Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksKabinet vervangt Nachtsluitingsregeling door TVL in Q4: € 1,3 mld beschikbaar

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Kabinet vervangt Nachtsluitingsregeling door TVL in Q4: € 1,3 mld beschikbaar

Woensdag 17 november 2021
Het kabinet gaat de eerder aangekondigde regeling Vaste Lasten Nachtsluiting horeca (VLN) vervangen door de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Het kabinet stelt in totaal €1,3 mld beschikbaar. Hiervan wordt €100 mln besteed aan specifieke steun voor evenementen, sport, culturele sector en landbouw.

Oorspronkelijk zou het kabinet de TVL vervangen door de VLN-regeling, gericht op de nachthoreca. Alhoewel de naam dit ook suggereerde (zie ANVR-Nieuws van 30 september) was de Nachtsluitingsregeling beschikbaar voor alle sectoren.
Bij de verscherpte coronamaatregelen van het kabinet van afgelopen vrijdag kondigde het kabinet aan nog met extra maatregelen te komen ter ondersteuning van het bedrijfsleven.
In een brief aan de Tweede Kamer  wordt deze steun nu verder ingevuld.  Het kabinet vervangt de eerder aangekondigde regeling Vaste Lasten Nachtsluiting horeca (VLN) door de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor het vierde kwartaal van 2021.

30% omzet verlies
De VLN regeling was alleen beschikbaar voor ondernemers met minimaal 50% omzetverlies. Anders dan in de VLN-regeling komen ondernemers in de TVL voor Q4 2021 (die de VLN vervangt) ook in aanmerking als er minimaal 30% omzetverlies is in Q4 2021 ten opzichte van Q4 2019 of Q1 2020. De eis in de VLN dat zowel in Q2 als Q3 TVL is verkregen, vervalt bij de TVL regeling voor Q4.
Andere voorwaarden:
- subsidie-percentage is 85% van vaste lasten.
- minimaal €1500, max €250.000
- tussen maart 2020 en 31 december 2021 kan je niet meer dan €1,8 mln aan overheidssteun voor vaste lasten krijgen.
Meer info is te vinden bij op de website van de RVO hierover.

"Voor reisbedrijven die al in aanmerking kwamen voor de VLN-regeling verandert er niks. Met de verlaging van het omzetverliespercentage naar 30% komt echter nu in de reisbranche een behoorlijke groep ondernemers alsnog in aanmerking voor de aangepaste TVL-regeling" aldus Walter Schut van de ANVR. "Er is echter meer nodig, want sinds de nieuwe coronamaatregelen zijn afgekondigd, wordt er fors minder geboekt.  Daarbij geldt dat de wereld buiten Europa grotendeels nog steeds door de overheid op oranje wordt gehouden. We zijn er nog lang niet en pleiten daarom voor het doortrekken van steun naar Q1 2022."
Ook in Duitsland hebben inmiddels deelstaten de Minister van Economische Zaken verzocht om de overbruggingssteun door te trekken naar het eerste kwartaal van 2022.

TVL Q4 2021 opent naar verwachting begin december. Als je automatisch op de hoogte wilt blijven,  meld je dan aan bij de RVO, dan krijg je automatisch een update.