Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksANVR-Zakenreismarkt verwacht snel herstel na opheffen reisbeperkingen

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
ANVR-Zakenreismarkt verwacht snel herstel na opheffen reisbeperkingen

Vrijdag 17 september 2021
Recent onderzoek van reisbrancheorganisatie ANVR onder klanten van zakenreis-organiserende bedrijven toont aan dat, zodra de reisbeperkingen worden opgeheven, de zakenreismarkt snel herstel zal laten zien, maar wel verandert. Zo zal door de digitale alternatieven die zijn (her)ontdekt niet korter maar wel minder worden gereisd, waarbij vanuit het bedrijf meer aandacht uitgaat naar duurzamer reizen, CO2-compensatie en meer zorg voor de gezondheid van de reizende medewerker. Dat betekent voor de bij ANVR aangesloten zakenreis-organiserende bedrijven een mooie uitdaging.


ANVR heeft recentelijk een enquête gehouden onder ruim 200 zakenreizigers, medewerkers van multinationals en MKB-ondernemers, en cliënten van bij de ANVR aangesloten zakenreis-organiserende bedrijven, de zgn. TMC's (Travel Management Companies). De bevindingen van het ANVR-onderzoek sluiten aan bij internationale onderzoeken.
Uit onderzoek blijkt dat vooral de reisbeperkingen (69%), die door Nederland én bestemmingslanden worden gehanteerd, op dit moment de grootste bottleneck zijn voor het herstarten van de zakenreismarkt.

23% Ziet de bottleneck liggen in de gezondheid i.v.m. het risico op corona en slechts 7% geeft aan dat de digitale mogelijkheden reden is om minder zakenreizen uit te voeren. Zodra deze reisbeperkingen zijn opgeheven, verwacht 81% een herstel op korte termijn (0-2 jaar), terwijl 19% verwacht dat dit toch iets langer kan gaan duren.

Vooralsnog verwacht 55% wel minder te gaan reizen, waarbij vooral het gebruik van de digitale mogelijkheden voor 78% de reden is. Een meerderheid van de geënquêteerden verwacht geen grote veranderingen in het persoonlijk contact.
Gaat men weer op zakenreis dan is er behoefte de reis duurzamer te maken. Ongeveer 1/3 van de ondervraagden wil dan meer doen aan CO2-compensatie, meer duurzamer vervoer en meer zorg voor de gezondheid van de zakenreiziger. Bijna 80% verwacht overigens net zolang op zakenreis te gaan als vóór COVID-19. 
Met deze ontwikkelingen ziet 65% een (andere) rol weggelegd voor de TMC's; zij vinden daarbij kennis, advies en expertise onontbeerlijk. Bij 31% regelt de TMC alleen de reis en verwacht men ook niet dat dit zal veranderen. 
Frank Oostdam, voorzitter ANVR: "Wij zien bij de TMC's een voorzichtige start van herstel op de zakenreismarkt binnen Europa. Maar voor herstel van de verre bestemmingen zullen de huidige reisbeperkingen eerst moeten worden versoepeld. Hiertoe roept de ANVR het kabinet dan ook op, omdat het ook kán. En zeker ook nu, omdat de reissector het vanaf 1 oktober zonder steunmaatregelen vanuit de overheid moet doen. Dan kan herstel snel gaan, al is dat niet 'gewoon' terug naar de oude situatie. Gelet op de behoefte zal meer aandacht gegeven worden aan Duty of Care en duurzaamheid; een rol die de zakenreisagent prima kan vervullen."


De uitkomsten van de volledige enquête zijn hier terug te vinden en na te lezen, evenals het persbericht dat is uitgestuurd.