Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksBrexit: klanten waarschuwen voor gevolgen?

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Brexit: klanten waarschuwen voor gevolgen?

Donderdag 14 februari 2019
D66-Kamerlid Jan Paternotte heeft vandaag aangedrongen bij Minister van Nieuwenhuizen dat vliegticketverkopers, bij het verkopen van tickets, moeten waarschuwen voor gevolgen van de Brexit. Paternotte: “het is helemaal niet zeker of na 29 maart je vlucht wel doorgaat. Websites moeten laten zien wat het risico is, de kans dat mensen hun geld terugkrijgen is klein”.

​De ANVR merkt op dat eind december door de EU een "no deal"-noodplan is afgekondigd, zie http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-6851_en.htm  aangezien een "no deal" (zonder verdere maatregelen) in een aantal gevallen tot ernstige ontregeling zou kunnen leiden. Voor de luchtvaart zijn 2 maatregelen van de EU van groot belang t.w.: 
(1) een voorstel om luchtdiensten tussen het VK en de EU tijdelijk (voor twaalf maanden) te waarborgen.

(2) een voorstel om de geldigheidsduur van bepaalde vergunningen voor de veiligheid van de luchtvaart tijdelijk (voor negen maanden) te verlengen.

Deze maatregelen worden op dit moment geïmplementeerd. Met deze maatregelen kunnen reizigers dus óók na 29 maart gewoon van en naar het VK reizen. Daarboven op kan in noodsituaties de Nederlandse overheid direct noodmaatregelen nemen.
Er is dus geen enkele reden klanten te waarschuwen dat er na de 29e niet meer van/naar het VK kan worden gevlogen.

De ANVR staat over de Brexit in direct contact met het Ministerie van V&W. Vanmiddag is er een Algemeen Overleg  van de Tweede Kamer Commissie Infrastructuur en Transport over "Brexit en Transport".
Dit soort berichten creëren onnodig onzekerheid/onduidelijkheid bij klanten en dienen zo spoedig  mogelijk uit de wereld te worden geholpen. De ANVR heeft er inmiddels bij de Minister op aangedrongen zo  snel mogelijk duidelijkheid te geven dat ook na de 29e maart gewoon van/naar het VK kan worden gereisd.

De ANVR heeft in januari reeds voor de leden de gevolgen van de Brexit voor de reisbranche beschreven, zie https://www.anvr.nl/lists/anvrnieuws/artikel.aspx?ID=106