Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation Links(Aanvullende) Vaccinaties, reizen en DCC

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
(Aanvullende) Vaccinaties, reizen en DCC

Maandag 22 november 2021
Tijdens het vragenuurtje van afgelopen vrijdag 19 november hebben ANVR-leden diverse vragen gesteld over situaties waarbij het bestemmingsland (aanvullende of afwijkende) eisen stelt aan vaccinaties. We hebben hiervoor navraag gedaan bij LCR, het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering - een onafhankelijke stichting die als doel heeft de kwaliteit van de reizigersadvisering in Nederland te verbeteren.

​Graag informeren we je over enkele situaties en de mogelijkheden omtrent de vaccinaties zoals die volgens LCR op dit moment gelden. Alle GGD'-en gaan overigens in principe uit van dezelfde richtlijn, namelijk https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19-vaccinatie .

Hoe je moet/kan handelen als reisorganisatie is uitgebreid besproken tijdens de vragenuurtjes. In het algemeen geldt dat:

  • als de reisorganisatie de reis niet kan uitvoeren (bijv. omdat Nederlanders niet worden toegelaten), de reisorganisatie de reis in overleg met de reiziger zal omboeken of annuleren.
  • als de individuele reiziger niet voldoet/kan of wil voldoen aan de eisen van het bestemmingsland dit in de persoonlijke risicosfeer ligt van de reiziger, incl. de kosten die dit met zich meebrengt.
    Het is aan de individuele reisonderneming om in zo'n geval daar waar mogelijk coulance te betrachten.


1. Een klant heeft maar één vaccinatie gehad, want was genezen van corona. Deze klant heeft op basis daarvan een QR-code. Maar de bestemming vraagt om 2 vaccinaties, ook als het gaat om herstelde reizigers. Kan dat en zo ja, is dit ook zichtbaar in mijn DCC?
LCR: Ja, je kunt terecht bij de GGD voor een 2e vaccinatie om te voldoen aan de eisen van het bestemmingsland. Deze wordt ook geregistreerd en is dus zichtbaar in je DCC. 

2.
Een klant heeft één Janssen-vaccinatie gehad. Deze klant heeft dus een QR-code. Maar de bestemming vraagt om 2 vaccinaties. Kan ik dit regelen bij de GGD?
LCR: Nee, het is nog niet mogelijk naar de GGD te gaan voor een aanvullende vaccinatie. 

3.
Kan ik nu al naar de GGD om mijn 'boosterprik' te vragen, zodat ik mijn bestemmingsland binnenkom? 
LCR: Nee, dat kan niet, want dit wordt afgehandeld op volgorde leeftijd. (zie GGD GHOR). 

4.
Wordt 'straks' onderscheid gemaakt tussen de huidige (2) vaccinaties en de (3e) booster; wordt deze apart vermeld?
LCR: In het CoronIT, het (achter-de-schermen-)  automatiseringssysteem waar alle vaccinatieregistraties in staan, wordt dit apart vermeld. Maar zover nu bekend blijft in het DCC 2/2 staan. 

Heb je nog (vervolg)vragen, laat het ons gerust weten via ledeninfo@anvr.nl.