De diep donkere kleur van Nederland (en dreiging van andere landen om eisen te stellen aan de komst van Nederlanders) had forse gevolgen voor de groei in het aantal boekingen. Uit de onderstaande grafiek is te zien dat het aantal boekingen in juli niet sterk doorgroeide maar afvlakte.

Eind juli versoepelde de overheid de reisadvisering voor Europese bestemmingen, maar dit heeft slechts een beperkt effect op de juli-cijfers.
Kijkend naar de bestemmingen is sprake van een groeiend aantal boekingen naar bestemmingen buiten Europa. Zuid-Amerika (d.w.z. Curaçao/Bonaire) registreert zelfs een stijging van meer dan 100% t.o.v. van een jaar eerder, maar zelfs ondanks deze inhaal- en lastminute vraag, is er nog een achterstand t.o.v. 2019.
Nog steeds is bijna 90% van de boekingen in Europa. Binnen Europa is (t.o.v. 2019) een flinke terugval in boekingen voor Spanje, Turkije, UK/Ierland en Noorwegen. Groei t.o.v. 2019 is te zien bij de bestemmingen die met de auto goed zijn te bereiken zoals Frankrijk, Italië, Oostenrijk, België, Kroatië en Denemarken. In de GfK-enquêtes wordt gevraagd naar gemaakte buitenlandse boekingen. Annuleringen a.g.v. het oranje reisadvies voor Spanje medio juli zijn hierin niet opgenomen.
Bij het onderwerp Publicaties - ANVR/GfK Boekingsmonitor kan je deze cijfers en die van eerdere maanden terugvinden. De GfK steekproef is gedaan onder iets minder dan 50.000 personen. Gevraagd wordt of men een boeking heeft gedaan, zo ja, naar welke bestemming en voor wanneer.