Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksZelfs bij code oranje is recht op kosteloos annuleren zeker geen automatisme

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Zelfs bij code oranje is recht op kosteloos annuleren zeker geen automatisme

Maandag 19 juli 2021
Deze week worden de reisadviezen van Portugal, Spaanse eilanden en Cyprus aangepast naar Oranje, alleen noodzakelijke reizen. Dat werpt helaas opnieuw de vraag op in hoeverre de wijziging van reisadvies automatisch leidt tot het recht kosteloos te annuleren. Dat is niet persé in alle gevallen zo.

Donkerrood Groningen vs. Oranje Portugal

"Het is een basis uitgangspunt van ons keurmerk dat ANVR reisondernemingen de reisadviezen volgen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat zeggen we ook als zodanig op pagina 1 van de consumentenbrochure 'Alles wat je moet weten als je op reis gaat!'. Bij een oranje reisadvies adviseert de Nederlandse overheid tegen alle behalve noodzakelijke reizen. Vakantiereizen worden daarbij niet gezien als noodzakelijke reizen", zegt Frank Radstake van de ANVR. "Reisadvisering was hierbij altijd een meer dan logische leidraad: het gaf aan dat het omwille van een bepaalde reden onveilig was voor Nederlanders op een bepaalde bestemming te vertoeven. Maar nu kunnen Nederlanders wel probleemloos ongevaccineerd en niet-getest vakantie vieren in rood Gelderland of donkerrood Groningen, maar zouden niet gevaccineerd en/of negatief getest op vakantie naar Portugal, Spanje of Turkije kunnen. Echt té belachelijk! Dat valt niet meer uit te leggen aan reisondernemingen, maar ook niet aan hun klanten".

Wat wil de klant?
"Het gaat er natuurlijk om wat de klant zelf wil. Vanwege het feit dat Nederland (donker-) rood kleurt op de kaarten van de ECDC, is het mogelijk dat er aanvullende eisen worden gesteld door bestemmingen, zoals verplichte vaccinatie of aanvullende PCR-testen. Maar als een klant vervolgens zelf kiest om toch te gaan reizen naar zo'n Oranje bestemming, dan moeten ANVR-reisondernemingen ook gewoon kunnen uitvoeren", aldus Radstake. "Niets is zo frustrerend voor een reisonderneming als de klant bij code Oranje de volledige reissom te moeten terugbetalen en de klant daarna vrolijk zelf online eenzelfde reis te zien samenstellen en toch te gaan. En al helemaal als de reisonderneming in dat geval niet alle gelden terug kan ontvangen van de reisdienstleveranciers. Wij begrijpen dus heel goed als ANVR-reisondernemingen in zo'n situatie wel uitvoeren, tenminste zolang een bestemming niet diepdonkerrood kleurt op de ECDC-kaarten en zolang er niet sprake is van een bijzondere virusvariant op de bestemming".

Kosteloos annuleren?  
"Als reisondernemingen dus onder de bovenstaande voorwaarden kunnen uitvoeren naar Oranje gebieden, dan wordt vanzelf ook de vraag actueel in hoeverre de klant die niet naar een Oranje bestemming wil afreizen, het recht heeft kosteloos te annuleren. Daar is helaas geen eenduidig antwoord op te geven die op alle gevallen past. Het heeft te maken met de omstandigheden van het geval: zijn er extra beperkingen opgelegd door de bestemming (zoals quarantaineplicht of een inreisverbod? Wordt er bij die beperkingen onderscheid gemaakt tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde reizigers? Is het een bestemming buiten de EU die op basis van de intra-EU maatstaven een geel reisadvies zou kunnen krijgen? Maar ook: welke toezeggingen heb je de klant gedaan? Heeft de klant geboekt toen de bestemming op geel stond of oranje? Hoelang voor vertrek heeft de klant geboekt? Dat zijn zomaar wat variabelen die een rol kunnen spelen", zet Radstake. "En waarschijnlijk zijn er nog wel meer te bedenken. Maar de klant heeft zeker niet in al die gevallen het recht kosteloos te annuleren", zegt Radstake.

Overheid moet met extra geld over de brug komen
"Los van de inhoud van bovenstaande discussies, eist de ANVR dat de overheid zo snel mogelijk aanvullende gelden beschikbaar stelt ter compensatie van alle annuleringsschade waarmee de reissector nu weer te maken heeft. Vandaag zullen we een brief sturen aan het kabinet met die eis, waarbij het deze keer nadrukkelijk - net als bij de Evenementensector - om giften moet gaan en niet om nog meer leningen", zegt Radstake.