Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksGevolgen nieuwe aanpak reisadvisering voor de uitvoering reizen

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Gevolgen nieuwe aanpak reisadvisering voor de uitvoering reizen

Dinsdag 27 juli 2021
Met de terechte aanpassing van de aanpak van reisadvisering door de Nederlandse overheid met ingang van vandaag, kleurt heel Europa (en 8 andere bestemmingen) weer groen en geel. Nu er niet meer wordt geadviseerd tegen het uitvoeren van vakantiereizen, bestaat er geen discussie meer of ANVR-reisondernemingen reizen kunnen uitvoeren naar de EU-lidstaten. Aangezien Nederland op de ECDC-lijst op dit moment nog wel grotendeels donkerrood kleurt, bestaat er wel de mogelijkheid dat er aanvullende eisen worden gesteld aan reizigers uit Nederland.

Verplichte PCR- of antigeentest op de bestemming voor terugkeer naar Nederland

"Onderdeel van de nieuwe aanpak van reisadvisering is dat - met ingang van 8 augustus 2021 - voor de terugreis naar Nederland ook vanuit gele bestemmingen een digitaal covid certificaat (DCC) nodig is voor reizigers 12 jaar en ouder. Volledig ingeënte reizigers kunnen de noodzakelijke internationale QR-code uploaden in de CoronaCheck App en deze ook voor de terugreis gebruiken. Datzelfde geldt voor reizigers die een QR-code hebben op basis van een herstelbewijs", zegt Frank Radstake van de ANVR. "Voor reizigers 12 jaar en ouder die reizen met een DCC op basis van een negatief testbewijs geldt dat zij voor terugkeer in Nederland een nieuw negatief testbewijs moeten kunnen overleggen. In geval van een vereiste PCR-test mag deze niet ouder zijn dan 48 uur, in geval van een vereiste antigeentest mag deze niet ouder zijn dan 24 uur".

"Deze verplichting geldt voor alle vormen van vervoer, waarbij de controle in geval van overlandreizen incidenteel zal plaatsvinden door mobiele controleteams. De kosten van een dergelijke test zijn voor rekening van de reiziger: het is aan reisondernemingen zelf te beslissen of zij die kosten voor hun rekening willen nemen".

Gevolgen van een positief testresultaat voor terugkeer naar Nederland
Mocht een onverhoopt positieve uitslag van een Coronatest voor terugkeer naar Nederland er toe leiden dat de reiziger(s) op de bestemming in quarantaine moet, dan moet de reisorganisatie de reiziger(s) vanuit hun zorgplicht wel hulp en bijstand verlenen. Dit kan bestaan uit het helpen vinden van een plek om de quarantaine door te brengen en het regelen (na afloop van de quarantaineperiode) van alternatief vervoer naar Nederland. Dat betekent overigens nadrukkelijk niet dat de reisorganisatie ook voor de kosten hiervan moet opdraaien. Dit valt binnen de persoonlijke risicosfeer van de reiziger en komt voor zijn rekening of mogelijk die van een reisverzekering. Ook hier staat het een reisonderneming vanzelfsprekend vrij hiervan ten positieve af te wijken voor de klant.

Gevolgen van aanvullende eisen voor Nederlandse reizigers door bestemmingen
"Omdat Nederland op de ECDC-lijst op dit moment nog grotendeels donkerrood is, stellen sommige landen aanvullende eisen aan Nederlandse reizigers. Zo bestaat in Malta de verplichting voor reizigers die willen inreizen met een negatieve PCR-test in quarantaine te gaan, hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Tsjechië. Uitgangspunt is dat als er effectief een algemene reisban of algemene quarantaineplicht is voor álle Nederlanders, die op geen enkele manier te voorkomen is (door vaccinatie-, herstelbewijs, of pcr-test - e.g. Verenigde Staten) dan kan de reisorganisatie de reis niet uitvoeren. De reisorganisatie kan dan het beste in overleg met de klant proberen de reis om te boeken naar een andere reisperiode of een andere bestemming. Mocht de reiziger dit niet willen, dan kan hij in principe aanspraak maken op het recht kosteloos te annuleren", zegt Radstake. "Dat laatste is nadrukkelijk niet het geval als er wel de mogelijkheid bestaat om aan de reisbeperkingen te ontkomen, maar de specifieke reiziger dat niet kan/wil, bijvoorbeeld omdat de reiziger zich (nog) niet heeft laten vaccineren. De beperkingen liggen dan in de risicosfeer van de reiziger. Het bieden van de mogelijkheid tot omboeken naar een andere bestemming of reisperiode kan dan wel gedaan worden uit coulance naar de reiziger".    

Reizen naar Oranje gebieden (buiten Europa)
Met de nieuwe reisadvisering geldt dat EU-bestemmingen alleen nog op Oranje gaan als er sprake is van de aanwezigheid van een speciale virusmutatie. Mocht zich dat onverhoopt nog voordoen, dan ligt het niet in de rede om reizen uit te gaan voeren naar die bestemmingen.
Anders is het voor bestemmingen buiten Europa, die - op een enkele uitzondering na - nog steeds op Oranje staan. De reisadvisering voor die bestemmingen valt helaas niet onder de nieuwe aanpak van de Nederlandse overheid. Vorige week schreven wij al dat als een klant zelf wil gaan, ANVR reisondernemingen reizen moeten kunnen uitvoeren naar Oranje bestemmingen. Ook hier geldt dat dit niet logisch is als er sprake is van een speciale virusmutatie. Voor het antwoord op de vraag of een klant het recht heeft kosteloos te annuleren bij code Oranje buiten Europa verwijzen wij ook terug naar het ledenbericht van vorige week.