Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksNieuwe btw-regels per 1 juli ook van belang voor de reisbureaus

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Nieuwe btw-regels per 1 juli ook van belang voor de reisbureaus

Woensdag 23 juni 2021
Er treedt vanaf 1 juli 2021 nieuwe Europese btw-regelgeving in werking. Deze regels kunnen ook gevolgen hebben voor de afdracht van btw voor reisbureaus of reisagenten die bemiddelen bij reizen of reishandelingen in opdracht van particulieren en andere niet-ondernemers. Hieronder een uitleg.

Vanaf 1 juli 2021 treedt nieuwe btw-regelgeving in werking voor ondernemers die via internet goederen verkopen of digitale diensten verrichten. Hoewel je het niet direct zou verwachten, kunnen reisbureaus en reisagenten te maken krijgen met deze nieuwe regelgeving. Het betreft reisbureaus en reisagenten die (op naam en voor rekening van een ander) bemiddelen bij de aankoop van een samengestelde reis of bij het boeken van een hotelkamer, het huren van een vakantiehuis en/of een zeilboot, tickets voor een evenement etc., waarvoor een bemiddelingsvergoeding in rekening wordt gebracht aan de reiziger. Een bemiddelingsvergoeding kan onder verschillende benamingen aan de reiziger in rekening worden gebracht. Voorbeelden zijn: administratiekosten, reserveringskosten, boeking fee, etc..
BTW_klein.jpg
Wanneer als voorbeeld een reisagent deze bemiddelingsvergoeding rechtstreeks aan de reiziger (die geen btw-ondernemer is) in rekening brengt, wordt de bemiddelingsdienst bij wetsfictie verricht en ook btw-belast in het land waar de ‘reishandeling’ waarbij wordt bemiddeld, belast is. Wanneer de reishandeling belast is in een EU-lidstaat, betekent dit dat de reisagent over de bemiddelingsvergoeding in beginsel btw verschuldigd is in de betreffende EU-lidstaat op basis van het daar geldende btw-tarief. De btw-consequenties zijn dan afhankelijk van het soort reishandeling waarbij wordt bemiddeld: gaat het om losse reishandelingen (zoals een hotelovernachting, huur van een zeilboot of vervoer) of om een pakketreis?

Wij noemen twee voorbeelden:

  • De heer A wil met zijn gezin drie weken zeilen in Griekenland. Een reisagent bemiddelt bij de (ver)huur van een zeilschip door een Griekse verhuurder en brengt hiervoor administratiekosten (een bemiddelingsvergoeding) in rekening aan de heer A. De verhuur van het zeilschip is een losse reishandeling en is belast in het land waar het schip aan de heer A ter beschikking wordt gesteld: Griekenland. De bemiddelingsdienst van de reisagent is belast in hetzelfde land als de reishandeling waarbij wordt bemiddeld. De reisagent dient Griekse btw in rekening te brengen over de administratiekosten en af te dragen aan de Griekse belastingdienst.
  • Mevrouw X wil met haar partner een pakketreis naar Finland boeken. Een reisagent vindt een geschikte touroperator in Duitsland waar hij in naam en voor rekening van mevrouw X een pakketreis boekt. De reisagent brengt hiervoor reserveringskosten (een bemiddelingsvergoeding) in rekening aan mevrouw X. Op grond van de reisbureauregeling is de reis belast in het land waar de touroperator is gevestigd: Duitsland. De bemiddelingsdienst van de reisagent is dan ook belast in Duitsland. De reisagent dient over de reserveringskosten Duitse btw in rekening te brengen en af te dragen aan de Duitse belastingdienst.

Wanneer een reisagent btw verschuldigd is in een andere EU-lidstaat, is hij op basis van de huidige regelgeving tot 1 juli 2021 verplicht zich als btw-ondernemer te registreren in de betreffende EU-lidstaat lokale btw-aangiften in te dienen.

Ook na 1 juli 2021 is deze reisagent nog steeds btw verschuldigd in de EU-lidstaat waar de reishandeling waarbij wordt bemiddeld, belast is. Op dit punt verandert er niets. Wat wel verandert – en een groot voordeel is -  dat de btw die verschuldigd is in andere EU-lidstaten vanaf 1 juli 2021 op een vereenvoudigde manier kan worden aangegeven. Dit kan namelijk vanaf 1 juli 2021 via het zogenoemde "éénloketsysteem (One Stop Shop, OSS)". Als je  het éénloketsysteem wilt gebruiken, kan je je voor deze regeling registreren bij de belastingdienst. Toepassing van dit nieuwe aangiftesysteem is overigens niet verplicht. Het blijft mogelijk om de buitenlandse btw te betalen via een lokale btw-registratie in het betreffende EU-land.

Vanaf 1 juli 2021 kan je  dan de zogenaamde OSS-aangiften indienen om de buitenlandse btw aan te kunnen geven. Het aangiftetijdvak is een kwartaal. De registratie voor het 004DOSS-systeem is onlangs opengesteld door de belastingdienst via eHerkenning.

Let op: voor digitale, elektronische diensten en internetverkopen van goederen (zogenoemde "afstandsverkopen") geldt in de nieuwe btw-regelgeving een drempelbedrag van € 10.000. Totdat deze drempel bereikt is, is in beginsel Nederlandse btw verschuldigd. Deze drempel geldt echter niet voor de bemiddelingsdiensten van een reisagent.

Voor meer informatie over de OSS per 1 juli: zie de website van de Belastingdienst hierover.
Voor meer informatie over bemiddelingsdiensten bij reizen en btw kan je de ANVR handleiding toepassing Reisbureauregeling  raadplegen.