Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksANVR roept testbedrijven op geen reizigers te laten staan

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
ANVR roept testbedrijven op geen reizigers te laten staan

Dinsdag 20 juli 2021
Sinds 1 juli jl. biedt de Nederlandse overheid gratis testen voor reizen via de website testenvoorjereis.nl. De testen worden uitgevoerd door één van de aangesloten commerciële partijen of door één van de aangesloten GGD’s. De afgelopen weken zijn er zowel problemen geweest met de beschikbaarheid van voldoende laboratoriumcapaciteit als met de snelheid van levering van testuitslagen. Daarnaast meldden verschillende bronnen vandaag dat sommige van de testleveranciers toch geld zouden vragen voor een nieuwe test en/of een snel resultaat.

​"We weten vanzelfsprekend nog niet of dat helemaal klopt, maar er zijn wel Kamervragen over gesteld door D66. Mocht het waar zijn dat reizigers bijna gedwongen worden toch een betaalde test af te nemen voor een tijdig resultaat, dan zou dat echt onacceptabel zijn. Wat mij betreft worden die bedrijven meteen uitgesloten van deelname aan het portal. Veel ANVR-reisondernemingen hebben de afgelopen weken te maken gehad met klanten die niet konden afreizen omdat hun resultaat niet tijdig beschikbaar was. Schrijnende verhalen. Een geweldig initiatief van de overheid – testen voor reizen gratis te maken tijdens de zomervakantie – krijgt zo een heel vervelende nasmaak", zegt Frank Radstake van de ANVR. "Het niet tijdig hebben van een testresultaat ligt in de persoonlijke risicosfeer van de reiziger, maar de reisbedrijven worden er natuurlijk wel mee geconfronteerd. We roepen testbedrijven nadrukkelijk op alles op alles te zetten alle reizigers tijdig de uitslag te bezorgen, zonder onnodige aanvullende kosten".

Kies de juiste test!

"Daarnaast horen we dat reizigers steeds vaker een PCR-test vragen, terwijl voor de bestemming een antigeentest voldoende zou zijn. Het is niet onlogisch dat mensen kiezen voor de zekerheid van een PCR-test, maar de beschikbare laboratoriumcapaciteit is afgestemd op de verwachte vraag naar PCR-testen. Antigeentesten nemen geen uitgebreide labcapaciteit in beslag en zijn bovendien snel beschikbaar. Bestel dus die test als je geen PCR-test nodig hebt", zegt Radstake.