Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksMotie Paternotte om reisadvisering met spoed te herijken aangenomen in Tweede Kamer

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Motie Paternotte om reisadvisering met spoed te herijken aangenomen in Tweede Kamer

Maandag 11 oktober 2021
Afgelopen donderdag heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen van het D66 kamerlid Jan Paternotte waarin de regering tot spoed wordt gemaand de reisadviezen te herijken.

In de motie wordt de regering verzocht de reisadviezen met spoed te herijken en daarbij  rekening te houden met de huidige coronasituatie. Tevens wordt de regering verzocht tijdens de EU-Gezondheidsraad de reisadviezen opnieuw ter sprake te brengen en erop in te zetten dat die voor landen buiten de EU zoveel mogelijk gelijk worden getrokken.

Achtergrond van de motie is dat voor Nederlanders vrijwel de hele wereld buiten de Europese Unie momenteel een oranje reisadvies heeft, deels gebaseerd op reisbeperkingen in verband met de coronasituatie. Deze reisbeperkingen gelden vaak niet voor gevaccineerden zodat een oranje advies hiermee niet altijd te rechtvaardigen is. Landen als Duitsland en Italië hanteren wel soepelere reisad-viezen voor landen buiten Europa.

ANVR Walter Schut zegt: "Wij hebben de afgelopen week van te voren overleg gevoerd met Jan Paternotte en hem voorzien van de nodige informatie over de reisadvisering in andere landen. Met name buurland Duitsland geeft reizigers veel meer mogelijkheden om op vakantie te gaan buiten Europa in het geval je gevaccineerd bent. Het is goed dat dit nu in een motie is aangenomen en de regering wordt aangespoord om vaart te maken. Wij adviseren al vanaf half september het uitvoeren naar oranje bestemmingen mits de organisator dit veilig kan doen. Maar een aanpassing van de reisadvisering naar geel door de overheid voor bestemmingen buiten de EU is natuurlijk nog veel beter". De motie werd ondersteund door de Tweede Kamer met uitzondering van PvdD, FVD, Groep Van Haga, JA21 en BIJ1.