Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksANVR en SGR: voorlopig geen digitaal derdengeldensysteem ReisBetaalPlatform

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
ANVR en SGR: voorlopig geen digitaal derdengeldensysteem ReisBetaalPlatform

Woensdag 10 november 2021
SGR en ANVR hebben de opties besproken en er is besloten dat er voorlopig geen digitaal derdengeldensysteem komt, ontwikkeld door het ReisBetaalPlatform (RBP), en bedoeld voor transacties tussen reisagenten en touroperators. Bij reisagenten en touroperators is op dit moment niet het brede draagvlak dat nodig is voor invoering hiervan. Hiermee is het RBP niet van de baan, omdat RBP ook voor andere diensten in de reisbranche kan worden gebruikt, zoals het plaatsen van deposits (als alternatief voor bankgaranties) en het terugbetalen van klantgelden in verband met Covid-19.

​Het digitale derdengeldensysteem van RBP is in de tussenrapportage van de Werkgroep Herziening Financiële Structuur Reisbranche genoemd als één van de 3 opties als mogelijke oplossing om de financiële risico's in de reisbranche te beperken. SGR en ANVR nemen deel aan deze werkgroep. RBP wordt in de tussenrapportage als veelbelovend beschreven, maar is voor reisagenten en touroperators op dit moment nog een iets te grote stap. Gelet op de flinke kosten om het RBP beschikbaar te hebben en te houden, wordt het Platform daarom even op de plank gelegd.

Frank Oostdam, voorzitter ANVR: "Het RBP is zeker niet van tafel, maar vraagt wel een breed draagvlak en volume van touroperators en reisagenten. Daar krijgen we op dit moment onvoldoende de handen voor op elkaar. Met het oog op de hoge kosten hebben wij er begrip voor dat SGR op dit moment een pas op de plaats maakt.

"Erik Jan Reuver, directeur SGR: "Er zijn in 2019 en 2020 pilots gedraaid met het digitale derdengeldenplatform van RBP. Daar hebben we weliswaar veel van geleerd, maar konden dit door corona (het ontbreken van boekingen en het veelvuldig gebruik van vouchers) helaas niet voortzetten. We hebben in de afgelopen weken zowel reisagenten als touroperators gevraagd om data te delen en om commitment af te geven. Hieruit bleek onvoldoende draagvlak dat nodig is voor continuering van een digitaal platform. SGR houdt de mogelijkheid open om bijvoorbeeld via een rekening van het RBP reisondernemingen die bij SGR aangesloten zijn de mogelijkheid te geven flexibele deposits aan te houden op basis van de door hen gerealiseerde (maand) rapportages. Ook kan het RBP worden gebruikt als trusted account om voor ontvangen gelden de betalingen aan te doen. Daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan en gekeken hoe dit in de UK werkt, waar dit al een tijdje gebruikelijk is, zodat risico's in de keten worden verkleind".

Dit bericht is tevens als persbericht naar de vakpers verzonden. 

 logoSGR-groter.jpg       ANVR_kleiner.jpgonderwerpen