Verlenging CAO reisbranche
De huidige cao reisbranche, die afloopt op 30 juni 2021, is met 6 maanden verlengd tot 31 december 2021. Dat heeft de ANVR afgesproken met de vakbonden FNV en CNV Vakmensen. De cao is aangemeld bij het ministerie van SZW en inmiddels gepubliceerd. ANVR reisondernemingen zijn al rechtstreeks gebonden aan de cao. De aanvraag voor algemeen verbindend verklaring is ook in werking gezet: daarmee worden niet-ANVR reisondernemingen gebonden aan deze cao reisbranche.
ANVR heeft met de vakbonden afgesproken geen loonparagraaf op te nemen in deze cao met korte looptijd. Wel hebben cao partijen afgesproken gedurende de looptijd van de cao met elkaar in gesprek te gaan over de uitkomsten van 4 eerdere cao onderzoeken, met als doel te bespreken of en op welke manier deze afspraken een plek kunnen krijgen in een cao met ingangsdatum begin 2022.
IATA-weekbetaling
IATA-agenten moeten er rekening mee houden dat vanaf 1 juli 2021 niet 2 keer per maand, maar 4 keer per maand aan IATA moet worden betaald. Tegelijkertijd wordt de minimum bankgarantie verlaagd en is (door de korte betaalperiode) een lagere garantie nodig). Zorg er dus voor dat het betaalproces hiervoor goed wordt ingericht en wordt aangepast. Meer weten? Kijk nog even naar het ANVR-bericht van 23 oktober 2020 .
KLM stapt over op NDC voor leisure
Vanaf 1 juli stapt KLM Nederland voor leisure-agenten over op NDC. Agenten kunnen nu al via NDC boekingen maken voor KLM. Echter vanaf 1 juli komt op de traditionele boekingen via het CRS een toeslag van €14 enkele reis. Let wel: Zoeken/boeken/wijzigen en de doorloop in de backoffice gaat bij NDC misschien nog niet zo vloeiend als in het gewone CRS. ANVR monitort de invoering en voert overleg met GDS'en en KLM over de invoering. Laat evt. problemen weten via luchtvaart@anvr.nl .
NB: ook Emirates rekent vanaf 1 juli 2021 een toeslag op CRS. Anders dan diverse andere airlines is dat bij EK niet op een redelijke manier te boeken via NDC. Het alternatief is gewoon boeken via het CRS maar dan ben je veel duurder uit in vergelijking met een webboeking.
One stop shop voor btw
Vanaf 1 juli 2021 treedt nieuwe btw-regelgeving in werking. Reisagenten die (op naam en voor rekening van een ander) bemiddelen bij de aankoop van een samengestelde reis of bij het boeken van een hotelkamer, het huren van een vakantiehuis en/of een zeilboot, tickets voor een evenement etc., waarvoor een bemiddelingsvergoeding in rekening wordt gebracht aan de reiziger, krijgen hiermee te maken. In dergelijke gevallen is de reisagent btw verschuldigd in de EU-lidstaat waar de reishandeling waarbij wordt bemiddeld, belast is. Op dit punt verandert er niets. Vanaf 1 juli 2021 kan de verschuldigde btw op een vereenvoudigde manier worden aangegeven. Dit kan namelijk vanaf 1 juli 2021 via het zogenoemde "éénloketsysteem (One Stop Shop, OSS)". Meer informatie hierover? Zie het ANVR Nieuws van 23 juni 2021.