Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksPSD2 van kracht: toeslagen op creditcards in meeste gevallen niet meer toegestaan

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
PSD2 van kracht: toeslagen op creditcards in meeste gevallen niet meer toegestaan

Maandag 25 februari 2019
Met de publicatie van de PSD2-regels in het Staatsblad op 18 februari is het vanaf nu niet meer toegestaan op creditcardbetalingen een toeslag te hanteren. De ACM zal gaan toezien op de naleving. In het ANVR bericht van 22 januari hebben we gemeld de definitieve invoeringsdatum nog door te geven. Nederland is (met een jaar vertraging) het laatste land in de EU dat de PSD2 invoert.

       
De PSD2 is  een Europese regeling gericht op het liberaliseren van betalingsdiensten. In het kader van de  PSD2 kunnen bedrijven, na toestemming van de klant, nieuwe betaaldiensten zoals betaalinitiatiediensten en rekeninginformatiediensten uitrollen. Zie voor meer informatie hierover de info van de AFM over PSD2.
Een betaalinitiatiedienstverlener kan voor consumenten een betaling uitvoeren vanaf de betaalrekening van de klant, bijvoorbeeld voor de betaling van een reis op de website. Vervolgens handelt de bank van de consument de betaling verder af. Deze dienst kan worden gebruikt als alternatief voor bijvoorbeeld een iDEAL-, een creditcard- of een Paypalbetaling. Met name deze betaalinitiatiediensten kunnen voor reisbedrijven op termijn zeker interessant zijn. Op dit moment is de klant hiermee nog onbekend en huiverig om dit zomaar uit handen te geven. Op dit onderdeel van de PSD2 houdt de AFM toezicht.

Een ander element van de PSD2 is het verbod op het hanteren van toeslagen op bepaalde creditcardtransacties (surchargen). Grofweg geldt dit voor de reguliere Master en Visa-consumentenkaarten, maar niet voor bedrijfskaarten en kaarten van Amex en bijv. Diners.
Voor uitgebreide informatie verwijzen wij naar het ANVR bericht van 9 januari 2019.

                            creditcard3.jpg
In het ANVR bericht van 22 januari berichten wij dat de PSD2 wet nog niet van kracht was ondanks plaatsing in het Staatsblad. Inmiddels is de publicatie in het Staatsblad op 18 februari afgerond en is het verbod op surchargen vanaf nu van toepassing.
Op dit onderdeel van de PSD2 houdt de ACM tevens toezicht. Zie  hier de uitleg van de ACM hierover.