Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksOud-ANVR bestuurder Ferdinand Fransen overleden

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Oud-ANVR bestuurder Ferdinand Fransen overleden

Maandag 12 juli 2021
Heden (12/7) ontvingen wij het bericht van zijn familie dat oud-VRO-bestuurder en drager van de gouden ANVR-speld Ferdinand Fransen afgelopen zondag is overleden op een leeftijd van 93 jaar. Wij hebben René Klawer gevraagd de rol van Ferdinand Fransen voor de ontwikkeling van de Nederlandse reisbranche te beschrijven.

​"Het leek of Ferdinand het eeuwige leven had. Mijn herinneringen aan Ferdinand beslaan een periode van een kleine vijftig jaar. Een periode ook waarin de reiswereld spectaculair veranderde.

 Onze eerste contacten ontstonden begin zeventiger jaren van de vorige eeuw toen Arke en Neckermann een strategische samenwerking aangingen om gezamenlijk vlucht capaciteit in te kopen. Ferdinand was toen al een visionaire ondernemer die goed de voordelen van een dergelijke samenwerking inschatte.

De samenwerking resulteerde in een sterke groei voor beide bedrijven door de scherpe inkoop van vluchtcapaciteit. De onderhandelingen met de luchtvaartmaatschappijen KLM, Transavia en Martinair aangevuld met buitenlandse luchtvaartmaatschappijen werden afwisselend in Amsterdam bij Neckermann en Enschede bij Arke gehouden. Altijd in een goede en collegiale sfeer waar Ferdinand als geen ander voor zorgde.

 Nadat KLM met Transavia en Martinair in de tachtiger jaren steeds meer één 'blok' vormde ten faveure van de toen nog bestaande reisorganisatie Holland International waarin KLM participeerde hebben we samen gestreden dit 'blok' te breken tot aan de Raad van State. Het resultaat was dat de drie luchtvaartmaatschappijen niet alleen het 'blok' lieten vallen maar ook de komst van Air Holland.

 Samen met Ferdinand als voorzitter en ook onder meer Joop ter Haar van OAD en Hans Mosselman van, toen, Sudtours zat ik in het ANVR bestuur van de vereniging van reisorganisaties, ook wel afgekort met VRO. De soms pittige gesprekken met de vereniging van reisagenten, ook wel afgekort met VRA, verliepen uiteindelijk altijd in een goede sfeer en leidde ook tot uitgebalanceerde resultaten juist door de onconventionele en plezierige aanpak van Ferdinand.

Ferdinand had ook vele jaren zitting namens de reissector in de geschillencommissie reizen. Vooral ook om persoonlijk kennis te nemen van mogelijke tekortkomingen in de sector en vervolgens met verbeterpunten te komen.

Met Ferdinand stond ik ook aan de wieg van het SGR en ook van TravelNet toen een spectaculaire verbetering in de online reserveringen van reisagenten bij touroperators.

 Na een periode van 22 jaar Neckermann Reizen werd ik door TUI dat toen sinds een aantal jaren in Arke participeerde en door Ferdinand gevraagd om in de Raad van Bestuur van Arke toe te treden. Vooral ook op basis van de uitstekende samenwerking in de zogenaamde 'vlieg-pool' tussen Arke en Neckermann en de ontstane vriendschap met Ferdinand ging ik in 1992 bij Arke van start en vormde samen met Ferdinand en Barbara Fransen de Raad van Bestuur van Arke. Ik heb in die jaren persoonlijk kunnen vaststellen dat Ferdinand niet alleen een uitstekende ondernemer was maar ook een 'mensen mens'. Altijd aandacht voor de persoonlijke situatie van de Arke medewerkers van hoog tot laag met een groot sociaal hart. Klaverjassen in de kantine met wie er maar aanschoof maar ook wedstrijden in 'klootschieten' of puzzel- en fietstochten door het mooie Twente met alle medewerkers.

 Na de volledige overname van Arke door TUI en tegelijkertijd de overname van Holland International door TUI trok Ferdinand zich langzaam terug uit de dagelijkse leiding.

Zijn interesse in de sector bleef onverminderd. Een topondernemer en een 'mensen mens' met een groot sociaal hart is niet meer.

 

Met respectvolle herinnering,

 

René Klawer

Founder De Reisspecialisten Groep "


' De ANVR plaatst woensdag in De Telegraaf een rouwadvertentie.'