"Tijdens een overleg met de Europese Commissie vorige week was de verantwoordelijk Eurocommissaris van Justitie Didier Reynders (België) heel duidelijk: de oplossing van veel problemen met de PTD is volgens de Commissie gelegen in het beperken van aanbetalingen die klanten moeten doen als ze een pakketreis boeken. Daarmee sloot de Eurocommissaris aan bij de analyse die de Europese Commissie ook al heeft neergelegd in haar analyse van februari dit jaar", zegt Frank Radstake van de ANVR. "Wij vinden dat de Commissie daarmee het probleem aan de verkeerde kant van de waardeketen aanpakt. Aanbetalingen bestaan vooral omdat reisdienstverleners (m.n. luchtvaart, maar ook andere leveranciers) die vragen. Aanbetalingen beperken in hoogte en tijd, kan dus ook niet zonder de hele keten onder handen te nemen".
"Degenen die hopen en verwachten dat de Europese Commissie zal komen met voorstellen die het niveau van consumentenbescherming fundamenteel zullen aantasten, gaan van een koude kermis thuis komen. Dat zal nadrukkelijk niet hun insteek zijn. Het is ook maar de vraag of dat is ons belang zou zijn. Wij richten ons in de lobby de komende periode daarom op die punten waar we daadwerkelijk iets voor elkaar kunnen krijgen voor reisondernemingen", zegt Radstake. "Zo willen we onder meer: het principe van beschermen van vooruitbetaalde reisgelden uitbreiden naar de luchtvaart; reisdienstverleners verplichten sneller terug te betalen, zodat reisondernemingen dat ook kunnen doen binnen de wettelijke termijn; de definitie van pakketreis binnen de richtlijn versimpelen; een fonds op EU-niveau om snelle terugbetaling aan de klant mogelijk te maken in geval van onvermijdbare en buitengewone omstandigheden én de aanbevelingen van de Europese Commissie uit mei 2020 over vouchers onder de werking van de richtlijn te brengen".
Donderdag 11 november jl. gaf de ANVR een webinar aan haar leden over dit onderwerp. De slides daarvan zijn te vinden op het ledendeel van de website.