Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksGratis testen voor je reis is voorbij

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Gratis testen voor je reis is voorbij

Woensdag 6 oktober 2021
Sinds 1 oktober is het gratis testen voordat je op reis gaat door de overheid beëindigd. Helaas riep de communicatie daarover wat vragen op, want kan ik als reiziger nu wel of niet terecht bij de GGD? Hierbij een toelichting wat nu wel en niet mogelijk is.

De informatie die is/was te vinden op Rijksoverheid.nl kon je op verschillende manieren uitleggen en dat merkten ook de GGD-en.

Helder is dat je bij GGD-en terecht kunt om je te laten testen als je klachten hebt. Zij zijn er namelijk om de pandemie te helpen bestrijden en zij testen alleen bij klachten om jezelf en je directe omgeving te beschermen.

Je kunt dus niet bij hen terecht om een test te laten afnemen omdat je op reis gaat. De GGD-en zijn daar niet op ingericht; enerzijds kunnen zij niet garanderen dat je tijdig de uitslag van een test krijgt teruggekoppeld, wat juist wel belangrijk is als je op reis gaat, anderzijds kunnen zij niet garanderen welke test (PCR of antigeen) zij bij jouw klacht toepassen.
Dus voor de juiste test -waar de bestemming van jouw reis om vraagt- en het tijdig ontvangen van de uitslag voor jouw vertrek is het nodig om gebruik te maken van een commerciële testaanbieder en niet de GGD hiermee te belasten. Je vindt hier meer informatie over op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/coronabewijs/testbewijs.