Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksANVR: Regeling Vaste Lasten Nachtsluiting (VLN) ook voor reisbedrijven beschikbaar

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
ANVR: Regeling Vaste Lasten Nachtsluiting (VLN) ook voor reisbedrijven beschikbaar

Maandag 27 september 2021
Door het kabinet is een 'vaste lasten financiering COVID-19 in verband met aanhoudende Coronamaatregelen waaronder nachtsluiting (VLN)' opgesteld. Alhoewel de naam anders doet vermoeden, is deze regeling ook beschikbaar voor reisbedrijven. De ANVR is blij dat ook reisbedrijven een deel van hun lasten in Q4 vergoed kunnen krijgen.

​De brief aan de Tweede Kamer over de VLN-regeling van 24 september is een vervolg op de eerdere brief van het kabinet waarin werd aangegeven dat de steunverlening per 1 oktober zou stoppen. Zie hiervoor het  ANVR-Nieuws van 31/8.

In de brief van 24 september maakt het kabinet het toch mogelijk subsidie te verlenen op vaste lasten financiering. De eisen aan de nieuwe  VLN-regeling zijn wel een stuk stringenter dan de TVL .
Door het kabinet is scherp onderzocht om de regeling te beperken tot de nachthoreca, maar dat bleek technisch en juridisch zeer ingewikkeld.

Voor de VLN gelden de volgende criteria:
- Omzetdervingsdrempel 50% in combinatie met een oplopend vergoedingspercentage.
Om aanspraak te kunnen maken op de regeling, wordt een omzetdervingsdrempel van 50% als vereiste gesteld ten opzichte van de omzet in het vierde kwartaal 2019.
- Verkregen TVL-steun in het tweede en derde kwartaal van 2021.
Bedrijven komen alleen in aanmerking wanneer ze ook in het tweede en derde kwartaal 2021 steun toegekend hebben gekregen, in de vorm van een TVL-subsidie
- Maximaal subsidiebedrag
In de VLN wordt een maximaal subsidiebedrag gehanteerd van €250.000 per aanvraag.
- Verzwaarde controles en openbaarmaking subsidies
Generieke verzwaarde controles worden ingezet bij steunbedragen van boven €20.000. De VLN-subsidie verlening wordt openbaar gemaakt.

De regeling zelf zal op korte termijn worden gepubliceerd.
Walter Schut, adj.dir. ANVR: "In de afgelopen weken heeft de ANVR samen met enkele andere zwaar getroffen sectoren flink gelobbyd om toch nog een vorm van hulp voor het 4e kwartaal te verkrijgen. Ook richting Tweede Kamer is een dringend beroep gedaan. De brief van het kabinet mag dan sterk gericht zijn op de nachthoreca, maar de regeling is ook gewoon voor bedrijven in de reissector. Wij hebben vanochtend overleg gevoerd met het Ministerie van EZK en dit is ons bevestigd.
Met de 50% omzetverlies-eis zal niet elk bedrijf meer in aanmerking kunnen komen voor hulp en ook de andere voorwaarden zijn strak. Het neemt niet weg dat er – onder zware druk van VNO/NCW en MKB Nederland – openingen zijn gecreëerd waar ook reisbedrijven gebruik van kunnen maken."
Het kabinet verwacht aan de regeling €180 miljoen kwijt te zijn op kwartaalbasis en op basis van een verwacht aantal aanvragen van maximaal 15.000.