun vakantie of logeerweek".

"Het begeleiden van deze doelgroep is niet altijd mogelijk op 1,5 meter afstand; het verlenen van zorg en het bieden van ondersteuning op gebied van persoonlijke verzorging vraagt immers om contact met de reiziger. Je mag dan ook stellen dat de functie van begeleider valt onder de zogenoemde contactberoepen. Dit zijn beroepen waar er vaak en direct contact met anderen is binnen een afstand van 1,5 meter. Uiteraard moeten de mensen in deze beroepen zo veilig mogelijk kunnen werken en ook moet het voor reizigers/deelnemers veilig zijn", zegt Radstake. "Met deze handreiking nemen de ANVR aangesloten reisondernemingen hun verantwoordelijkheid voor het goed en veilig uitvoeren van vakanties voor deze belangrijke doelgroepen".