Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksANVR: controle vaccinatiebewijs reismedewerkers in sommige gevallen zelfs noodzakelijk

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
ANVR: controle vaccinatiebewijs reismedewerkers in sommige gevallen zelfs noodzakelijk

Dinsdag 7 september 2021
Steeds meer ondernemers zouden de mogelijkheid willen hebben te controleren of hun medewerkers gevaccineerd zijn. Dat geldt in toenemende mate ook voor ondernemers in de reisbranche. Werkgevers zijn verplicht te zorgen voor een veilige werkomgeving, maar mogen medewerkers nu nog niet naar dit onderwerp vragen.

VNO-NCW en MKB Nederland stellen in hun eind vorige week gelanceerde campagne: ondernemers moeten de mogelijkheid krijgen om te controleren of werknemers gevaccineerd of getest zijn of recent hersteld zijn van een corona-infectie. Ook moeten ze de mogelijkheid hebben mensen bij wie dat niet het geval is niet zonder meer toe te laten op de werkplek. Voor hen kan dan een andere oplossing worden gezocht zoals ter plaatse alsnog testen, thuiswerken of beschermende maatregelen. Dit is nodig om een veilige werkomgeving te kunnen garanderen en omdat werknemers en klanten er in toenemende mate om vragen.

"Als het gaat om de kantoor- en of winkelfuncties in de reisbranche volgen we als ANVR deze lijn van de twee ondernemersorganisaties. We wachten de uitkomsten van de gesprekken van VNO-NCW met de overheid over dit onderwerp af.
Voor een aantal functiegroepen is het echter nu al noodzakelijk om die vraag te kunnen stellen. Dan hebben we het bijvoorbeeld over reisleiders en in het geval de bestemming bepaalde eisen stelt aan bezoekers. Uitvoerbaarheid van de reisovereenkomst is daarbij de door reisondernemingen te hanteren toetssteen", zegt Frank Radstake van de ANVR. "Steeds vaker hebben bestemmingen immers een quarantaineverplichting voor ongevaccineerde bezoekers. Om de reis te kunnen uitvoeren is het in zo'n geval dan niet alleen wenselijk, maar zelfs noodzakelijk dat naast de reizigers ook de reisleider gevaccineerd is. Hetzelfde geldt als de bestemming qua maatregelen onderscheid maakt tussen gevaccineerd en ongevaccineerd in het geval van een onverhoopte Corona-besmetting".