Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksPrivacy & PNR’s

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Privacy & PNR’s

Zaterdag 16 februari 2019
Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kunnen personen die deel uitmaken van eenzelfde PNR de persoonsgegevens zien van andere (mede) reizigers. Dit is niet altijd de bedoeling, in het bijzonder als de personen geen enkele relatie met elkaar hebben of dat deze perso(o)n(en) dit niet willen en dit expliciet vermelden.

Bovendien is er een risico dat passagiers onbedoeld wijzigingen aanbrengen in de PNR die gevolgen kunnen hebben voor alle andere passagiers (zoals in een "Manage My Booking" omgeving).

Er zijn mogelijkheden om dit op te lossen:

  1. Boek de passagiers die niet als 'samenreizenden' worden beschouwd in afzonderlijke PNR's.
  2. Maak gebruik van een groepsnaam in de PNR (in geval van boekingen bij KL/AF) als alle personen in één (groeps) PNR staan. Hierdoor kunnen reizigers niet zomaar de boekingsdata zien van andere reizigers.
  3. Splits de PNR af voordat er een ticket wordt uitgegeven voor iedere passagier of voor die passagiers die als "samenreizenden" worden beschouwd (als de luchtvaartmaatschappij dit toestaat).

Waar nodig kan in een PNR een verwijzing worden opgenomen naar andere PNR's, als er sprake is van meerdere PNR's waarvan de passagiers wel samen reizen. (OSI TCP etc. -> To Complete Party)

Het is ons niet bekend in hoeverre de toegang tot de gegevens van passagiers tot problemen leidt bij andere luchtvaartmaatschappijen. Zorg er in ieder geval voor dat je de procedure van de luchtvaartmaatschappij kent op dit gebied en vraag er desnoods naar.