Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksSteun overheid blijft voorlopig hard nodig, volgens ANVR-ledenonderzoek

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Steun overheid blijft voorlopig hard nodig, volgens ANVR-ledenonderzoek

Dinsdag 17 augustus 2021
In juli 2021 heeft de ANVR een enquête gehouden onder haar 412 leden reisagenten en reisorganisaties naar het omzetverlies in 2020, het verwachte omzetverlies in 2021 en de verwachting voor 2022. Ook is gevraagd naar het gebruik van overheidsondersteuning door ANVR-leden. De enquête is ingevuld door 255 ondernemingen (business travel en leisure, groot en klein, reisbureaus en reisorganisaties) en had daarmee een goede respons van 62%.

​De uitkomsten van de ANVR-enquête laten zien dat voor 2020 sprake is van een omzetverlies van ca. 80%. De verwachting voor 2021 (t.o.v. 2019) is een verlies van 76% en voor 2022 verwacht men gemiddeld 58% van de omzet 2019 te halen. De verwachtingen over de omzetontwikkeling bij met name grotere bedrijven zijn positiever. Als de overheid het minimumomzetverlies voor steunmaatregelen zou optrekken naar bijv. 40% of zelfs 50%, dan zou het overgrote deel van de ANVR-reisbedrijven, aldus het onderzoek, nog steeds in aanmerking komen voor de NOW-regeling. Iets meer dan de helft van de bedrijven verwacht vanaf Q2 2022 geen steun meer nodig te hebben. Uiteraard zijn dit reële inschattingen en verwachtingen op basis van de huidige Covid-ontwikkelingen en -maatregelen van de Nederlandse overheid en overheden in andere landen.

 Zo'n 81% van de ANVR-reisbedrijven ontving in de afgelopen maanden een NOW-bijdrage en ruim 91% maakten gebruik van de TVL. Enkele genoemde argumenten om geen NOW of TVL aan te vragen zijn: geen personeel, geen eigen voordeur; geen recht op steun, bedrijf eigendom van buitenlands bedrijf of onderdeel van een groter bedrijf, en betreft nieuw/overgenomen bedrijf en dus geen omzetvergelijk met 2019.

Walter Schut, adjunct-directeur: "De ANVR heeft een brief voorzien van dit onderzoek inmiddels gestuurd naar het Ministerie van Economische Zaken. Tevens zullen wij dit onderzoek verder in onze lobby gebruiken richting Kabinet en Tweede Kamer om aandacht te blijven vragen voor verlenging van overheidssteun voor en vergoeding van gemaakte annuleringskosten door onze reissector. Het kan niet zo zijn dat na 1,5 jaar overheidssteun en nu in het zicht van de haven tal van reisondernemingen, vooral zij die verre reizenspecialist zijn en nog volledig gesloten, alsnog failliet gaan."

Het volledige 6-paginatellende onderzoek kun je hier teruglezen (Publicaties-Rapporten).