Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksMeld ANVR-voorwaarden afwijkende annuleringskosten duidelijk vóór boeking!

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Meld ANVR-voorwaarden afwijkende annuleringskosten duidelijk vóór boeking!

Maandag 21 juni 2021
Afwijken van de ANVR-voorwaarden ten nadele van de reiziger is niet toegestaan. Er wordt een uitzondering op deze regel gemaakt voor afwijkende annuleringskosten. Het is mogelijk eigen annuleringskosten te hanteren, die afwijken van de percentages in de ANVR voorwaarden. Voorwaarde is wel dat de touroperator voorafgaand aan de boeking duidelijk kenbaar maakt dat zij gebruik maakt van afwijkende annuleringsbepalingen. Ook moeten deze afwijkende voorwaarden bij de aanbieding/ offerte kenbaar worden gemaakt. Wij adviseren ten zeerste deze ook op de bevestiging/ factuur op te nemen.

​Dat het niet op juiste manier weergeven van de voorwaarden grote consequenties kan hebben, ondervond onlangs een touroperator waarbij de reisovereenkomst vernietigd werd en de touroperator de volledige reissom aan de reiziger moest terugbetalen. 

Wat was er aan de hand? Er was sprake van een (vóór Covid) geboekte cruise, met hoge (non-refundable) annuleringskosten. De reiziger besloot 34 dagen voor vertrek de reis zelf te annuleren, omdat hij het risico te groot vond. Op het moment van annuleren was het reisadvies voor de betreffende bestemmingen 'geel' en was er volgens de touroperator geen reden aan te nemen dat de reis niet kon worden uitgevoerd zoals was overeengekomen. De reiziger kon dus alleen annuleren tegen betaling van de annuleringskosten. Deze bedroegen volgens de touroperator 100% van de reissom.

De reiziger ging hier niet mee akkoord en was van mening slechts 35% annuleringskosten te hoeven betalen, namelijk het staffelpercentage dat is opgenomen in de ANVR voorwaarden bij annulering op dat moment.

De rechter oordeelde dat de betreffende touroperator te onduidelijk was geweest over de voorwaarden die van toepassing waren. Naar het oordeel van de rechter waren de voorwaarden niet op een duidelijke, begrijpelijke en in het oog springende manier onder de aandacht van de reiziger gebracht.

Er werd namelijk slechts verwezen naar de algemene voorwaarden, maar deze werden niet vermeld op het boekingsformulier. Daarnaast moest de reiziger akkoord gaan met drie setjes algemene voorwaarden, welke elkaar tegenspraken. Het had dus nooit duidelijk kunnen zijn voor de reiziger welke voorwaarden van toepassing waren.

De rechter besloot dat de overeenkomst op grond hiervan vernietigd kon worden, en daarmee kreeg de reiziger de reissom volledig terugbetaald.

Deze uitspraak toont heel duidelijk de noodzaak van het duidelijk weergeven van de voorwaarden. Niet alleen met een verwijzing naar de voorwaarden, maar ook door vermelding daarvan bij de betreffende aanbieding en op de boekingsbevestiging. ANVR heeft op het ledendeel een advies opgenomen hoe de toepasselijke voorwaarden vóóraf aan de boeking onder de aandacht te brengen. Voor geïnteresseerden is de uitspraak hier terug te vinden.