Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksANVR biedt begeleiding bij traject aansluiting bij Reiswerk Pensioenen

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
ANVR biedt begeleiding bij traject aansluiting bij Reiswerk Pensioenen

Maandag 25 februari 2019
De ANVR heeft meerdere signalen gekregen vanuit het voor de reisbranche verplicht gestelde bedrijfstakpensioenfonds Reiswerk Pensioenen dat reisondernemers nog niet zouden zijn aangesloten bij het pensioenfonds. Daarbij gaat het mogelijk ook om bedrijven die wel zijn aangesloten bij de ANVR.

"Reiswerk Pensioenen is al sinds 1996 voor reisondernemers een verplicht gesteld pensioenfonds. De wettelijke plicht om je als werkgever aan te sluiten bij Reiswerk Pensioenen staat helemaal los van het lidmaatschap van de ANVR, en wordt bepaald op basis van de werkingssfeer van de verplichtstelling", zegt Frank Radstake, verantwoordelijk voor sociaal beleid bij de ANVR. "Maar omdat de werkingssfeer van het pensioenfonds spreekt over (al dan niet online) reisagenten en (al dan niet online) organisatoren, weet je als lid van de ANVR – maar bijvoorbeeld ook de VVKR – bijna zeker dat je je moet aansluiten bij het bedrijfstakpensioenfonds. Het is  de eigen verantwoordelijkheid van de reisondernemer om te (laten) controleren of je binnen de werkingssfeer valt en je aan te melden bij het pensioenfonds".

Alleen reisondernemingen die in 1996 al tenminste een half jaar een eigen pensioenregeling hadden die minimaal gelijkwaardig was aan de regeling van Reiswerk Pensioenen, en destijds dispensatie hebben aangevraagd en gekregen, mogen (en moeten) voor hun werknemers op alternatieve wijze het pensioen regelen.

"De verplichting je aan te melden bij Reiswerk Pensioenen staat dus helemaal los van de vraag of je als werkgever zelf al pensioen hebt geregeld voor je werknemers. Val je onder de verplichtstelling, dan moet je je aansluiten. Zo simpel is het eigenlijk. Niets doen is echt geen optie. Mocht je je afvragen wat de procedure en gevolgen zijn van het (laat) aansluiten bij Reiswerk Pensioenen, dan bieden we als ANVR graag ondersteuning", aldus Radstake.

Voor vragen of begeleiding kun je contact opnemen met Frank Radstake via fradstake@anvr.nl.